Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Palkittu kahviyrittäjä luotsaa myös kahta muuta yritystä –”Pitkän päivän painaminen ei saa olla itseisarvo”

Lappeenrantalaisella Arttu Muukkosella on kolme yritystä, joista näkyvin on Suomen parhaaksi paahtimoksi valittu Lehmus Roastery. Muukkonen on yksi Vuoden Nuori Yrittäjä -finalisteista; voittaja selviää Get together -tapahtumassa Kauhavalla 25. toukokuuta.

Arttu Muukkonen sanoo heti alkuun, että hänestä tuntuu vähän oudolta olla esillä yksin Lehmus Roasteryn omistajana. Yrityksessä on toinenkin omistaja, toimitusjohtaja Samu Koskinen, joka on myös Lappeenranta-aiheisten etikettien luoja. Alun perin mukana yritystä kehittämässä oli myös Visa Tuovinen.

Lehmus Roasterin lisäksi Muukkosella on kaksi muutakin yritystä, suunnittelutoimisto Hito hyvä ja Tuotantoyhtiö Muukkonen.

– Ymmärrän toki, että kilpailussa täytyy olla keulakuva. Nykyisin ajankuva kuitenkin on, että monilla on useita yrityksiä.

Muukkonen sanoo, että jo Vuoden Nuori Yrittäjä -finaaliin pääsy on tuonut paljon näkyvyyttä.

– Kyllä tämä on jo voitto meille. Päivitykseni finaaliin pääsystä sai satoja tykkäyksiä, mikä on ennennäkemätöntä.

Kahvia Alppien rinteillä

Muukkosen kahvitarina alkoi oikeastaan yli kymmenen vuotta sitten. Vapaalaskua harrastava nuori mies vietti monta talvea hiihtopummina Sveitsin Alpeilla ja Norjassa. Sopivaa säätä odotellessa juotiin kahvia.

– En ollut varsinainen kahviharrastaja, mutta kahvi oli niin oleellinen osa sitä elämää. Sitten Suomessa olin ruuhka-apulaisena paahtajana ja näin, miten kahvia valmistetaan.

Se tieto oli pohjana, kun suunnittelutoimisto Hito hyvä piti Lappeenranta-aiheisten tuotteiden joulumyymälää. Myynnissä oli muun muassa t-paitoja, glögiä ja suklaata, mutta toiveissa oli myös oma kahvi.

– Ostimme netistä kiinalaisen paahtimen, jolla saattoi paahtaa kaksi kiloa papuja kerralla. Olin paahtimokokemukseni jälkeen siinä uskossa, että homma ei ole vaikeata. Myöhemmin on kyllä selvinnyt, että ei se ihan helppoa ole.

Kahvin paahtaminen lähti toden teolla käyntiin keväällä 2016, jolloin Lehmus Roastery perustettiin ja kiinalainen paahdin ruksutti yötä päivää.

– Huomasimme, että oli pakko ottaa lainaa, ja ostaa oikea, kymmeniätuhansia euroja maksava paahdin. Se painaa 800 kiloa, ja sillä voi paahtaa 15 kiloa papuja kerralla, Muukkonen kertoo.

Lehmus Roastery oli saanut vuokrattua tilat Linnoitusniemessä sijaitsevasta, 100-vuotiaasta hevostallista, joka oli viime vuodet toiminut lähinnä kaupungin varastona. Helmikuussa 2017 paahtimossa pidettiin avoimet ovet, jonka suosio yllätti kaikki.

– Järjestimme paahtimokierroksia, ja paikalla kävi yli tuhat. Myimme kaikki varastot tyhjiksi ja kahvibuffet oli tosi suosittu.

Seuraavana kesänä 2017 paikalle perustettiin kahvila, jonka pyörittämisen Lehmus Roastery osti itselleen viime keväänä. Tärkeä osa yritystä on verkkokauppa, josta lähtee kahvi- ja teetuotteita ympäri Suomen, mutta eniten pääkaupunkiseudulle. Kahvituotteet on nimetty lappeenrantalaisten nähtävyyksien ja kaupunginosien mukaan.

– Olemme pitäneet valikoimissamme samoja kahveja, jotta ostaja tietää mitä saa. Suosituin tuote on Pusupuisto. Välillä teemme erikoisuuksia, joissa voimme kokeilla uusia makuja.

Suomen paras paahtimo ja kahvila

Muukkonen riisuisi mielellään erikoiskahveista liiallisen erikoisuuden leiman.

– Toivoisin, että juotaisiin parempaa kahvia vaikka vähemmän. Haluamme tehdä laadukasta kahvia, joka on eettisesti tuotettu. Tunnemme viljelijät ja maksamme heille monikertaisen hinnan massatehtaisiin verrattuna.

Lehmus Roastery on palkittu Helsingin kahvifestivaaleilla Suomen parhaana paahtimona kahtena vuotena peräkkäin. Viime vuonna myös kahvila äänestettiin Suomen parhaaksi.

– Haluamme olla osa yhteisöä paikallisesti ja somessa, joten äänestäjiä tuli sitä kautta paljon. Yhteisöllisyys on tärkeätä, tarjoamme esimerkiksi sotaveteraaneille kahvit ja pullat tästä iäisyyteen.

Kahvila muuttuu iltaisin baariksi, ja viikonloppuisin siellä järjestetään keikkoja. Muukkonen myöntää, että kolmen yrityksen pyörittäminen väsyttää joskus, mutta hän pyrkii siihen, ettei pitkien päivien painaminen olisi mikään itseisarvo.

– Olisihan se tylsä näkökulma yrittäjyyteen. Yrittäjäkin tarvitsee lepoa ja muuta elämää.

Vuosittain on ehdittävä ainakin pariksi viikoksi rinteisiin laskemaan. Hyvää säätä odotellessa voi juoda kupposen kahvia.


KUKA: Arttu Muukkonen

YRITYS: Lehmus Roastery, Lappeenranta

TOIMIALA: Kahvipaahtimo, kahvila

PERUSTETTU: 2016

HENKILÖSTÖ: 12

LIIKEVAIHTO: arvio vuodelle 2019 on 1,1 miljoonaa euroa

 

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuva: Tapio Auvinen