Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Kunta

"Ei ole menestyvää kaupunkia ilman menestyviä yrittäjiä"

– Ei ole menestyvää kaupunkia ilman menestyviä yrittäjiä, tiivistää Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto. Koiviston mielestä on tärkeä kuulla, mitä yrittäjillä on mielessä juuri nyt. SIksi hänkin osallistuu Kunnallisjohdon seminaariin yhdessä 90 muun keskisuomalaisen kanssa. Kaikkiaan koolla on yli tuhat yrittäjä- ja kunta-aktiivia.

Mikä saa yli 90 keskisuomalaista yrittäjää ja kuntavaikuttajaa lähtemään keskellä toukokuista viikkoa hankalahkon matkan päähän Lappeenrantaan? Kunnallisjohdon seminaari, joka on paisunut tällä vuosikymmenellä noin 500 osallistujasta yli tuhannen kunta- ja yrittäjäaktiivin suurtapahtumaksi.

Mukana on myös maakunnan suurimman kaupungin Jyväskylän kunnanjohtaja Timo Koivisto. 

– Tämä on äärimmäisen tärkeä tapahtuma, Koivisto tiivistää.

Koiviston mielestä on tärkeä kuulla, mitä yrittäjillä on mielessä juuri nyt.

– Olen tavannut paljon kollegoita suurista kaupungeista, hän lisää.

Jyväskylä keskittyy parantamaan yritysten mahdollisuuksia menestyä

Jyväskylässä on keskitytty tosissaan yritysten menestyksen parantamiseen. Esimerkiksi yrityspalvelusetelistä on hyviä kokemuksia.

– Koko elikeinopolitiikan tekeminen pistettiin uusiksi. Lopetimme kehitysyhtiön ja perustimme suoraan kaupunginjohtajan alaisuuteen uuden elinkeinoyksikön. Se kehittää palveluita yrityksille suoraan yrittäjiltä saadun palautteen perustella, kaupunginjohtaja kertoo.

– Nyt keskitymme erityisesti keskustan kehittämiseen. Nettikauppa ja kauppakeskukset haastavat sitä. Yritämme ratkaista asian yritysten kanssa.

Kaupungin alueella toimivat yrittäjäyhdistykset tapaavat kaupunginjohtajaa ja elinkeinojohtajaa säännöllisesti.

– Vuoropuhelu on avointa ja suoraa ja yrittäjiä kuunnellaan, Keski-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Tapu Holttinen sanoo.

Tuoretta tietoa hallitusneuvottelutilanteesta

Vuoropuhelua jatkettiin myös Lappeenrannassa, kun keskisuomalaiset kokoontuivat keskiviikkoiltana yhteen. Holttinen toi esille mahdollisuuksia, joita Keski-Suomella on kasvumaakuntana. Äänekosken kunta kertoi investoinneistaan keskustan kehittämiseen, koulutukseen, yritysalueisiin ja liikenneinfraan. Sinne kun avattiin iso biotuotetehdas.

Keskisuomalaiset kuulivat Suomen Yrittäjien varapuheenjohtajalta Petri Salmiselta tuoreita tietoja hallitusneuvotteluista ja Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtajalta Sanna-Mari Hynniseltä yrittäjäjärjestön ajankohtaiset kuulumiset. Keski-Suomen Yrittäjissä työllistää nyt vaikuttamisen lisäksi myös yrittäjäjärjestön päätapahtuma Valtakunnalliset yrittäjäpäivät, joka järjestetään Jyväskylässä syksyllä 2020.

Lisäksi puhuttiin yrittäjäjärjestön kuntakyselystä Elinkeinopoliittinen mittaristo -kyselystä, jota ollaan uudistamassa.

– Herättelimme väkeä vastaamaan kyselyyn, sillä se on tärkeä yrittäjien ja kuntien yhteistyön kehittämisessä, Holttinen kertoo.

Ongelmana osaamispula

Holttisen mukaan Keski-Suomei ei ole kovin tunnettu maakunta. Ongelmana on esimerkiksi osaamispula: pitäisi saada lisää väkeä maakuntaan, jotta yrityksiin riittää työntekijöitä. Vaikka Jyväskylä on iso opiskelukaupunki, opiskelijat eivät Holttisen mukaan oikein jää seudulle, varsinkaan yliopisto-opiskelijat.

– Erityisen hankalaa on pitää kiinni kansainvälisistä opiskelijoista.

 

Eeva Ketvel

eeva.ketvel @ yrittajat.fi