26.4.2019 klo 12:04
Uutinen

Vesa Keskinen juhlii 25-vuotista yrittäjyyttä – paljastaa tulevat suunnitelmansa

Kyläkaupan visionääriksi itseään tituleeraava Vesa Keskinen kirjoittaa verkkojulkaisussa 25-vuotisesta yrittäjän taipaleestaan.

Vesa Keskinen kertoo 25-vuotisesta yrittäjäurastaan Ykköset-ilmaisjakelulehden verkkopalvelussa.

Aika ajoin julkisuuden ryöpytyksessäkin ollut Keskinen aloitti kyläkaupan toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana vuonna 1994, lähes päivälleen 25 vuotta sitten. Ennen johtajaksi siirtymistä hän oli työskennellyt kaupan palveluksessa seitsemän vuoden ajan.

Kirjoituksessaan Keskinen kiittää yhteistyökumppaneita ja työntekijöitä ja tunnustaa, että hänen visiotaan oli aikanaan vaikea perustella.

”Olin vasta 26-vuotias ja lisäksi vailla mitään virallista kaupallista koulutusta, takanani vain lukio. Kiteytin visioni kahteen sanaan, mitkä eivät oikein kenellekään sanoneet mitään, mutta kuitenkin sisälsivät kaiken oleellisen: Kyläkaupasta matkailunähtävyydeksi”, Keskinen kirjoittaa lehdessä.

Keskinen painottaa, että visio ei ole vielä valmis. Hän kertoo, kuinka aikanaan esitteli tilastoa Suomen suurimmista tavarataloista, jossa kyläkauppa oli sijalla 12.

”Kerroin melko mahtipontisesti, että vuonna 2000 olemme Suomen toiseksi suurin tavaratalo. Silloin moni heistä ajatteli, että voi poikaparkaa, kun joutuu pettymään. Heidän epäuskonsa muuttui kuitenkin vuosien varrella lujaksi uskoksi ja siitä teoiksi. Vuonna 2000 Kyläkauppa oli Suomen toiseksi suurin tavaratalo.”

Vuonna 2016 kyläkauppa kasvoi Suomen suurimmaksi tavarataloksi ja vuonna 2002 Suomen suosituimmaksi matkailukohteeksi.

Rakkaus miljoonaan

Keskinen on jäänyt suomalaisten mieliin muun muassa erilaisilla miljoonateemaisilla tapahtumillaan, joista tunnetuin on Miljoona Pilkki. Miljoona-sanan alkuperään ei liity mitään sen erikoisempaa syytä.

”Se juontaa yksinkertaisesta nuoruuden pohdinnastani ihmisen kiinnostuksesta suurta rahasummaa kohtaan ja havainnostani, että miljoona on paras todella suuri summa, jonka pystyy vielä jokainen hahmottamaan”, Keskinen kirjoittaa.

Hän kertoo saavutuksikseen muun muassa maailman ensimmäisen tavaratalon yhteyteen rakennetun karavaanarialueen, jolla yöpyy nykyisin yli 70 000 ihmistä vuodessa.

Kyläkaupan edustalla olevaan OnnenKenkä-monumenttiin Keskinen sai idean maailman tunnetuimpien matkailukaupunkien kuten Pariisin ja New Yorkin kuuluisista monumenteista.

”Kyläkaupan OnnenKenkä-monumentista tuli totta 3.7.2000. Ensi vuonna on sen 20-vuotisjuhla. Ennen ja jälkeen OnnenKenkä-monumentin valmistumista esitetyt ivalliset puheet hiljenivät nopeasti ja loogista huomiotani monumentin voimasta alettiin ymmärtää”, Keskinen jatkaa.

Lisää aikaa perheelle

Keskisen mukaan kyläkauppa on kasvanut viime vuosina tuhansilla neliömetreillä. Viime vuonna oli laajennuksen suhteen välivuosi.

Ykköset-lehden kirjoituksessa Keskinen kertoo myös suhtautumisestaan perheeseen.

”Välivuosi Kyläkaupan rakentamiselta oli minulle todella hyvä asia, sillä silloin opin antamaan paljon enemmän aikaa Jane-vaimolleni ja silloin 4-vuotiaalle Maria-tyttärellemme ja 2-vuotiaalle Toivo-pojallemme. Tänä vuonna tulen jatkamaan ja kehittämään viime vuonna omaksumaani tapaa lähteä Kyläkaupalta ajoissa kotiin. Ainahan voin tarvittaessa palata sinne lasten nukahdettua. Niin monet sadat henkilöt ovat minulle sanoneet, että muista nyt antaa aikaa perheellesi, kun lapset ovat vielä pieniä. Se aika on niin lyhyt. Useimmat näin sanoneista henkilöistä olivat itse eläneet työlle omien lastensa lapsuuden ja nyt iloitsivat lapsenlapsistaan täysin rinnoin. Olen ottanut heidän neuvonsa vakavasti”.

Tämän vuoden uudistuksia ovat 600 neliön kokoinen lasten sisäseikkailupuisto sekä ruokapuodin ja pihamyymälän laajennukset. Lisäksi Keskinen suunnittelee alueelle mökkikylää, joka valmistuu juhannukseen mennessä. Syyskuussa aloitetaan OnnenTähti-hotellin laajennustyöt.

”Yksi tärkeä voimavarani on positiivinen, lapsenomaisesti innostunut elämänasenne. Vuonna 2000 minut valittiin Suomen positiivisimmaksi henkilöksi. Rohkeus ja periksiantamattomuus kuuluvat myös luonteenpiirteisiini. Minulla on myös luja kilpailuvietti”.

Kuva: Kyläkauppa

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi