Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Vaalit

"Verotuksesta on päätettävä kansallisesti" – Eurovaalipaneelissa ilmastonmuutos ja verotus jakoivat mielipiteitä

Kunnallisjohdon seminaarissa järjestetyssä eurovaalipaneelissa pohdittiin EU:n ja kansallisen päätöksenteon rajoja.

Kunnallisjohdon seminaarissa käytiin keskiviikkona kiinnostava vaalipaneeli, jonka osanottajat olivat Keskustan Elsi Katainen, Vihreiden Heidi Hautala, Perussuomalaisten Ilpo Heltimoinen, SDP:n Antton Rönnholm ja Kokoomuksen Henna Virkkunen.

Paneelissa keskusteltiin muun muassa kestävän kehityksen arvonlisäverosta ja Eu-tasoisesta verouudistuksesta.

Paneelin juontaja, toimittaja Eeva Lehtimäki totesi, että SDP:n Antti Rinne on kompastellut vaalitenteissä selkokielisessä asian avaamisessa, joten Antton Rönnholm sai aloitusvuoron.

– Aihe on hankala, kun ihmiset kokevat ilmastonmuutoskeskustelun uhkana omalle toimeentulolleen ja kulutustottumuksilleen. Keskeinen idea alemmissa arvonlisäkannoissa on se, että pystyisimme verottaa tuotteita ja palveluita, jotka päästävät vähemmän. Kysymys onkin, hyväksymmekö tämän tyyppisen ajattelun, Rönnholm sanoo.

Rönnholmin avaus ei saanut kannatusta muilta panelisteilta.

– Vaikka muuten kannatan UN:n integraation syventämistä, haluan pitää verotusasiat kansallisessa päätösvallassa. Olemme luoneet päästökauppajärjestelmän, ja meidän pitää kehittää ja laajentaa sitä sekä vähentää päästöjä, eikä luoda päällekkäisiä järjestelmiä, Henna Virkkunen sanoo.

 

 

Myös Katainen totesi, että olemassaolevia järjestelmiä on jo.

– Metsän kasvusta ja niille, jotka kasvattavat hiiltä sitovia kasveja, voisi rakentaa jonkun systeemin, joka kompensoisi toisinpäin, eli palkittaisiin siitä, että sidotaan hiiltä, hän sanoo.

Hautala peräänkuulutti älykkäitä ohjauskeinoja, joihin kuuluvat verotukselliset ja taloudelliset keinot.

– Tarvitaan selkeitä kieltoja ja rajoituksia, mutta myös älykkäitä ohjausmekanismeja. Siinä on valtavasti tekemistä. Lento- ja muovivero ovat olleet tapetilla, hän sanoo.

– On päästävä eroon ilmastolle haitallisista yritystuista. EU:n vakavin valuvika on se, että kaikki verotukseen liittyvä on jäsenvaltioiden yksimielisyysvaatimuksen takana. Komissio on alkuvuodesta esittänyt, että sitä vähän helpotettaisiin, Hautala jatkaa.

Perussuomalaisten Heltimoinen sanoo tiukan ein haittaveroille.

– Asiaa pitäisi katsoa isommin. Pitäisi puuttua isoihin saastuttajiin ensin. EU-tasoinen ratkaisu olisivat ilmastotullit. Se on paljon tehokkaampi, kuin että EU puuttuisi kansalliseen verotukseen, Heltimoinen sanoo.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi