Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Puheenaihe

Iso Hämeentien remontti lopettaa liikkeitä Helsingissä – ”Kaksi vuotta on pitkä aika odottaa viihtyisää kävelykatua”

Iso Hämeentien remontti on saanut liikkeitä lopettamaan tai muuttamaan toisaalle Helsingin Kalliossa. Helsingin Yrittäjien mukaan myynti alueella on vähentynyt huomattavasti.

Hanna Keskinen on pitänyt jo kymmenen vuoden ajan Hämeentiellä vaate- ja sisustustavaraliikettä. Urban Soul on kuitenkin sulkemassa ovensa heinäkuussa.

– Olen harkinnut kivijalkaliikkeen lopettamista jo jonkin aikaa, mutta tämä remontti oli viimeinen sysäys siihen. Vakiasiakkaita käy, mutta muuten porukkaa ei tule tänne katuhälinän takia. En olisi uskonut, että remontti vaikuttaa näin paljon.

Urban Soulin kohdalla Hämeentie 12:ssa ongelmana on, että liikkeen eteen on rakennettu lastauslaituri, jossa kuorma-autot voivat pysähtyä. Näyteikkuna on tärkeä markkinointikeino, mutta autojen takia ohikulkijat eivät näe sitä.

– Täällä on myös koko ajan valtava pöly, joka on huono juttu vaatekaupan kannalta. Tuotteita on mennyt ihan pilalle.

Keskinen sanoo yhtenä syynä liikkeen lopettamiseen olevan verkkokaupan yleistymisen. Hän myy itsekin tuotteita verkossa, ja aikoo jatkaa sitä kivijalkakaupan lopettamisen jälkeenkin.

– Lopputulos on varmasti hyvä, mutta kaksi vuotta on pitkä aika odottaa viihtyisää kävelykatua. Hienoa, jos joillain on rahaa odottaa.

Keskinen on opiskellut yrittämisen ohessa kulttuurituottamisen maisteriksi, ja kesän jälkeen hän aikoo etsiä sen alan töitä. Ensin hän aikoo kuitenkin pitää lomaa, josta ei ole kymmenen yrittäjävuoden aikana juurikaan tullut nautittua.

– Kerran olin viikon lomalla. Ei tähän ole ollut varaa palkata ketään, mutta olen myös tottunut tähän. Olen aina tykännyt työstäni, tykkään olla ihmisten kanssa tekemisissä.

80-vuotias laukkukauppa lopettaa

Hakaniemen torin laidalla on loppuunmyynti menossa myös Hakalaukussa. Yrittäjä Tiina Leimuvaara kertoo syynä olevan, että hän on eläkeiässä.

– Jatkajaa ei ole tähän löytynyt, ja tämä työmaa antoi sysäyksen lopettaa nyt.

Hakalaukun loppuunmyynti jatkuu kesän yli, liike suljetaan viimeistään syyskuussa.

Laukkuliikkeellä on liki 80-vuotiset perinteet, sillä Leimuvaaran isoisä perusti sen vuonna 1939. Sen jälkeen kauppiaina ovat olleet Leimuvaaran isoäiti, isä ja 90-luvun alussa yrittäjänä aloittanut Leimuvaara.

– Nyt kun täällä on loppuunmyynti, asiakkaita on riittänyt.

Leimuvaaraa huolestuttavat katutöiden ja poikkeusjärjestelyjen aiheuttamat vaaratilanteet liikenteessä.

– Harva se päivä näkee vaarallisia tilanteita kadulla. Liikkeisiin on myös vaikea kulkea. Yksikin päivä pyörätuolilla liikkeellä ollut henkilö ihmetteli, että olisi pitänyt kiertää koko Hakaniemen halli päästäkseen tänne puolelle katua.

Uudelle liikkeelle hankalaa

Hämeentien remontti huolestuttaa myös kauneushoitolaa ja vaatekauppaa pitävää Piia Varismäkeä. Hän aloitti Hämeentie 28:ssa vuosi sitten ja siirsi liikkeen marraskuussa nykyiselle paikalleen Kolmas linja 1:een.

– En tiennyt muuttaessani, että Kolmas linja suljetaan liikenteeltä jatkossa kokonaan tästä kohdalta. En olisi ehkä tullut tähän, jos olisin sen tiennyt.

Kolmas linja suljettiin liikenteeltä osittain viikko sitten ja se oli vähentänyt ohikulkijoiden ja sitä myöten asiakkaiden määrää Varismäen Zeepra-liikkeessä.

Varismäki huomauttaa uuden liikkeen aloittamisen olevan aina haasteellista, mutta Hämeentien katutöiden aiheuttaneen huomattavia lisähankaluuksia.

– Olen kokenut yrittäjä, sillä minulla oli Saarijärvellä samanlainen liike 20 vuoden ajan. Nyt olen aivan uudessa tilanteessa, joka huolestuttaa.

Perhe muutti ja liike perustettiin Helsinkiin, koska Varismäen miehen työt olivat Helsingissä.

Varismäki sanoo tilanteen vaihtelevan Hämeenkadun ja sen poikkikatujen liikkeillä sen mukaan, miten kulku on järjestetty.

– Tässä kohtaa ei ole suojatietä Hämeentien yli, mikä jättää Kolmannen linjan tavallaan piiloon kävelijöiltä.

Varismäki toivoisikin, että liikkeet saisivat laittaa mainoksia ja kylttejä remontin ajaksi katujen varsille, jotta ohikulkijat huomaisivat yritykset paremmin.

Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Mari Laaksonen sanoo, että monet yrittäjät ovat kertoneet remontin aiheuttamista hankaluuksista.

– Liikkeiden myynnit ovat laskeneet hurjasti, jopa kymmeniä prosentteja. Osa liikkeistä on lopettanut tai lopettamassa, Laaksonen tietää.

Ongelmana on Laaksosen mukaan, että yksityisautoilijat eivät löydä kivijalkakauppiaita Hämeentiellä ja kulku liikkeisiin on hankalaa. Laaksonen on kuitenkin tyytyväinen yhteen asiaan.

– Mechelininkadun remontista ja liikennefarssista kaupunki otti sentään jotain opikseen. Tiedotus on ollut Hämeentien remontin kohdalla ensiluokkaista, kiitokset tästä kaupungin suuntaan.

Hämeentie muuttuu uudistuksessa joukkoliikenteen kaduksi Siltasaarenkadun ja Helsinginkadun välillä. Hämeentiellä saa kävellä ja pyöräillä. Bussit, raitiovaunut ja taksit saavat kulkea Hämeentietä jatkossakin, mutta yksityisautojen läpiajo on kielletty.

Remontissa uusitaan raitiotien kiskot ja kadun alla kulkevat putket sekä Sörnäisten metroasemaa kunnostetaan. Hämeentien remontin pitäisi suunnitelmien mukaan olla valmiina vuoden 2020 lopussa, minkä jälkeen Hakaniemen remontti jatkuu useita vuosia.

Teksti ja kuvat: Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi