Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yksinyrittäjä

Striimaaja Roosa Puontia kiehtoo yrittäjyydessä vapaus – ”On kiva nähdä tytöt valloittamassa pelimaailmaa”

Roosa Puonti kehitti harrastuksestaan työn, jota moni nuori saattaa kadehtia. Hänen työnään on pelaaminen ja sen livestriimaaminen seuraajille. Yrittäjyydessä häntä kiehtoo ennen kaikkea vapaus.

Roosa Puonti tunnetaan pelipiireissä Rosie Riverinä, jolla on satatuhatta seuraajaa eri puolilla maailmaa. Puonti pelaa ja striimaa muun muassa Counter Striken Global Offensivea ja Blackjackia.

– Halusin luoda työn pelaamisesta, sillä tahdoin tehdä asiat vapaasti. Minusta on ihanaa olla täysin vastuussa sisällöstä, jota tuotan. Vapaus tuo myös vastuuta. Jos myöhästyn lähetyksestä, saan varmasti kommenttia, Puonti kertoo Kohti unelmia -julkaisussa.

Verkkojulkaisussa neljä nuorta yrittäjää rohkaisee tavoittelemaan unelmiaan yrittäjyyden avulla. Puonti muistaa hyvin päivän, kun perusti yrityksen.

– Siisteintä on päivä, jona laitoin osakeyhtiöni pystyyn. Ei koulussa puhuttu somen mahdollisuuksista. Ajattelen, että maailma menee koko ajan enemmän suuntaan, jossa katsomme telkkarin sijasta toistemme tuottamaa sisältöä. Siksi uskalsin perustaa yritykseni.

Yrityksen pyörittäminen vaatii kovaa työtä, sillä Puonti tekee lähetyksiä kuutena iltana viikossa.

– Alan valmistautua lähetykseen kuuden maissa. Lopetan puoliltaöin. Aamulla herään tekemään paperityöt ja suunnittelemaan iltaa. Päivällä lepään.

Puonti on tiettävästi ensimmäinen ammattimainen naispuolinen pelistriimaaja Suomessa.

– Vanhanaikaisessa ajattelussa pojat eivät halua katsoa, kun heitä parempi tyttö pelaa. Tytön pitäisi mieluummin höpötellä hauskoja. Minulle pelaaminen on tärkeintä. Tykkään höpistä, mutta viihdyttäminen ei ole syy, miksi teen tätä. On kiva nähdä, että tytöt ovat valloittamassa pelimaailmaa.

Yrittäjän vapaus tarkoittaa myös sitä, että Puonti voi vaikuttaa paljon työnsä sisältöön.

–  Uskon, että teen vielä vaikka mitä pelaamisen parissa. Haluaisin päästä esimerkiksi haastattelijaksi pelitapahtumiin.

Puonti aloitti pelin striimaamisen muutama vuosi sitten serkkunsa ehdotuksesta. Puolen vuoden jälkeen hän sai ensimmäisen kumppanuuden pelisivustolla, mikä mahdollisti lahjoitusten antamisen. Sivustolla annettavien lahjoitusten lisäksi tuloja tulee sponsoreilta ja edustus- ja pelikeikoilta.

Kilpailuhenkisyys oli Puontille tuttua jo lapsuudesta.

– Halusin voittaa kaksi veljeäni, oli sitten kyse tietokonepeleistä tai korttipelistä. Iltaisin äitimme joutui vetämään modeemin johdon pois seinästä. Muuten olisimme vain pelanneet.

Kohti unelmia -julkaisussa tarinansa kertovat myös korusuunnittelija Matilda Mannström, tubettaja ja räppäri Luyeye Konssi eli Seksikäs-Suklaa ja kaurameijeristi Marjaana Jukkola. Julkaisun ovat toteuttaneet yhdessä Suomen Yrittäjät, Demi ja Trendi.

Kohti unelmia -esite on luettavissa ja ladattavissa sivulta omaduuniparasduuni.fi .

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Jirina Alanko