26.4.2019 klo 15:08
Uutinen

Kemiin kaavailtu jätti-investointi aiheuttaa hurraa-huutoja: Näin se vaikuttaisi

Metsä Group ilmoitti tänään käynnistävänsä kahden miljardin euron hankesuunnittelun. Se sisältää uuden biotuotetehtaan Kemiin.

Kemin Pajusaareen on tarkoitus on rakentaa uusi biotuotetehdas nykyisen sellutehtaan tilalle. Muut investointiselvitykset koskevat Raumaa ja Ruotsin Husumia.

Uusi Polar King -niminen tehdas olisi suurempi kuin Metsä Groupin Äänekosken laitos. Se käynnistettiin vuoden 2017 kesällä.

Uusi biotuotetehdas maksaisi 1,5 miljardia euroa. Se tuottaisi 1,5 miljoonaa tonnia havu- ja lehtipuusellua sekä muita biotuotteita. Tehdas työllistäisi suoraan 250 ihmistä ja välillisesti 2500 ihmistä. Lopullinen investointipäätös tehtaasta on tarkoitus tehdä aikaisintaan kesällä 2020.

– Tämä on todella merkittävä uutinen. Aivan todella merkittävä, Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salo tiivistää.

Salon mukaan Kemin biotuotetehdas on kokoluokaltaan sellainen, että se tuo alueelle merkittävästi sekä välittömiä että välillisiä vaikutuksia.

– Se vaikuttaa tottakai merkittävästi suoraan Kemiin, joka on vähenevän väestön kaupunki. Asuntojen hinnat ovat viime vuosina laskeneet. Tehdas piristää huomattavasti asuntojen kysyntää. Lisäksi vaikutukset näkyvät suoraan metsähakkuiden määrässä ja puun hankinnassa, joka vähintään kaksinkertaistuu joillakin miljoonilla kuutioilla.

Vaikutuksia on muitakin. Salo listaa muun muassa logistiikan ja teiden rakentamisen.

– Uskon, että tehtaan rakentaminen ei näy pelkästään Lapin vaan myös Pohjois-Pohjanmaan alueella.

Tehtaan rakentaminen edellyttää käytännössä Ajoksen sataman syväväylän syventämisen. Tähän odotetaan nyt valtion päätöstä.

– Kun syventäminen tehdään, sillä on vaikutuksia pohjoisen Suomen ja Ruotsin kaivannaisteollisuuden kuljetuksille. Käytännössä toimenpide mahdollistaa malmin kuljetukset.

Miten käy kiinalaishankkeen?

Salo toivoo, että uutinen Metsä Groupin tehtaasta nopeuttaa Keminmaan ja Tornion välisen rataosuuden sähköistämistä.

– Lapissa on monipuolinen elinkeinorakenne. Tehdas tulee vahvistamaan alihankintaketjuja ja vaikuttaa välillisesti muihinkin toimialoihin.

Salo nostaa esiin myös kiinalaisen Kaidin suunnitteleman biojalostamohankkeen Kemissä. Kaidin suunnitelmat keskittyvät Ajoksen satamaan.

– Tietääkseni yhtiöllä on jonkinlaisia taloudellisia vaikeuksia Kiinassa. Saa nähdä, miten Metsä Groupin ilmoitus vaikuttaa kiinalaisten suunnitelmiin. Molemmissahan on kyse puusta. Kysymys kuuluu, mikä hakkuumäärä on jatkossa, miten puuta riittää ja miltä alueilta sitä hakataan.

Metsä Group arvioi, että uuden tehtaan myötä vuotuinen kuitupuun käyttö olisi noin 7,6 miljoonaa kuutiometriä.

Toinen kiinalaishanke on käynnissä Kemijärvellä, missä kiinalaisesta paperiteollisuusyhtiöstä Shanyingista tulee Kemijärvelle suunniteltavan biosellutehtaan pääomistaja. Suomessa hanketta vetää Boreal Bioref Oy. Hanke on kuitenkin viivästynyt.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi