16.4.2019 klo 14:34
Uutinen

Tämä kotimainen polkupyörä erottuu massasta: Puinen runko ja hihnaveto

Idea puurunkoisesta Wiilubikesta syntyi saunan lauteilla. Yrityksen tavoitteena on aktivoida maaseudulla asuvia yrittämiseen.

Wiilubiken taustalla on kuusi perustajajäsentä, jotka kaikki ovat metsänomistajia. Idean isä on Ilari Alaruka, joka tekee halkobisnestä.

Idea syntyi saunan lauteilla. Ilaria harmitti, että tukkitolkulla polttopuuksi pilkottua koivupuuta ei hyödynnetä millään muulla tavalla.

– Hän ehdotti, että mitä jos ruvettaisiin tekemään polkupyöriä.

Samalla lauteella istui puuseppä, kilpapyöräilijä ja kaksi insinööriä. Riihimäkeläinen Lassi Kaikkonen liittyi remmiin myöhemmin. Hän vastaa tuotekehityksestä.

– Aluksi ei ollut tarkoitus tehdä kuin joitakin yksittäisiä kappaleita. Sitten selvisi, että tiettyjä polkupyörän komponentteja ei saanut Suomesta tai ne olisivat olleet todella kalliita. Kysyimme, millä rahalla ne saisi Kiinasta. Minimivalmistusmäärä oli sellainen, että päätimme valmistaa pyöriä selvästi enemmän kuin oli aluksi tarkoitus ja tarjota niitä puualalle promokäyttöön, Kaikkonen kertoo.

Wiilubike tekee yhteistyötä Salon polkupyörätehtaan kanssa. Puuosat tulevat Lahdesta.

– Kokoonpanosta vastaamme itse. Olemme yrittäneet hyödyntää mahdollisimman paljon suomalaista osaamista. Lokasuojat, vanteet ja pinnat tulevat Suomesta, samoin kaikki puuosat. Keskiöt ja lavat ovat Shimanon osia, niitä ei valmisteta Suomessa.

Kaikkosen mukaan Wiilubikeen haluttiin hihnaveto, jolloin rasvaa ja öljyä ei tarvita eikä pyörän runko sotkeennu.

Maaseutuyrittämisen puolesta

Wiilubiken yksi tavoite on aktivoida maaseudun yrittäjiä huomaamaan, että kaupunkien ulkopuolellakin voi yrittää.

– Halusimme kertoa, että puusta voi tehdä muutakin. Maaseudulla on usein se ongelma, että metsätalousyrittäjät ovat talviaikaan tyhjäkäynnillä. Wiilubike on tavallaan pilotti siihen, että maaseudulla pystyy yrittämään kunhan on tilat ja hyvä idea. Lisäksi on hyvä käyttää apuna eri alojen asiantuntijoita, Kaikkonen sanoo.

Pyörässä käytettävät viilut tulevat Koskisen Oy:ltä Järvelästä.

– Heidän kanssaan kehitimme tavan saada puisesta rungosta kiertojäykkä latomalla viilut oikealla tavalla.

Yhden Wiilubiken hinta on parisen tuhatta euroa. Pyöriä myydään pääasiassa yrityksille.

Kuva: Wiilubike

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi