Etsi

Yrittäjyys

Laulava K-kauppias ihastuttaa pian Helsingin Katajanokalla: "Oopperauran loppuminen ei harmita, nyt laulan asiakkaille"

Entinen oopperalaulaja Juuso Hemminki menetti ammattitason äänensä, mutta uusi polte löytyi K-kauppiaan työstä.

Iso mies tervehtii Helsingin Kruununhaan K-Marketin ulko-ovella. Hän on Juuso Hemminki, joka on toiminut K-kauppiaana seitsemän ja puolen vuoden ajan.

Alun perin urasuunnitelmat olivat toiset.

– Laulu-urani alkoi Cantores minoresissa 7-vuotiaana. Siitä sitten Sibelius-Akatemian kautta lähdin vuonna 1996 Sveitsiin lauluhommiin.

Hemminki päätyi Zürichin kansainväliseen oopperastudioon. Sieltä matka jatkui saksalaisiin teattereihin, missä estradit ja oopperat olivat komeita: Hemminki lauloi muun muassa Don Carlosissa ja La Bohemessa pääroolit. Välillä hän vieraili Suomessa esiintymässä muun muassa Savonlinnan oopperajuhlilla.

Laulu-ura päättyi odottamattomasti vuonna 2005 kurkkuleikkaukseen.

– Minulla rupesi olemaan äänen kanssa vaikeuksia. Asiaa tutkittiin ja äänihuulista löytyi synnynnäinen vika, joka vaati leikkaushoitoa. Sen jälkeen tuntui, että en pysty jatkamaan uraa sillä tasolla jolla olin ja muut tasot eivät kiinnostaneet. Laulaminen on psyykkisesti melko kuormittava ammatti. Jos ei ole 100-prosenttista luottoa ääneen, niin homma ei toimi, Hemminki kertoo.

– Tenorina pitää vetää kolme tuntia korkealta ja kovaa, kestävyys äänessä ei riittänyt sillä tasolla ammattimaiseen suoritukseen. En ollut enää tyytyväinen omaan suorittamiseen.

”Yrittäjyys tuo oman lisänsä”

Hemminki löysi uuden uran kauppiaana. Vuonna 2010-2011 suoritetun Keskon kauppiasvalmennuksen jälkeen Keskolta tarjottiin hänelle Kruununhaan K-Marketin kauppiaan paikkaa.

– Olen todella onnellinen siitä, että löysin kauppiashomman. Tässä on paljon asioita, joita voi hyödyntää edellisestä työkokemuksesta musiikkiuralta. Tämäkin on elämäntapa ja intohimo enemmän kuin työ. Yrittäjyys tuo hommaan oman lisänsä. Toki laulajanakin olet tavallaan yrittäjä, jokainen keikka on käyntikortti.

Nyt Hemminki on luopumassa kaupasta ja siirtyy kokonaan uuden K-Marketin pystyttämiseen Katajanokalle.

– Seitsemän ja puoli vuotta on pitkä aika yhdessä kaupassa. Krunikka on ollut idyllinen ja ideaalinen paikka olla kauppiaana. Kivijalkakaupassa saa olla asiakkaiden kanssa läsnä. Nyt on luopumisen tuska, mutta kun uusi kauppias aloittaa pian, keskityn täysipäiväisesti uuden kaupan rakentamiseen. On hienoa päästä suunnittelemaan kauppaa nollasta.

Läksiäiskonsertti luvassa

Mies ei jäänyt harmittelemaan laulu-uran päättymistä.

– Sain musiikin alalta sellaisia kokemuksia mitä hyvin harvalla ihmisellä on ja ehdin tekemään kaikki ne roolit joista olin haaveillut. Nyt laulan vain harrastukseksi.

Harrastustaan Hemminki jatkaa aika ajoin myös omassa kaupassaan. Hän on järjestänyt Kruununhaan K-Marketissa joulukonsertin seitsemänä vuonna peräkkäin.

– Laulan 4-5 laulua. Ihmiset ovat hyllyjen välissä kuuntelemassa. Joululauluperinteestä en aio tämän uran aikana luopua.

Hemminki on päättänyt järjestää läksiäiskonsertin kaupassaan perjantaina 24. toukokuuta.

– Paikalle tulee myös opiskelukaverini sopraano Laura Pyrrö. Laulamme varmaan duettoja ja muutaman muun kappaleen. Viimeinen biisi on varmasti joku viime vuosien hitti, esimerkiksi My Way.

Teksti ja video: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi