Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Järjestö

Anssi Kujala hallituksen hommista takaisin Suomen Yrittäjiin: Minulla on sielun palo yrittäjyyteen

Valtiosihteerinä viime kuukaudet työskennellyt Anssi Kujala palaa elokuussa 2019 aiemman sopimuksen mukaisesti toimivapaaltaan Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtajaksi. ”Olo on sekä haikea että innostunut”, Kujala sanoo.

Anssi Kujala lähti lokakuussa 2016 valtiovarainministeri Petteri Orpon kutsusta kokoomuksen ministeriryhmän erityisavustajaksi ja Orpon oikeaksi kädeksi. Kabinettipäällikkö Kujala on nähty monet kerrat tv-uutisissa ministereiden taustalla ja rinnalla neuvottelupöydissä.

Sipilän hallituksen viime kuukaudet Kujala työskenteli valtiosihteerinä.

– Onhan tämä ollut ainutlaatuinen kokemus, kun olen saanut olla mukana keskeisissä päätöksenteon foorumeissa, Kujala kertoo.

– Mieleen jäävät muun muassa hallituksen muutaman viikon välein Kesärannassa pidetyt strategiaistunnot tai trion kokoukset.

Triolla Kujala tarkoittaa edellisen hallituksen johtokolmikkoa eli pääministeri Juha Sipilää, valtiovarainministeri Petteri Orpoa ja  kulttuuri- ja eurooppaministeri Sampo Terhoa. Trio kokoontui säännöllisesti 3 + 3 -kokoonpanolla eli kärkiministereiden lisäksi paikalla olivat heidän ykkösavustajansa.

– Siihen pöytään kanavoituivat usein kaikista hankalimmat asiat, mutta siinä oli myös mahdollisuus katsoa lähiaikoja pidemmälle.

 ”Sielun palo yrittäjyyteen” 

– Tämä on ollut aika hektistä, töitä tai vähintäänkin valmiudessa oloa seitsemänä päivänä viikossa. Sunnuntai on usein ollut paras työpäivä, on saanut enemmän rauhassa tehdä, Anssi Kujala kuvailee työtahtia.

Viime viikot ennen hallituksen vaihtumista hän on arkitöiden lisäksi myös arkistoinut papereitaan ja tyhjentänyt työhuonettaan valtioneuvoston linnassa. Osa arkistoihin menevistä papereista on salaisia 20 vuoden ajan.

Valtiosihteeri Kujalan huoneesta on komeat näkymät Senaatintorille. Työ on ollut muutenkin näköalapaikka valtakunnantason politiikan tekemiseen.

– Olo on kieltämättä haikea. Jään kaipaamaan hyviä ja osaavia työtovereita. Sellaisia löytyy onneksi myös Yrittäjistä, Kujala innostuu.

Hänen jatkostaan ja mahdollisesta paluustaan Suomen Yrittäjiin on ollut spekulaatioita valtakunnanmediassa, viimeksi viime viikolla, kun kokoomuksen puoluesihteeri ilmoitti jättävänsä paikkansa. Useat kysyivät Kujalan kiinnostusta tehtävään.

– En ole käytettävissä. Puoluesihteerin tehtävää olen hoitanut vt:nä jo viitisentoista vuotta sitten. Toki tässä on tullut useita työtarjouksia, mutta minulla on sielun palo yrittäjyyteen, Kujala sanoo.

– Palaan alkuperäisen sopimukseni mukaisesti takaisin Yrittäjiin. Olisin palannut, vaikka kokoomus olisi ollut nykyisessä hallituksessa, Anssi Kujala kertoo. (Juttu jatkuu kuvan alapuolella)

Vastuulla elinkeino- ja kuntapolitiikka sekä lobbaaminen

Varatoimitusjohtaja Anssi Kujalan vastuualueelle Suomen Yrittäjissä kuuluvat elokuun alusta alkaen seuraavat kokonaisuudet: elinkeino- ja kuntapolitiikka, yhteiskuntavaikuttamisen koordinointi ja operaatiot, toimialajärjestöyhteistyö sekä omistajavaihdospalvelut.

Yhteiskuntavaikuttamisen koordinointi ja operaatiot on suomeksi sanottuna sitä paljon puhuttua lobbaamista. Millainen on hyvä lobbari?

– Hän on pitkäjänteinen, maltillinen ja ennen kaikkea luotettava, perustaa tietonsa faktaan. Päättäjiä ei pysty huijaamaan, epäuskottavaa on tehdä esimerkiksi vaikutusarvioita, joissa on lähinnä oma intressi.

– Lobbaamisen pitää olla myös oikea-aikaista. Lobbari, joka lähestyy vasta hallitusneuvottelujen alla tai pykälien ollessa jo valmiina, on myöhässä. Vaikuttamisen pitää tapahtua jo siinä vaiheessa, kun puolueet valmistelevat omia kantojaan, Anssi Kujala toteaa.

Hän painottaa, että lobattavan aiheen yhteiskunnallisen perustelun pitää olla kirkas. Lobbaajan pitää pystyä kertomaan asian vaikuttavuudesta heti, esimerkiksi työllisyysvaikutuksista.

– Suomen Yrittäjät on onnistunut vaikuttamisessa hyvin hallituksista riippumatta, osannut tuoda esiin pk-yrittäjyyden merkityksen ja perustelut, viimeiset pari vuotta pöydän toisella puolella istunut Kujala sanoo.

Kujala painottaa, että SY:llä on monia vahvuusalueita, esimerkiksi jokaiseen kuntaan ulottuva paikallisyhdistysverkosto luo ainutlaatuisen kanavan vaikuttaa kuntien elinkeinopolitiikkaan. Järjestöllä on maan paras osaaminen pk-yrittäjyyteen liittyen työlainsäädännöstä, verotuksesta ja yleisemminkin yrittämisen olosuhteista.

– Suomen Yrittäjissä on huippuosaajia, mutta kantoa työlle tuo laaja verkosto ja monituhatpäinen luottamushenkilöverkosto. Uskon, että voin taas tuoda lisäarvoa tähän joukkoon ja yhteistyöhön Yrittäjien aluejärjestöjen ja toimialajärjestöjen kanssa, Anssi Kujala sanoo.

"Hallituksella on näytön paikka"

Millaiselta suomalaisten pk-yrittäjien lähitulevaisuus näyttää juuri nyt?

– Pelkästään jo ilmapiirillä on suuri merkitys, että onko investointi- ja työllistämishalukkuutta, Kujala toteaa.

Kujalan mukaan nykyinen hallituspohja herättää epäilyksiä yrittäjien keskuudessa.

– Hallituksella on näytön paikka. Ei riitä, että helpohkoina neuvottelutäkyinä olleet yrittämisen verotukseen liittyvät kiristämisaikeet, kuten yrittäjävähennyksen poisto, torjuttiin. Hallituksen pitää myös aidosti pystyä parantamaan yrittäjyyden ja näin työllistämisen edellytyksiä.

– Tämäkin hallitus on riippuvainen työllisyyskehityksestä, sen vaikutus julkiseen talouteen on sen verran huomattava.

– Pk-yrityskenttä ja ympäröivä yhteiskunta muuttuvat. Yrittämisen stereotypiat eivät enää päde vaan järjestönkin piirissä nähdään entistä monipuolisempaa toimintaa ja vaikuttajajoukkoa.  SY:n pitää olla mukana tässä muutoksessa ja pystyttävä vaikuttamaan siihen. Pitää juosta koko ajan lujempaa, Anssi Kujala painottaa.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi