10.6.2019 klo 11:02
Uutinen

Hyviä uutisia pienyrittäjille: Hallitusohjelmassa yrittäjävähennys säilyy, eikä kassakoneista ole merkintää

Arvonlisäveron rajan muutos helpottaisi myös pienyrittäjän elämää.

Hallitusohjelman perkaaminen jatkunut ja yksi yrittäjiä kiinnostanut kohta on se, että yrittäjävähennys säilyi.

– Se vaikuttaa tosi paljon. Kuulun pienituloisimpaan ryhmään yrittäjistä. Käsityöläinen ei voi tehdä enempää kuin päivän tunnit antavat myöden ja omin käsin voi tehdä, joten yrittäjävähennyksen ansiosta jää vähän enemmän käteen, Loviisassa ompelupalveluyritystä pitävä Mari Ståhls kertoo.

Myös Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Laura Kurki on yrittäjävähennyksen säilymisestä hyvillään.

– Se on selkeä verokannuste työllistyä yrittäjänä. Ylipäätään pienyrittäjäkirjaukset hallitusohjelmassa ovat kokonaisuutena hyviä. Tärkeää on tietysti se, että toimintaympäristössä ei tapahdu suuria muutoksia ja verotus on ennustettavaa, Kurki sanoo.

Toinen pienyrittäjän elämää helpottava asia on se, että arvonlisäveron alarajaan haetaan nostoa EU:sta poikkeusluvalla. Arvonlisäverovelvollisuuden rajan nostaminen helpottaisi pienyritystoimintaa, kun suurempi joukko yrityksiä jäisi pakollisen arvonlisäverorekisteröitymisvelvoitteen ja verovelvollisuutta koskevan byrokratian ulkopuolelle.

– EU:n liittymissopimuksessa raja on 10 000 euroa, eikä Suomi voi ylittää sitä ilman poikkeuslupaa. SY:n esitys on 20 000 euroa, mutta nyt haetaan 15 000 euroa. Näkemyksemme mukaan maltillisella arvonlisärajan nostamisella ei ole vielä negatiivisia kilpailuvaikutuksia. Se on hyvä askel oikeaan suuntaan, Kurki toteaa.

Mari Ståhls on seurannut uutisointia hallitusneuvotteluista ja hänen mielestään ohjelma vaikuttaa hyvältä. Kotitalousvähennyksen kiristäminen on puhuttanut tuttujen yrittäjien kesken.

– Kotitalousvähennyksen kiristäminen vie kyllä yrittäjiltä töitä. Toinen asia, mikä huolettaa, on tyyppihyväksytyt kassakoneet. Ne olisivat iso investointi pienille yrittäjille. En usko, että sitä suunnittelevat ovat sisäistäneet, kuinka paljon Suomessa on pieniä yrityksiä. Harmaata talouttakaan ne eivät estä. Jos joku haluaa myydä kassan ohi, hän myy kassan ohi, eikä siinä tyyppihyväksytyt laitteet auta, Ståhls sanoo.

Hyvä uutinen on siis sekin, että hallitusohjelmassa ei ole kirjauksia tyyppihyväksyttyjen kassakoneiden käyttöönotosta.

– Suomen Yrittäjät on suhtautunut kriittisesti fiskaalisten kassojen käyttöönottoon, ja uskoaksemme vaikuttamistyömme näkyy myös tässä, Kurki sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi