Etsi

Emergency banner

Puheenaihe

Tällaisia ovat yrittäjäkansanedustajat ja heidän firmansa

Yrittäjäkansanedustajien firmojen joukossa on muun muassa lakitoimisto, kuumailmapallojen maahantuontiyritys ja ruokakauppa. 

Yrittäjätaustaisia kansanedustajia on uudessa eduskunnassa 34 eli 13 vähemmän kuin edellisessä. Perussuomalaisten riveistä nousi eduskuntaan 15 yrittäjätaustaista kansanedustajaa.

Toiseksi suurin yrittäjäpuolue on keskusta, jolla on kahdeksan yrittäjäedustajaa. Kolmantena on kokoomus viidellä yrittäjäkansanedustajallaan.

– Yrittäjäedustajien määrä laski, mutta on edelleen hyvä. Tällä porukalla yrittäjien äänen pitäisi kuulua eduskunnassa. Lisäksi on paljon edustajia, jotka eivät ole yrittäjiä, mutta joilla on erittäin hyvä yrittäjyyden tuntemus, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen arvioi.

Valituissa yrittäjän ammatikseen ilmoittavissa kansanedustajissa on 27 miestä ja 7 naista. Monilla edustajilla yritystoiminta ei ole aktiivista, varsinkin usean kauden kansanedustajilla.

Alla lyhyet esittelyt jokaisesta yrittäjäkansanedustajasta puolueittain. Uusista kansanedustajista 18 on Suomen Yrittäjien jäsenyritysten yrittäjiä. Esittelyissä heidän kohdallaan lukee ”SY:n jäsen”.

 

Perussuomalaiset

Vilhelm Junnila

Varsinais-Suomi

Naantalilainen Junnila kertoo nettisivullaan, että muiden tehtäviensä ”sivussa kehitän teknologiateollisuuden startup-yritystä”, mutta ei kerro yrityksen nimeä. Kaupparekisterissä hänen nimensä on yhdistetty ainoastaan Naantalin Matkailu Oy:hyn, jonka hallituksen puheenjohtaja hän on.

Ari Koponen

Uusimaa​

Tunnetaan paremmin nimellä Brother Christmas. Hänen yhdistyksensä keräsi 2017 noin miljoona euroa hyväntekeväisyyteen. Brother Christmasia epäiltiin törkeästä kirjanpitorikoksesta ja rahankeräysrikoksesta, mutta syyttäjä ei löytänyt näyttöä epäillyistä rikoksista. Tuusulassa asuva Koponen on rekisteröinyt toiminimen 2008, nykyinen on nimeltään Tukkukauppias Koponen, jonka toimiala on postimyynti ja verkkokauppa.

 

Jari Koskela

Satakunta

SY:n jäsen

Jari Koskela on kiinteistöjä omistavan, vuokraavan ja hallinnoivan Kiinteistö Oy Veljekset Koskelan hallituksen puheenjohtaja, samoin myös Kiinteistö Oy Lapikkaan. Hän on hallituksen jäsen kiinteistöjä rakentavassa Jarpukka Oy:ssä. Koskela ilmoittaa eduskunnan sivuilla kohdassa arvo/ammatti, että hän on pastori, yhteiskuntatieteiden tohtori.

 

Jouni Kotiaho

Keski-Suomi​

 Jämsäläinen Jouni Kotiaho on ilmoittanut eduskunnalle toimivansa kuljetusyrittäjänä. Autoilija Kotiaho perusti toiminimen vuonna 1995.

 

Kristian Sheikki Laakso

Kaakkois-Suomi​

Eduskunnan sivuilla Laakso ilmoittaa ammatikseen ”kierrätysalan yrittäjä”. Talouselämälle Laakso kertoi, että valintansa jälkeen hän ei ole enää mukana Uudenmaan Autopurku Oy -nimisessä yrityksessä, jonka hänen vaimonsa omistaa. Kouvolalaisella Sheikillä oli kuljetusyritys, joka meni konkurssiin. Ky:stä jäi noin 200 000 euron velat. Hän perusti myös toiminimen Laaxon Sheikki, joka on järjestänyt romurallikisoja.

 

Mikko Lundén

Varsinais-Suomi 

SY:n jäsen ​

Somerolaisella K-kauppiaalla on ollut vauhtivuosi. Hän aloitti kauppiaana kesällä 2018, sai neljännen lapsen ja nyt kansanedustajuuden. Aikoo olla jatkossakin välillä kaupassaan töissä viikonloppuisin.

 

Veijo Niemi

Pirkanmaa

SY:n jäsen

Lempäälästä kotoisin oleva Niemi on äänettömänä yhtiömiehenä Musiikkikoulu Menuetti Ky:ssä, jonka suurimmalta osin omistaa hänen vaimonsa. Eduskunnan sivuilla Niemi on laittanut tittelikseen rikosylikonstaapeli, pääluottamusmies.

Mika Niikko

Uusimaa

Vantaalainen Mika Niikko on kaupparekisterin mukaan myynti- ja markkinointiyritys Eurosolid Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja. Hän kuitenkin ollut kansanedustaja jo vuodesta 2011 lähtien ja yrityksellä ei ole ollut juuri liiketoimintaa näinä vuosina.

 

Mauri Peltokangas

Vaasa​

Kaustislaisella ääniharavalla on toiminimi M.Peltokangas.  Hän on ennen kansanedustajuuttaan tehnyt muun muassa kiinteistönvälittäjän töitä. Asunto Björndahl Oy LKV:n nettisivuilla kerrotaan, että Mauri Peltokangas on toiminut yrityksen myyntineuvottelijana.

 

Riikka Slunga-Poutsalo

Uusimaa​

Lohjalainen tuore kansanedustaja on tullut tunnetuksi puoluesihteerinä. Hän on Finn-TK -nimisen yrityksen hallituksen jäsen. Yhtiön toimiala on terveydenhoito-, sairaanhoito-, liikunta- ja  kauneudenhoitopalvelut sekä näihin liittyvä ohjaus-, opetus- ja  konsultointityö sekä näihin liittyvä maahantuonti ja myyntitoiminta sekä ohjelmistojen suunnittelu ja valmistus.

 

Ville Tavio

Varsinais-Suomi​

Tavio Law Oy:n omistajayrittäjä ja toimitusjohtaja. Eduskunnan sivuilla turkulainen Tavio ilmoittaa saaneensa vuodelta 2017 osinkoa 4400 euroa.

 

Ano Turtiainen

Kaakkois-Suomi​

Juvalainen Hallituksen jäsen Irontime Oy:ssä sekä hallituksen jäsen ja toimitusjohtaja Gometal Oy:ssä ja Metal Sport Licensing Oy:ssä. Metal Sport Group valmistaa, myy ja markkinoi Metal-tuotemerkillä vaatteita, voimailuvarusteita ja kuntosalilaitteita.

 

Sebastian Tynkkynen

Oulu

SY:n jäsen 

Tuore kansanedustaja Tynkkynen on tuore yrittäjä. Hän aloitti viime syksynä OP-kevytyrittäjänä. H​änen toimialaansa ovat valokuvaus, videotuotanto ja graafinen suunnittelu.

 

Veikko Vallin

Pirkanmaa

SY:n jäsen

 Tamperelainen Vallin myi vuosia sitten urheiluravinnefirmansa  Func Food Group Oy:n.  Kaupparekisterin mukaan Vallin on hallituksen jäsen Rakennusliike Vallin Oy:ssä ja Porostone Finland Oy:ssä. ​

 

Jussi Wihonen

Savo-Karjala​

Joensuulainen Wihonen on kertonut olleensa kauppiaana. Kaupparekisteristä hänen nimensä yhdistetään JUSSIWIHONEN OY:hyn. Sen kohdalla on merkintä ”ei toimintaa”. Viimeisin tilinpäätös on keväältä 2017. Liikenimi on ollut Kyläkauppa Wihonen ja aputoiminimiä ovat olleet JoensuunOvi ja Vaneri, Jussin Halpahalli ja Weljekset Wihonen.

 

Keskusta

Hannakaisa Heikkinen

Savo-Karjala

SY:n jäsen​

Maatalousyrittäjä Kiuruvedeltä, lypsykarjan kasvattaja ja maitotilallinen, Taitomaito Oy:n hallituksen jäsen.

 

Hanna Huttunen

Savo-Karjala​

SY:n jäsen

Outokumpulainen Huttunen on rautakauppaketju Joensuun Puukeidas Oy:n toimitusjohtaja.

 

Anne Kalmari

Keski-Suomi​

SY:n jäsen

Anne Kalmari on maatalousyrittäjä. Kalmarin maatilalla Kivijärvellä on kymmeniä lypsylehmiä ja Suomen pohjoisin biokaasun myyntiasema. 

 

Esko Kiviranta

Varsinais-Suomi

SY:n jäsen

Esko Kiviranta on maatalousyrittäjä, jolle löytyy kaupparekisteristä myös yritys Sauvonlahden Luontoretket Oy.

Jari Leppä

Kaakkois-Suomi

SY:n jäsen

Maatalousyrittäjä, jolla on Pertunmaalla maidontuotantoa ja metsätaloutta sekä lomamökkien vuokrausta. Myy myös koulutuspalveluja.

 

Arto Pirttilahti

Pirkanmaa​

SY:n jäsen

Maa- ja metsätalousyrittäjä, metsänomistaja Mänttä-Vilppulasta

 

Juha Pylväs

Oulu

Juha Pylväs on maatalousyrittäjä, hänellä on veljensä kanssa Hänellä on veljensä kanssa Maatalousyhtymä Pylväs Ari ja Juha. He omistavat myös Pylvään koneasema Oy:n, joka tarjoaa maa- ja metsätalouden koneurakointia.

 

Mikko Savola

Vaasa​

SY:n jäsen

Ähtäriläinen maatalousyrittäjä, jonka tilalla on kasvinvilijelyä ja karjaa. Ollut aikoinaan myös yritystutkijana TE-keskuksessa.

 

Kokoomus​

Timo Heinonen

Häme​

SY:n jäsen

Loppilaisen Heinosen nimissä on yritys Oy TeeHoo Ltd. Sen toimiala on ohjelmatoimistot ja manageripalvelut. Yritys on tehnyt muun muassa urheiluselostuksia.

 

Jukka Kopra

Kaakkois-Suomi​

SY:n jäsen

Lappeenrantalainen Kopra on Tietokoura Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja pääomistaja. Yrityksen toimiala on ohjelmistojen suunnittelu ja valmistus. Teki aiemmin verkkosivuja, mutta nykyään keskittynyt pitkälti ohjelmistojen tuottamiseen sähköyhtiöille.

 

Pauli Kiuru

Pirkanmaa​

SY:n jäsen

Valkeakoskelainen Pauli Kiuru on ollut aikoinaan toiminimiyrittäjänä ja on nykyään osakkaana Linnan Pallo Oy:ssä. Se tuo maahan kuumailmapalloja ja tarjoaa lennätyksiä niillä.

 

Arto Satonen

Pirkanmaa​

SY:n jäsen

Vammalalaisella Satosella on osuuksia kiinteistöyhtiöissä ja hänellä on sijoitusasuntoja sekä arvopaperikauppaa harjoittava Vammas-Sijoitus Oy ja Stalemate Oy.

 

Ruut Sjöblom

Uusimaa

SY:n jäsen

Tuusulalaisen Sjöblomin perheellä on kiviaineksia myyvä Seepsula Oy. Hänellä on sisarustensa kanssa myös Palkkila Oy, jonka toimiala on kiinteistöjen hallinta ja vuokraaminen.

RKP

Anders Adlercreutz

Uusimaa​

Kirkkonummelainen toisen kauden kansanedustaja. On siviiliammatiltaan arkkitehti ja Arkkitehtitoimisto A-Konsultit Oy:n osakas. Hänellä on myös T:mi Profounders. Adlercreutz on myös kotikuntansa kunnanvaltuuston puheenjohtaja.

 

Anders Norrback

Vaasa​

Närpiöläinen Norrback on maatalousyrittäjä, jonka perheyritys kasvattaa ja myy karitsanlihaa. Hän on osakkaana myös teurastamo Ab Tajma Oy:ssä.

 

Sandra Bergqvist

Varsinais-Suomi​

 Maatalousyrittäjä Nauvossa, maatilalla on kasvinviljelyä ja kotieläinten kasvatusta.

 

SDP

Ville Skinnari

Häme​

SY:n jäsen

Lahtelainen lakimies Skinnari omistaa Miidia International Oy:n (lakiasiain- ja konsulttitoimisto). Hän on osakkaana myös jääurheiluun erikoistuneessa Hockey Unlimited Oy:ssä ja saa tuloja myös neuvonantajana Lexia Oy:ssa ja Trailmaker Oy:ssä

 

Vihreät​

Sofia Virta

Varsinais-Suomi​

 Kaarinalainen sivutoiminen yrittäjä toiminimellä. Tarjonnut terapiapalveluita.

 

Liike Nyt​

Harry Harkimo

Uusimaa​

Tunnettu liikemies on todella monessa yrityksessä mukana. Kaupparekisterissä hänen nimensä yhdistetään 33 yritykseen. Hän on hallituksessa muun muassa Starsquad Oy:ssä, Starsquad Events Oy:ssä, Kiinteistö Oy Sipoonrannassa, Provectus Holding Oy:ssä, Okimo Clinic Oy:ssä, Jokeri-Hockey Oy:ssä, Jokerit Hockey Club Oy:ssä, Helsinki Halli Oy:ssä ja Pihtiputaan Teollisuushalli Oy:ssä.

 

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi