8.5.2019 klo 08:02
Uutinen

KoruMies Arvi: ”Pitää uskoa itseensä ja tehdä paljon töitä” – Kirja Suomen nuorimmasta yrittäjästä kannustaa unelmien saavuttamiseen

KoruMies Arvi eli Arvi Martikainen tuli tunnetuksi todennäköisesti Suomen nuorimpana, 10-vuotiaana yrittäjänä. Nyt 14-vuotiaasta hevosharrastajasta julkaistaan kirja, joka kertoo miten tärkeätä on uskoa unelmiinsa.

KoruMies Arvin kirja on menossa kohta painoon, ja julkaisupäivä on suunniteltu kesäkuulle. Kirjan on kirjoittanut Sari Saarinen.

– Asuimme Pukkilassa, ja oma poikani on ollut Arvin kaveri 2-vuotiaasta lähtien. Olen läheltä seurannut Arvin elämää, ja se on kirjan arvoinen, Sari Saarinen kertoo.

Arvi Martikainen odottaa kirjan julkaisua innoissaan.

– Kirja on huikea asia, olen tosi innoissani. Uskon, että kirjan avulla voimme kannustaa ja inspiroida muitakin uskomaan unelmiinsa, Arvi korostaa.

Arvin unelma oli saada ostettua oma kilpahevonen. Hän aloitti itse suunnittelemiensa korujen myynnin syksyllä 2015 kerätäkseen varoja ostoon. Pienten mutkien kautta hän sai verottajalta oman y-tunnuksen ja liittyi ennakkoperintärekisteriin 11-vuotiaana. Kaupparekisteriin hänet hyväksyttiin, kun hän oli täyttänyt 12 vuotta.

Rahat oli kerättynä vuodessa, ja Arvi saattoi ostaa Valko-ruunan kilpahevosekseen.

Arvi kävi jopa vierailulla patentti- ja rekisterihallituksessa keskustelemassa siitä, mitä on olla alaikäinen yrittäjä. Hän uskoo, että käynnillä on ollut vaikutuksia siihen, että alaikäisiä koskevia säännöksiä on muutettu sen jälkeen.

Korujen lisäksi Arvi tekee luento- ja juontokeikkoja muun muassa kouluilla.

– Suosituin luentoni käsittelee kiusaamisen ehkäisemistä ja unelmien tavoittelemista. Puhun siitä, miten pitää jaksaa uskoa itseensä ja tehdä paljon työtä unelmiensa eteen.

Arvi joutui itsekin kiusatuksi alakoulussa hevosharrastuksen takia. Hän tietää, että monet hevospojat ja -miehet joutuvat kohtaamaan kiusaamista.

– Pääsin kuitenkin aika vähällä. Sanoin kiusaajilleni, että tulkaa tallille katsomaan ja hypätkää itse 600-kiloisen eläimen selkään sitä ohjaamaan. Kukaan ei tullut kokeilemaan ja kiusaaminen loppui siihen.

”Rahat voi tuhlata hevosiin”

Tällä hetkellä Arvi opiskelee 7. luokalla ja haluaa panostaa ennen kaikkea koulunkäyntiin ja hevosharrastukseen.

– Teen luentoja, sillä maksan omat valmennukseni ja matkani. Juuri äsken olin valmennusleirillä Irlannissa. Korujen tekoon on nyt vähemmän aikaa.

Arvin nykyiset unelmat liittyvät ratsastusharrastukseen.

– Haluan edetä ratsastusuralla. Aiomme kokeilla tänä vuonna kenttäratsastusta, joka yhdistää koulu-, este- ja maastoratsastuksen. Valko on luotettava hevonen, jolla voi kokeilla uutta.

Monissa muissa maissa hevosurheiluun panostetaan enemmän, ja Arvin tavoitteena onkin jatkaa uraa ulkomailla, todennäköisesti Irlannissa.

– Haluan muuttaa mahdollisimman pian pois Suomesta harjoittelemaan ja kilpailemaan. Päähaaveenani on joskus ratsastaa GP-kisoissa, mutta siihen on vielä aikaa.

Kesätyön Arvi on hankkinut Irlannista, jossa hän pääsee tallitöihin ja ratsastamaan.

Arvi aikoo jatkaa yrittäjänä, mutta tulevaisuuden suunnitelmat ovat muutoin avoimet.

– Tulevaisuudesta en tiedä. Ehkä opiskelen eläinlääkäriksi tai menen kauppakorkeaan. Olisi hyvä hankkia jokin hyvä ammatti, josta saa paljon rahaa. Ne voi sitten tuhlata hevosiin.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi