Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Vaalit

Tilitoimistoyrittäjä: EU-tietämys on tarpeellisempaa kuin derivointi

Tilitoimistoa pyörittävä Outi Aalto näkee omassa työssään, miten paljon EU vaikuttaa suomalaisen yrittäjän arkeen. Hänen mielestään EU-kansalaisen kurssi olisi hyödyksi meille kaikille. – EU-tietämys on tarpeellisempaa kuin derivointi, Aalto sanoo.

Mikroyritysten kirjanpitoa ja taloudellista neuvontaa tarjoavan helsinkiläisen KT Kirjanpito Oy:n toinen osakas Outi Aalto korostaa EU:n vaikuttavan pienyrittäjän elämään hurjan paljon.

– Harva kuitenkaan ymmärtää kaikkia sen tuomia myönteisiä asioita, joita ovat esimerkiksi vakaus, ennakoitavuus, turvallisuus ja helppous niin ihmisten, palveluiden kuin tavarankin liikkumisessa. Jos näitä ei olisi, yrittäminen olisi monin tavoin vaikeaa, jopa mahdotonta, Outi Aalto sanoo.

500 miljoonan kansalaisen EU-talousalue on kaikkien suomalaistenkin yrittäjien yhteistä markkinaa. Laajeneminen Suomen rajojen sisältä ulkomaille onkin monelle yritykselle luontevinta juuri muihin EU-maihin.

­– Matalat korot, pienet valuuttariskit ja yhteneväinen lainsäädäntö auttavat EU:n sisäisessä kaupassa. Silti yrittäjien pitää tietää yhtä ja toista, jotta kaikki sujuu.

(teksti jatkuu videon jälkeen)

Verotuksen kiemurat

Vaikka yrittäjä toimisi EU:n sisällä, hänen on hallittava esimerkiksi arvonlisäverotuksen yksityiskohdat, jotka ovat eri maissa erilaisia. Erot näkyvät esimerkiksi EU-myynnin alv-ilmoituksen aikataulussa. Näissä kysymyksissä auttaa taitava kirjanpitäjä, jonka neuvot ovat kullanarvoisia.

– Asiakkaan on tärkeää muistaa kertoa tilitoimistolle yrityksensä EU-myynneistä. Sillä jos veroja ei ilmoita – ja maksa – oikein, verottajalta tulee lasku, joka raksuttaa korkoa joka päivä, Outi Aalto sanoo.

Outi Aalto on perehtynyt EU-asioihin laajalti sekä työnsä puolesta että luottamustoimiensa ja oman kiinnostuksensa vuoksi. Aalto toimii Etelä-Helsingin Yrittäjien puheenjohtajana ja Helsingin Yrittäjien varapuheenjohtajana. Hän haluaisi herätellä kansalaisia innostumaan tästä tärkeästä aiheesta, mieluiten jo pienestä pitäen.

– Minusta EU-tietous on tärkeämpää kuin derivointi. EU-kansalaisen kurssin pitäisi olla pakollinen kaikille, ja koulutus pitäisi aloittaa jo yläasteella.

Hän arvostaa myös suuresti EU-lobbareiden työtä, jossa pidetään suomalaisen pk-yrittäjän lippua korkealla.

– On tärkeää, että tähän panostetaan, sillä EU:ssa tehtävät päätökset tuntuvat joka päivä meidän kaikkien arjessa.

Suomen Yrittäjien Kasva Suomi EU-vaalisivut

toimitus (at) yrittajat.fi