Etsi

Talous

Katseet tiukasti Rinteessä: "Kansanrintamahallituksen pahin virhe olisi verojen kiristäminen"

Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen pahin pelko on yrittäjien ja yritysten verojen kiristäminen sekä työmarkkinaratkaisut, jotka vaikeuttaisivat työllistämistä.

Parhaillaan Antti Rinteen (sd) johdolla käynnissä olevat hallitusneuvottelut ovat tiukassa seurannassa Suomen yrityskentässä.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pitää pahimpana skenaariona verojen kiristämistä.

– Pahinta, mitä uusi hallitus voisi tehdä, olisi yrittäjien ja yritysten verojen kiristäminen sekä työmarkkinaratkaisut, jotka vaikeuttaisivat työllistämistä ja heikentäisivät pk-yrityksen mahdollisuuksia menestyä kilpailussa, hän kommentoi.

Pentikäinen muistuttaa, että neuvottelut ovat vasta alkuvaiheessa. 

– En myöskään tiedä, mitä kaikkea Säätytalon pöydissä on puhuttu. Olemme kuitenkin viestineet eri suuntiin, että kasvun hiipumiseen pitää kiinnittää huomiota. Uskon niin tapahtuvan.

Huoli niin sanotun kansanrintamahallituksen talouslinjauksista on Pentikäisen mukaan aiheellinen. Hän kehottaa kuitenkin odottamaan rauhassa neuvottelujen päättymistä.

– Huolet perustuvat isolta osin vaalipuheisiin ja viime vaalikauden kannanottoihin. Kannattaa odottaa rauhassa hallitusohjelma. Yritämme tällä hetkellä monin keinoin vaikuttaa hallitusohjelmaan, jotta se olisi yrittäjien kannalta mahdollisimman hyvä, ainakin pelättyä parempi.

"Sopimisen kieltojen purkaminen välttämätöntä"

Suomen Yrittäjien työvaliokunta käsitteli tiistaina hallitusneuvottelutilannetta Lappeenrannassa.

– Työllisyys ei parane itsestään. Yrittäjillä pitää olla kannustimia hakea kasvua, investoida ja työllistää. Siten turvataan myös hyvinvointivaltion taloudellinen perusta, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen muistutti.

Työvaliokunta muistutti, että hallitusohjelmassa pitää tunnustaa talouden tosiasiat. Vaikka talous kasvaa, kasvu on hidastumassa. Suomen taloudessa on myös muita ongelmia, kuten velanotto.

Uudet työpaikat ovat viime vuosina syntyneet pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Tämä pitäisi Mäkysen mukaan ottaa huomioon Rinteen vetämissä neuvotteluissa.

– Nämä yritykset voivat työllistää enemmän, jos työllistämisen esteitä puretaan ja paikallista sopimista lisätään myös lakimuutoksin. Aivan välttämätöntä on purkaa sopimisen kieltoja, jotka syrjivät järjestäytymättömiä yrityksiä ja niiden työntekijöitä. Sopimisen kiellot estävät työehtosopimuksissa sovitun paikallisen sopimisen laajenemisen yleissitovaan kenttään. Ne asettavat myös yritykset ja niiden työntekijät eriarvoiseen asemaan. Nyt on historiallinen tilaisuus korjata tämä epäoikeudenmukaisuus, Mäkynen sanoo.

Kuva: Dimitri Qvintus

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi