Etsi

Digi

Googlelta kovat rajoitukset Huawein puhelimiin – voi muuttaa radikaalisti markkinaosuuksia myös Suomessa

Samsung voi hyötyä merkittävästi amerikkalaisten Huaweille asettamista rajoituksista.

Android-käyttöjärjestelmän kehittäjä Google on päättänyt keskeyttää Android-päivitykset kiinalaisen Huawein älypuhelimiin. Käytännössä Huawein asiakkaat menettävät jatkossa tärkeät tietoturvapäivitykset. Rajoitukset koskevat valmistajan tulevia laitteita.

Amerikkalaiset epäilevät, että Huawei toimii läheisessä yhteistyössä Kiinan tiedusteluviranomaisten kanssa. Yhdysvalloissa uskotaan, että etenkin Huawein uusiin 5G-verkkoihin liittyy huomattavia tietoturvariskejä. Huawei on kiistänyt yhteydet Kiinan viranomaisiin.

Vielä suurempi kolaus on Googlen asettama porttikielto Play Store -sovelluskauppaan. Tämä tarkoittaa sitä, että Huawein tulevien laitteiden ostajat eivät voisi ladata sovelluksia Play-kaupasta. Kielto koskee myös Gmail-sähköpostia ja YouTube-videopalvelua.

Kiellot eivät sen sijaan koske Huawein nykyisiä käytössä olevia puhelinmalleja.

Mikä on EU:n kanta?

Samsungin Suomen mobiililiiketoiminnan johtaja Mika Engblom ei halua tehdä asiasta vielä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

– Asiaan kannattaa suhtautua varauksella niin kauan kunnes tulee valmistajilta ja Googlelta saadaan viralliset lausunnot.

– Iso kysymys on, mitkä ovat Googlen asettamien rajoitusten vaikutukset lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Rivien välistä voi lukea, että Googlellakin käydään asiaa tarkasti läpi. On syytä odottaa myös EU:n kantaa. Monesti EU pyrkii tekemään kaikkensa, että kilpailuasetelmat säilyvät tasavertaisina, Engblom kommentoi.

Engblom kuitenkin myöntää, että Googlen toiminnalle voi olla merkittäviä vaikutuksia kilpailuasetelmiin ,yös Suomessa.

– Lähtökohtaisesti tämä on ikävä uutinen alalle. Jos vaikutukset lähtevät leviämään kulovalkean tavoin, tottakai se nostaa Samsungin markkinaosuutta. Jos todella käy niin että Google-tukea ei enää ole, markkina reagoi varmasti.

Huawei kehittää omaa käyttöjärjestelmää

Engblomin mukaan uutisella voi olla merkitystä kuluttajien käyttäytymiseen jo piankin.

– Varmasti tällä on jonkinlainen vaikutus mielipiteen ja ajatuksen tasolla. Voi käydä niin, että aletaan varoa ostamasta Huawein laitteita. On myös kiinnostavaa nähdä, mikä on jälleenmyyjien viesti kuluttajille. Siinä kohtaa kun laite myydään, kuluttajalle luvataan aina jotain. Jos lupausta ei pysty pitämään, kenen on vastuu, Engblom kysyy ja viittaa esimerkiksi Android-käyttöjärjestelmän päivityksiin.

Huaweilla on edelleen pääsy Android-käyttöjärjestelmän avoimesti saatavilla olevaan versioon (AOSP). Epäselvää on, miten yhtiö reagoi Googlen päätökseen. Huawei on aikaisemmin kertonut kehitelleensä jo pidemmän aikaa omaa käyttöjärjestelmää.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi