Etsi

Yksinyrittäjä

Mitä yksinyrittäjälle kuuluu? Se selviää kesäkuussa – Jaksaminen ja oma hyvinvointi askarruttavat: "Opettelin sanomaan ei"

Yksinyrittäjien mietteitä udellaan pian käynnistyvällä yksinyrittäjäkyselyllä. Vimpeliläinen Teija Uitto-Kohonen myöntää, että välillä haasteena on se, ettei itselleen saa sijaista.

Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäkysely toimitetaan ensi viikon maanantaina kaikkiaan 13 000:lle sellaiselle jäsenelle, jotka ovat antaneet suostumuksensa tutkimuskäyttöön. Verkkokysely on käynnissä kahden viikon ajan ja tulosten odotetaan valmistuvan kesäkuun aikana. Kysely on toteutettu kolmen vuoden välein, edellisen kerran vuonna 2016.

Tällä kertaa kysymyspatteristo on aikaisempia vuosia laajempi.

– Osa kysymyksistä on samoja kuin aikaisemmin ihan sen takia, että näemme miten vastaukset ovat muuttuneet vuosien varrella. Uudet kysymysteemat liittyvät hyvinvointiin, jaksamiseen ja työn ja perheen yhteensovittamiseen. Taloudesta kysellään aikaisempaa laajemmin etenkin liittyen varautumiseen vanhuudenpäiviin, Suomen Yrittäjien toimialapäällikkö Mika Hämeenniemi kertoo.

Hyvinvointi on Hämeenniemen mukaan nostettu esille, koska sen tärkeys tunnustetaan myös yksinyrittäjien keskuudessa. Yhä useampi on noteerannut oman jaksamisen merkityksen yritystoiminnalleen.

– Yrittäjyys on 100-prosenttisesti kiinni yrittäjästä itsestään. Tärkein voimavara on silloin hyvinvointi ja jaksaminen. Sen takia on tärkeä saada tietoa siitä, miten yksinyrittäjät jaksavat, miten he käyttävät lomia ja mikä on tavanomainen työtuntimäärä.

Pienet ansiot herättivät huomiota

Edellisessä yksinyrittäjäkyselyssä nousi esiin tulojen vähäisyys. Noin puolet yksinyrittäjistä ilmoitti tienaavansa alle 2000 euroa kuukaudessa.

– Tärkeitä esiin nousseita teemoja olivat tuolloin myös yrittäjien kasvuhalukkuus ja koulutustason nouseminen. Niin sanottu asiantuntijayrittäjyys on lisääntynyt. Ja vaikka moni pyörittää yritystään yksin, niin tukena on usein muita yrittäjiä, Hämeenniemi korostaa.

Perhevapaa on niin ikään otettu teemaksi uuteen kyselyyn.

– Yksinyrittäjällä perheen ja yrittäjyyden yhteensovittaminen on erityisen vaikeaa, koska yrittäjän on vaikea saada itselleen sijaista. Olisi tärkeää, että asia saadaan tarvittaessa jotenkin järjestettyä. Seuraavan hallituksen yksi tärkeimpiä uudistuksia liittyy nimenomaan perhevapaisiin, Hämeenniemi muistuttaa.

"Opettelin ei-sanan sanomista"

Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäverkoston johtoryhmää vetävä Teija Uitto-Kohonen tunnustaa yksinyrittäjän haasteet.

– Yksinyrittäjä vastaa yksin kaikesta. Tuli eteen mikä tahansa haastava tilanne, olet itse se, joka vastaa päätöksistä ja hoitaa ongelmatilanteet, Vimpelissä parturi-kampaamoa pyörittävä Uitto-Kohonen kertoo.

– Jos yrittäjä itse tai hänen perheenjäsenensä sairastuu, vastuuta ei voi luovuttaa kenellekään muulle. Jos en pääse töihin, ilmoitan asiakkaille, että aika on peruttu. Sen jälkeen sairastetaan mikä voidaan ja mennään jatkamaan hommia.

Uitto-Kohonen ei ole tällä hetkellä päätoiminen yrittäjä vaan tekee projektiluontoisesti töitä Vimpelin kunnalle.

– Kun olin päätoiminen, pyrin huolehtimaan jaksamisestani pitämällä työviikon pääsääntöisesti viisipäiväisenä. Pyrin pitämään jonkin verran lomaa ja opettelin ei-sanan sanomista. Niin sain itselleni enemmän vapaa-aikaa, hän kertoo.

Yrittäjäkilpailu palkitsee yksinyrittäjän

Eilen maanantaina avattiin mahdollisuus ilmiantaa ehdokas valtakunnallisen yksinyrittäjäpalkinnon saajaksi. Hämeenniemi on tyytyväinen kampanjan aloitukseen.

– Mielenkiinnolla odotan, millainen määrä hakemuksia saadaan kasaan. Ensimmäinen tuli eilen iltapäivällä noin viisi tuntia ilmoituskampanjan avaamisen jälkeen.

Ehdotuksia metsästetään kesäkuun 17. päivään asti. Lopullisen valinnan tekee valtakunnallinen yrittäjäpalkintolautakunta elokuussa.

Voittaja palkitaan valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä Lahdessa lokakuussa. Palkinnon arvo on 5000 euroa. Sen lisäksi voittaja saa itselleen yrittäjäpatsaan. Valinnan tarkoituksena on nostaa yksinyrittäjien arvostusta Suomessa.

Kuva: Juha Harju

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi