Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Henna Franken piti jatkaa perheyhtiötä, mutta toisin kävi: Traaginen onnettomuus johti lopulta konkurssiin – nyt Franke kertoo tarinansa

Henna Franken isän johtama perheyritys kaatui yllättävään onnettomuuteen, mutta tärkein säilyi.

Konkurssista kertominen ei ole koskaan helppoa. Henna Franke nousi lauantaina lavalle Nuorten yrittäjien Get Together -tapahtumassa ja kertoi tarinan Johan Oy:n konkurssin taustalla.

Franke oli valmistautunut huolellisesti siihen, että hän jatkaa perinteikkään puisia lahjatavaroita valmistaneen perheyrityksen johdossa. Sitten tapahtui jotain odottamatonta: Niin ikään perheyhtiön toiminnassa mukana ollut Franken veli joutui vakavaan liikenneonnettomuuteen ja vammautui. Tämän jälkeen alkoi taistelu vakuutusyhtiön kanssa, joka lopulta vei perheen voimat.

– Onnettomuudesta on aikaa yli 15 vuotta mutta kamppailu pojan auttamiseksi kesti pitkään. Kaiken tämän keskellä isällä ei ollut mahdollisuutta mentoroida minua jatkamaan yritystä.

Johan Oy työllisti enimmillään 70 henkilöä ja vei tuotteita yli 30 maahan.

– Viimeiset viisi vuotta isä käytti kaiken aikansa veljeni asioiden hoitamiseen ja koko ajan yritimme miettiä, pääsemmekä tästä ohi, jotta voimme taas keskittyä yrityksen pyörittämiseen.

Franke ei ole kokemuksistaan huolimatta menettänyt uskoaan yrittäjyyteen.

– Paljon olen oppinut tästä mutta tärkein opetus on, että perhe ja läheiset menee aina yrityksen edelle. Kaikesta huolimatta kannatan edelleen yrittäjyyttä ja jonain päivänä haluan itsekin olla jälleen yrittäjä.

Franke kertoo lisää konkurssin taustoista oheisella videolla.

Teksti ja video: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi