Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Raha

Varusteleka haluaa pysyä Suomessa – ”Voittojen maksimointi ei ole tärkeintä”

Jos vain rahalla olisi merkitystä, Varusteleka olisi siirretty Puolaan. Yrittäjä Valtteri Lindholm haluaa pitää firman Suomessa ja myydä tavallista tavaraa tavallisille ihmisille.

– Asiakkaat eivät huomaisi mitään, jos yritys toimisi Puolasta käsin ja kulut olisivat jopa 40 prosenttia pienemmät. Mutta minä en halua Puolaan yhtään uutta firmaa. Raha ja voittojen maksimointi ei ole tärkeintä, Valtteri Lindholm korosti puhuessaan rahateemaisella Yrittäjäristeilyllä sunnuntaina.

Lindholmin perustama Varusteleka on noussut ilman ulkopuolista rahoitusta 13 miljoonan euron liikevaihtoa tekeväksi yritykseksi. Neljännes liikevaihdosta tulee ulkomailta.

– Kun perustin yrityksen, en halunnut olla kaupallinen. Olin tosi tarkka siitä, että myimme tavaroita, joita sai rehellisesti kehua. En halunnut käyttää tuotesanaa, se huutaa, että yrität myydä jotain.

Varustelekan myykin tuotteiden sijaan tavaraa, kamaa ja rojua. Markkinointistrategiana on alusta saakka ollut puhua tavallisiin ihmisiin vetoavalla tavalla.

– Koetamme puhua niin kuin kaverille puhuisimme. Huumori tuli mukaan vähitellen.

Valtaa tehdä valintoja

Alkuun Varusteleka myi paljon armeijoiden ylijäämävarastoja edullisesti.

– Jotta nyt voisi myydä housuja 19 eurolla, pitäisi ostaa Kiinasta. Tätä emme halua, sillä siellä voi olla aasialainen pikkulapsi, joka kärsii sen takia. Teetämme sen takia paljon itse vaatteita.

Lindholm puhuukin siitä, että yrittäjällä on paljon valtaa tehdä tärkeäksi kokemiaan valintoja. Varusteleka esimerkiksi menetti paljon asiakkaita lähtiessään tukemaan Me tahdomme -kampanjaa, joka ajoi tasa-arvoista avioliittolakia.

– Peruskanta-asiakkaat suuttuivat, kun sanottiin, että homotkin voisivat mennä naimisiin. Saatamme käyttää jokseenkin samanlaista puhetapaa kuin äärioikeistolaiset. Meidät erottaa heistä kuitenkin se, että olemme hyvisten puolella.

Yritys on kasvanut 65 henkeä työllistäväksi ja voitolliseksi. Lindholm palkkasi uuden toimitusjohtajan saatuaan pojan vuonna 2016.

– Tuotto oli aluksi huono suhteessa liikevaihtoon, mutta nyt organisaatio on kunnossa ja firma hyvässä tuloskunnossa. Tienaamieni rahojen pitäisi varmaan olla rahastossa, mutta ostin juuri toisen Teslan.

Lindholm pitää tärkeänä periaatteita ympäristönsuojelusta henkilöstön palkitsemiseen. Varustelekan työhyvinvoinnin perustana on, että ihmiset ovat onnellisia ja heille tarjotaan bonusta.

– Emme tieten tahtoen tee asioita, jotka rasittavat ympäristöä. Päätin siksi, että maksamillamme lounailla ei ole tarjolla lihaa, Lindholm kertoo.

Teksti ja kuvat: Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi