Etsi

Yrittäjyys

Mansikan myynti on sääsidonnaista – Vuoden Nuori Yrittäjä -finalistit kehittävät uusia tuotantotapoja maatilan elinvoimaisuuden takaamiseksi

Esittelemme viisi Vuoden Nuori Yrittäjä -finalistia ennen 25.5. ratkeavaa kilpailua. Juttusarjan ensimmäisessä osassa esittelemme Vierulan tilan Tiina ja Mikko Kohosen.

Vuoden Nuori Yrittäjä -kilpailu käydään Nuorten Yrittäjien Get Together -tapahtumassa Kauhavalla Power Parkissa lauantaina 25. toukokuuta.

Esittelemme viisi finalistia juttusarjassamme ennen h-hetkeä. Kaikki finalistit ovat osanneet laajentaa omaa toimintaansa tehokkaasti, kannattavasti ja persoonallisesti. He myös työllistävät muita.

Ensimmäisenä vuorossa on Vierulan tilan yrittäjäpariskunta Tiina ja Mikko Kohonen, jotka jatkavat sukutilaa Mäntyharjulla. He tekivät sukupolvenvaihdoksen vuonna 2015 Tiinan vanhempien kanssa, ja aloittivat uran tilallisina.

Tilan päätuote on mansikka, mutta tukijalkoina ovat myös vihannekset sekä tilan tuotteista valmistetut jalosteet, kuten pakastekuivatut marjat, kuohujuoma, glögi ja hillot.

– Mansikka on kuin jäätelön myynti. Se on kelistä kiinni. Siksi on hyvä olla muita tukijalkoja, Tiina Kohonen sanoo.

Tila ei käytä tukkua, vaan tekee sopimukset suoraan jälleenmyyjien kanssa. Sopimuksia on 25 lähialueen kauppiaan kanssa. 

– Tuoretuotteita ei muualle riittäisikään, mutta kauimmaiset kumppanit ovat Kouvolassa, Lahdessa ja Mikkelissä. Kuivatuotteita verkkokaupan kautta on toimitettu Saksaan saakka, Tiina Kohonen kertoo.

Vierulan tilalla on ollut mansikoita vuodesta 1982, ja siitä lähtien tilalla on ollut asiakkaita, jotka käyvät ostoksilla edelleen tai ovat asiakkaita jo toisessa polvessa.

Uusia kokeiluja

Alueella on paljon mökkiläisiä, joiden kautta sana leviää ja joille jää tuotteita ikävä.

Kohoset ovat harkinneet myös kansainvälisille messuille lähtemistä, mutta toistaiseksi se on lian iso askel, kun kaikki työ on pitkälti omissa käsissä. Vakituisia työntekijöitä on neljä, mutta kesäisin kausityöntekijöitä on vaihtelevasti jopa 60.

Kohoset ovat tuoneet tilalle uusia toimintatapoja, kuten automaattiset kastelujärjestelmiät ja monenlaisia jalosteita sekä lisänneet kasvutunneleita, joissa kasvatetaan mansikkaa ja vadelmaa. Kasvutunneleissa kasvatetaan marjoja, jotta mansikkakausi voi alkaa aikaisemmin ja jatkua pidempään tuottaen hyvälaatuisia marjoja.

– Laitteisto takaa paremman laadun, kun kastelu ja ravinteet ovat oikein annosteltuja, Tiina Kohonen kertoo.

Tilalle on tullut myös itsepalvelukioski, mistä mansikoita voi hakea ympäri vuorokauden ja maksaa käteisellä tai MobilePay-palvelulla. Kohosen mukaan kioski on toiminut hyvin.

Tänä kesänä tilalle on tulossa Pop-up-ravintola vanhaan kasvihuoneeseen.

– Meiltä on toivottu tilavierailuja, mutta niille ei ole ollut paikkaa. Kesäkuun lopussa paikallinen panimo tulee myymään juomaa, meillä on kaupan burgereita ja Konsta Hietanen tulee esiintymään. Yritämme tuoda vähän uutta elämää maaseudulle, Kohonen kertoo.


KUKA: Tiina ja Mikko Kohonen

YRITYS: Vierulan tila, Mäntyharju

TOIMIALA: Marja- ja vihannestila

PERUSTETTU: Sukutila 1930-luvun alussa. Mansikan viljelyä vuodesta 1982 ja Kohoset yrittäjinä vuodesta 2015

HENKILÖSTÖ: vakituisia työntekijöitä neljä, kausityöläisiä vaihtelevasti jopa 60.

LIIKEVAIHTO: noin 700 000 euroa

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi