16.5.2019 klo 14:27
Uutinen

Yrittäjä Henri Hyppönen: Luovuus ei ole vain yksilön ominaisuus – yritykset voivat tehdä kehitysharppauksia muiden luovuuden turvin

Teknologinen kehitys etenee harppauksin ja perässä on vaikea pysyä. Henri Hyppönen kehottaa nojaamaan systeemiseen luovuuteen.

Yrittäjä Henri Hyppönen haastaa muita yrittäjiä katsomaan luovuutta uudesta näkökulmasta. Hyppönen puhui Lappeenrannassa Kunnallisjohdon seminaarissa keskiviikkona.

– Luovuus voi vaikutukseltaan parantaa, mutta myös sekoittaa, koska se usein tuo muutoksen johonkin ja haastaa sen, mitä on totuttu pitämään totena. Luovuuteen liittyy ajatus yksilön ominaisuutena, mutta se on myös syteeminen ominaisuus. On tärkeä saada yritykset ja yhteisöt yhteistyöhön, Hyppönen sanoo.

Hyppönen kertoi yleisölle mahdollisuuksista, mitä systeeminen luovuus tarjoaa.

Hän antaa esimerkin. Hän halusi kehittää edellisessä Plus One Agency -yrityksessään chat botin, eli keskusteluruudun, jonka kautta käyttäjä voi kommunikoida tekoälyn kanssa ja saada apua ongelmiin. Hyppönen ehdotti asiaa tiistaina ja perjantaina ensimmäinen versio oli valmis.

Tässä on Hyppösen ensimmäinen viesti: kehitysharppaukset tapahtuvat nykyään nopeasti, ja kehitystahti vain kiihtyy. Systeeminen luovuus voi auttaa pysymään kärryillä.

– Meillä on tekoäly-yritys, mutta botissa on hyvin vähän meidän itsekirjoittamaa koodia. Minä olen kirjoittanut koodia yhden rivin joskus. Internetissä on avoimen lähdekoodin tuotteita, tietoa sekä ideoita, eli valtavasti rakennuspalikoita, joita voi hyödyntää omassa tuote- ja palvelukehityksessä, Hyppönen kertoo.

Systeeminen luovuus säästää resursseja, sillä kaikkea ei tarvitse osata ja tehdä itse. Hyppönen hyödynsi tätä muun muassa oman kirjansa kannen kuvituksessa.

– Jos tilaan kannelle kuvittajan Suomesta, maksan hänelle riippumatta siitä, onko tulos täysin paska vai ei. Viimeisimmän kirjani kohdalla järjestin kansainvälisen freelance-kilpailutuksen ja sain 120 ehdotusta. Suomesta ei tullut yhtäkään, vaikka se on ainoa maa, jossa edes joku tuntee minut, Hyppönen kertoo.

Internetistä on löydettävissä tutkimusta, tietoa sekä ihmisiä, jotka osallistuvat yhteisesti toisten ongelmien ratkaisemiseen.

Hyppönen on toiminut konsulttitoimisto Fourkindin luovana johtajana helmikuusta lähtien.

Päätöksenteko on liian hidasta

Kehitys etenee harppauksin, mutta päätöksenteko ei pysy perässä ja se monimutkaistuu.

– Meillä on nykyään tietoa koneiden servereillä, mutta kahden vuoden kuluttua sitä on tuplamäärä. Se luo päättäjille isoja kysymyksiä, sillä heidän täytyy alkaa päätää, minne aletaan vetää linjoja. Esimerkiksi sovelluksella voidaan seurata, että vanhus ottaa lääkkeensä, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa voisi olla, että vakuutus ei ole voimassa, jos lääkkeitä ei syödä. Päätöksentekoon syntyy kategorioita, kun ei ole oikein näkymää tulevaisuuteen, Hyppönen kertoo.

Resursseja Hyppösen mukaan on, mutta ne on kohdistettu väärin. Suuri kysymys on se, millaisia toimintaympäristöjä luodaan. Tarvitsemme ympäristöjä, joissa on turvallista luoda uusia asioita.

– Olosuhteiden pitäisi olla sellaisia, että riskinottaja ei olisi kohtuuttomassa tilanteessa, kun riski laukeaa, Hyppönen sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Juttua korjauttu 21.5. 2019 klo 10.15: Hyppönen kehitti chat botin edellisessä yrityksessään One Plus Agencyssa, ei Fourkindissa, jossa hän on ollut helmikuusta lähtien.