22.5.2019 klo 12:17
Uutinen

Yrittäjä – tarvitsetko tietoa IPR-oikeuksista? Uusi sivusto auttaa

Aineetonansainta.fi-sivustolta löytyy tietoa patenteista ja tekijänoikeuksista sekä sopimusmalleja.

Uusi sivusto on suunnattu erityisesti yrittäjille, niin luovan alan kuin muillekin. Sivustolta löytyy lukuisia oppaita, esimerkiksi patenttiopas ja tavaramerkkiopas. Tarjolla on myös asiantuntijoiden vinkkejä ja liuta linkkejä.

Sivuston videoilla eri yritykset kertovat tarinansa, muun muassa Zef ja Magisso.

Sivustolla on myös asiakirja- ja sopimusmalleja, esimerkiksi alihankintasopimuksen tai lisenssoinnin tekemiseen.

Immateriaalioikeudet eli aineettomat oikeudet (IPR) ovat yhä useammille yrittäjille erittäin tärkeä liiketoiminnan edellytyksiä parantava työkalu markkinoille mentäessä. Ne suojaavat uusien tuotteiden tai palveluiden kehittämistä ja kaupallistamista kovassa kilpailutilanteessa ja mahdollistavat parempaa ansaintaa esimerkiksi omien oikeuksien lisensoinnin kautta.

– Suojan kohteena voi olla tyypillisesti jotakin yrityksen aineetonta omaisuutta, jolla voi olla suurta arvoa nyt tai tulevaisuudessa, mutta jota ei voida käsin kosketella – kuten keksintö, tuotemalli, taideteos, brändi taikka yritykselle tärkeät salaisena pidettävät tiedot, kuvailee Ornamon projektipäällikkö Jussi Ilvonen sivuston blogissa.

Aineetonansainta.fi-sivusto on syntynyt muotoilualan asiantuntijajärjestö Ornamon ja AKY – Akavalaisten yrittäjien yhteistyönä.

Suojaaminen on tärkeää

Suomen Yrittäjien IPR-oikeuksiin perehtynyt asiantuntija, juristi Albert Mäkelä pitää AKY:n ja Ornamon uutta sivustoa tärkeänä:

– Aineettomien oikeuksien suojaaminen on tärkeää, jotta kilpailijoilta voi suojautua. Sivustolta saa hyviä vinkkejä ja valmiita malleja siihen, Mäkelä toteaa.

Erityisesti palveluihin perustuvalle liiketoiminnalle on Mäkelän mukaan tärkeää, että tuote on suojattu mahdollisimman hyvin, varsinkin kun lähtee kansainvälistymään.

– Lainsäädäntö tarjoaa työkalut patentteihin, tavaramerkkeihin, tekijänoikeuksiin, muotoilunsuojaan, mallisuojaan ja liikesalaisuussääntelyyn. Yrityksen kannattaa käyttää näitä työkaluja, yhdistellä eri suojamuotoja, Mäkelä painottaa.

Katso täältä Suomen Yrittäjien opas tekijänoikeuksista