8.5.2019 klo 15:10
Uutinen

”Yrittäjien kannalta hallituspohja herättää huolia”

– Yritysverotuksen osalta olen ymmärtänyt, että sitä ei tulla kiristämään. Toivon, että tämä kirjataan selkeästi hallitusohjelmaan, jotta yritysten ja yrittäjien pelot hälvenevät, toteaa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

SDP:n puheenjohtaja, hallitustunnustelija Antti Rinne ilmoitti keskiviikkona, että hän lähtee neuvottelemaan hallituksen muodostamisesta keskustan, vihreiden, vasemmiston ja Rkp:n kanssa. Hallitusneuvottelut alkoivat samantien ja Rinteen mukaan hallitusohjelman pitäisi olla valmis 24. toukokuuta.

SDP:n ja kokoomuksen näkemykset olivat niin erilaiset muun muassa talouspolitiikasta ja veroista, että niistä ei tullut hallituskumppaneita.

– Kansanrintamahallitus oli minulle yllätys, koska keskusta kärsi suuren vaalitappion. Yrittäjien kannalta hallituspohja herättää huolia. Panin kuitenkin merkille, että moni puolue korosti tuoreeltaan pk-yritysten merkitystä, sanoo Yrittäjien Mikael Pentikäinen.

– Lisäksi olen ymmärtänyt, että on sitouduttu siihen, ettei yritysten ja yrittäjien veroja kiristetä. Se näytti olleen yksi keskeinen keskustan kynnyskysymys, josta uskon puolueen pitävän kiinni, Pentikäinen toteaa.

Pentikäinen ennakoi vaikeita hallitusneuvotteluja. On paljon sovittavaa ja soviteltavaa.

– Puolueiden linjaerot ovat lähtökohtaisesti suuret. Ei ole mahdotonta, että näemme lisää yllätyksiä, Mikael Pentikäinen miettii.

Selkeä kirjaus yritysverotuksesta hallitusohjelmaan

SDP on puhunut muun muassa yritystukien leikkaamisesta ja yritysverotuksen kiristämisestä. Kuinka suurta huolta se herättää?

– Yritystukia on syytäkin arvioida – mutta muistaen, että kilpailukyvystä pitää huolehtia, Pentikäinen toteaa.

– Yritysverotuksen osalta olen ymmärtänyt, että sitä ei tulla kiristämään.

Mikael Pentikäinen toivoo, että tämä kirjataan selkeästi hallitusohjelmaan, jotta yritysten ja yrittäjien pelot hälvenevät.

Pentikäinen huolissaan työmarkkinauudistuksista

Mitkä ovat yrittäjien kannalta tärkeimmät asiat, joita tulevan hallituksen tulee ottaa huomioon?

– Hallituksen toiminnalta rapautuu pohja, jos se ei kykene edistämään kestävää kasvua. Olennaista on vahvistaa työllisyyttä ja tuottavuutta. Se vaatii pidättäytymistä yritysten ja yrittäjien verojen kiristyksistä sekä uudistuksia työmarkkinoilla, Pentikäinen painottaa.

Hän on erityisen huolissaan työmarkkinauudistuksista.

– Toivon, että hallitus kykenee uudistamaan työmarkkinoita ja edistämään erityisesti paikallista sopimista, jotta työllisyysaste vahvistuu.

– Työllisyysasteen vahvistaminen edellyttää toimenpiteitä. Se ei vahvistu itsestään, Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen muistuttaa.

Lue Suomen Yrittäjien tavoitteet vaalikaudelle Kasva Suomi -sivuilta

Jari Lammassaari

jari.lammassaari@yrittajat.fi