Etsi

Digi

Odotetusta taittuvasta puhelimesta voikin tulla floppi: Samsung myönsi valmistusvirheen

Samsungin uusi taittuvanäyttöinen älypuhelin on kokenut kovan kolauksen juuri ennen myynnin aloittamista. Nyt laitteen myyntiintuloa lykätään.

Samsungin alkuvuodesta esittelemä Galaxy Fold ei tule myyntiin vielä lähiaikoina. Samsung on ilmoittanut, että laitteen myyntiintulo viivästyy teknisten ongelmien takia. Ensimmäisenä myynnin piti alkaa Yhdysvalloissa 26. huhtikuuta ja sen jälkeen Euroopassa, myös Suomessa, 3. toukokuuta.

Viivästymisen taustalla ovat tekniset ongelmat, jotka koskevat taittuvan näytön rakennetta. Laitetta testanneet kansainväliset toimittajat raportoivat lähes yhteen ääneen näytön hajoamisista.

Samsung on myöntänyt, että näyttösaranoiden toiminnassa on ongelma, joka voi rikkoa näytön. Rikkoutumiset ovat sattuneet esimerkiksi silloin, kun käyttäjä on poistanut laitteen näytön päällä olevan suojakalvon. Kyseessä on polymeerikalvo, jota valmistajan mukaan ei saa poistaa. Rikkoutumisia on kuitenkin sattunut myös silloin, kun suojakalvoa ei ole poistettu. Samsung ei ilmeisesti ollut varoittanut käyttäjiä kalvon irrottamisen riskeistä.

Eräällä toimittajalla laite rikkoutui, kun näytön alta työntyi jotain sen läpi. Osalla testaajista näyttö ei ole toiminut oikein.

Asiantuntija: "Ei enää menestysmahdollisuuksia"

Mobiili.fi -verkkosivustoa ylläpitävä Markus Lehtiniitty on seurannut mobiilialaa läheltä useiden vuosien ajan. Hän ei povaa Samsungin innovaatiolle menestystä.

– Vaikea uskoa, että Galaxy Foldista voisi tulla minkäänlainen menestys enää tämän kohun jälkeen. Kuka uskaltaa enää ostaa laitteen, hän kysyy.

Lehtiniitty otaksuu, että Foldin myyntiintulo voi siirtyä jopa kuukausilla. Näin varsinkin, jos laitteen rakenteeseen joudutaan tekemään muutoksia.

– Rakenteellisten muutosten tekeminen ei ole nopea prosessi. Lisäksi on mahdollista, että kaikki tähän mennessä valmistetut laitteet joudutaan hävittämään. Saa nähdä, miten tämä vaikuttaa yleisesti taittuvanäyttöisten laitteiden kiinnostavuuteen. Se on selvää, ettei niiden tarina alkanut kovin hyvin.

Huawei on lähikuukausina tuomassa markkinoille oman taittuvanäyttöisen älypuhelimensa. 

Lehtiniityn mukaan Galaxy Foldin käytössä raportoidut ongelmat ovat osaltaan yllättäviä. 

– Samsung on myöntänyt, että testaajilla olisi pitänyt olla paremmat ohjeet siitä, ettei polymeerikalvoa saa repiä pois.

Polymeerikalvoon liittyy Lehtiniityn mukaan muitakin ongelmia. 

– Laitetta testanneiden toimittajien kommenttien mukaan kalvo ei ylety aivan näytön reunaan asti. Näin ollen avoimille alueille voi kertyä likaa, joka on aiheuttanut ongelmia jo parin päivän käytön jälkeen. Näin ollen kalvo voi olla todennäköinen ongelma etenkin pidemmällä aikavälillä. On mahdollista, että se pitäisi suunnitella kokonaan eri tavalla.

Yrittäjäsanomat ei tavoittanut Samsungin edustajaa kommentoimaan tilannetta.

Kuva: Samsung

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi