Etsi

Emergency banner

Yrittäjyys

Kela hylkäsi vammautuneen Pekka Hyysalon hakemuksen fysioterapiasta – "Toivon voivani kuntoutua vielä paljon"

– Olen paitsi yrittäjä varsin ainutlaatuisessa työssä, myös valmis tekemään lähes mitä tahansa parantuakseni. Totuus on, etten aio lopettaa taisteluani, vaikka Kela lopettaisi auttamiseni, sinnikäs urheilija-yrittäjä Pekka Hyysalo sanoo.

Urheilija Pekka Hyysalo vastaa puhelimeen aamulla yhdeksältä, sillä kymmeneltä pitää olla jo treeneissä. Ohjelmassa on ainakin karhunkävelyä, mutta fyysinen harjoittelu vaihtelee päivittäin.

Nyt 28-vuotias Hyysalo loukkaantui 19-vuotiaana, kun freeski-hypyn alastulo epäonnistui ja Hyysalon pää osui pahasti rinteeseen, ja onnettomuudesta koitui vakava aivovamma.

Ennusteet eivät onnettomuuden jälkeen olleet hyvät, mutta Hyysaloa ne eivät pidätelleet. Hän on toipunut jaloilleen siinä määrin, että hänen nimissään on juostu jo viidessä Fight Back -juoksutapahtumassa, ja Hyysalo on ollut mukana juoksemassa. 

Fight Back on Hyysalon yritys, josta on tullut oma brändinsä.

Hyysalo treenaa ja kuntouttaa itseään, mutta Kela ei sitä enää tue. Hyysalo ei ole saanut avo- tai laitoskuntoutusterapiaa enää neljään vuoteen, mutta nyt hän haki kuntoutusta fysioterapiaan.

Kela katsoi, että Hyysalo ei enää hyödy fysioterapiasta.

– Luin tänään viestin Kelalta, jossa minun todettiin olevan niin hyvässä kunnossa, ettei Kela tahdo enää myöntää kuntoutusta minulle. Viesti sai minut miettimään tulevaisuuttani ja sitä, olenko tehnyt väärin panostaessani kuntoutumiseen täysillä. Tiedän, etten ole ainut joka on päässyt vammansa jälkeen tasolle, jossa selviän arjen perustoiminnoista. Tiedän voivani kuntoutua vielä paljon ja olen valmis töihin. Onko mielestänne oikein lopettaa kaltaisteni motivoituneiden henkilöiden kuntoutus, Hyysalo kirjoittaa blogissaan.

Hyssalo kertoo kirjoittaneensa Kelan päätöksestä siksi, että tietää monien olevan samassa tilanteessa. Hyysalo jatkaa kuntoutustaan omin avuin, mutta osa jää Hyysalon mukaan sohvalle makaamaan, koska kuntoutusta ei makseta.

– Minulla on mahdollisuudet kuntouttaa itseäni ilman Kelan tukea. Todennäköisesti Turun kaupunki tulee apuun, ja saan tukea Fight Backin kautta. Oikeasti iso ongelma on se, mitä päätökset tekevät muille, Hyysalo sanoo.

– Olen paitsi yrittäjä varsin ainutlaatuisessa työssä, myös valmis tekemään lähes mitä tahansa parantuakseni. Totuus on, etten aio lopettaa taisteluani, vaikka Kela lopettaisi auttamiseni. Olen sinnikäs, enkä aio luovuttaa, Hyysalo kirjoittaa blogissaan.

Hyysalo uskoo voivansa kuntoutua vielä paljon, ja toistaiseksi hän tietää, mitä tehdä. Mutta entä sitten, jos hommat eivät enää sujuisikaan? Se pelottaa.

Hänestä koko systeemi vaikuttaa kierolta, sillä kun on tehnyt paljon työtä kuntoutumisen eteen, ei enää saa tukea. Työnteosta ei palkita, vaan lääkärille pitäisi esittää huonompikuntoista kuin todellisuudessa on.

Tarina elättää yrittäjää

Hyysalon yritys Fight Back PH Oy syntyi vuonna 2013 tukemaan päävamman saaneita ja muita haastavissa elämäntilanteissa olevia välittämällä positiivisuutta, toivoa ja periksiantamattomuutta. Yritys myy vaatteita ja urheiluvälineitä sekä blue tooth -kuulokkeita. Hyysalo tekee myös keskimäärin 5-10 puhujakeikkaa kuukaudessa yrityksen kautta jakaen elämäntarinaansa, mikä on Hyysalon pääasiallinen ammatti tällä hetkellä.

Uusiakin suunnitelmia on, mutta niistä Hyysalo ei vielä kerro.

– Minulla on monia ajatuksia, mutta saa nähdä, mikä niistä ottaa tulta alleen. Tiedossa ei ole mitään radikaaleja harppauksia, Hyysalo kertoo.

Hyysalon yritys teki 324 000 euron liikevaihdon ja 49 000 euron tuloksen vuonna 2017. Vuosi 2018 oli myös menestyksekäs, mutta siitä Hyysalolla ei vielä ole antaa tarkkoja lukuja.

– Teimme vaatemalliston Jack & Jonesin kanssa, joten viime vuosi oli tosi hyvä. Tänä vuonna toiminta koostuu vain omasta myynnistä ja esiintymisistä.

Mieti miksi kannattaa jatkaa

Hyysalo on profiloitunut positiivisuuden ruumiillistumana. Hänelläkin on kuitenkin päiviä, kun ei jaksa eikä huvita.

– Silloin ratkaisee se, miten tilanteeseen suhtautuu. Ensin kannattaa vetää syvään henkeä ja miettiä, mitä tekee ja miksi tekee. Minä pystyn rationaalisesti perustella nopeasti, miksi ei kannata heittää päivää hukkaan, vaan tehdä jotain kivaa tai hyödyllistä, hän sanoo.

Hyysalokin painii työn ja vapaa-ajan, eli treenin, välisen tasapainottelun kanssa. Onneksi treeniä voi tehdä oman kehon painolla missä vaan, eikä kummoisia laitteita tarvita.

– Käytämme yleensä Scandic-hotelleja, ja niissä on kuntosalit. Käytän hyväkseni myös hotellin pitkiä käytäviä ja kuljen siellä karhuna ja ankkana. Kyllä ihmiset ovat usein ihmeissään, mitä tuo touhuaa ja onko kaikki kunnossa. Yleensä vastaan leveällä hymyllä, että kaikki on ok, Hyysalo kertoo.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi