13.6.2019 klo 16:11
Uutinen

Yksinyrittäjänä aloittanut Jouni Anttila osallistui listautumiskoulutukseen ja pääsi mielen vuoristorataan

Kasvuhaluinen yrittäjä tarvitsee tukea. Suomen Yrittäjät aloitti vuoden vaihteessa Pörssiin 365 päivässä -koulutuksen, joka auttaa yrittäjiä kehittämään yritystään. Jouni Anttilalle kokemus on ollut melkoinen vuoristorata.

Vuoden alusta lähti käyntiin koulutus yrittäjille, joilla voisi olla haluja jopa pörssilistautumiseen. Nyt Pörssiin 365 päivässä -koulutushanke lähenee puoliväliä. Pohjois-Pohjanmaalla yrityksensä Level Upin perustanut Jouni Anttila kertoi Kasvuyritysverkoston Kasvupajassa, miltä kokemus on tuntunut ja mitä ajatuksia siitä on herännyt.

Anttila aloitti Level Up -yrityksensä yksinyrittäjänä vuonna 2013, mutta nykyään yritys työllistää noin 40 työntekijää Oulussa, Ylivieskassa ja Helsingissä. Yritys tuottaa palveluita etänä ja auttaa asiakkaitaan uusasiakashankinnassa ja asiakasarvon kasvattamisessa.

Anttila osallistui Pörssiin 365 päivässä -hankkeeseen kolmesta pääsyystä. Ensimmäisenä niistä on halu kasvaa.

– Ajattelin, että ei se ole mies eikä mikään, joka ei myy 100 000 eurolla ensimmäisenä vuotenaan, hän vitsailee.

– Taustalla oli myös uteliaisuus siitä, mitä pörssilistautuminen voisi omalle yritykselle tarkoittaa. Erityisesti kiehtoi se, miten listautuminen vaikuttaisi yrityksen valuaatioon, eli arvoon, hän pohtii.

Pörssissä olisi tilaa

Pörssiin 365 päivässä -koulutukseen osallistuu 34 yritystä. Nasdaq Helsingin Pörssin First North -listalla on tällä hetkellä 26 yritystä, eikä kaikki koulutukseen osallistuvat yritykset lähde listautumisprosessiin. Oppia se tarjoaa silti.

Koulutushankkeen idean isä ja vetäjä on Investors Housen toimitusjohtaja Petri Roininen, joka omassa puheenvuorossaan totesi, että Suomessa olisi paljon potentiaalia listautumiseen. Jos promille Yrittäjien 115 000 jäsenestä listautuisi, se tarkoittaisi 115 uutta listattua yritystä.

– Ruotsissa First North -listalla on lähes 300 yritystä, joten kasvun varaa on. Matka unelmasta Pörssiyhtiöksi ei ole koskaan ollut yhtä lyhyt kuin tänä päivänä. Puhutaan muutamista vuosista, Roininen kertoo.

Utopiasta mahdollisuudeksi

Anttila kertoo, että koulutuksessa omat mielentilat ovat menneet ylös ja alas vuoristoradan lailla.

– Samana päivänä voi ajatella, että tämä on juuri sitä mitä haluan ja seuraavassa hetkessä en haluakaan. Tuntuu, että olen juuri oikeassa paikassa ja sitten joku sanoo jotain ja sitä ajattelee, että mitä ihmettä minä täällä teen. Yhtenä hetkenä on varma, seuraavassa epävarma. Mutta on hienoa olla kasvuhaluisten kollegojen ja asiantuntijoiden ympäröimänä, Anttila kertoo.

Ennen koulutusta pörssi näyttäytyi Anttilalle utopistisena ja kaukaisena ajatuksena. Koulutuksen myötä edut ja hyödyt ovat konkretisoituneet.

– Listautumisen hyötyjä on se, että uskottavuus kasvaa esimerkiksi myyjänä, rahoitusjärjestelyissä ja rekrytoinnissa. Julkinen valuaatio helpottaa myös yritysjärjestelyitä, hän kertoo.

Negatiivisia puoliakin on, mutta ne eivät enää näyttäydy ylitsepääsemättöminä. Anttilan sanoin hallinnollista humppaa tulee paljon, mutta siihen saa apua. Kustannuksia tulee lisää, mutta sillä ei ole väliä, jos se vie yritystä eteenpäin seuraavalle tasolle.

– Itsenäisyys katoaa, mutta niin katoaa myös yksinäisyys. Yritykselle tulee hallitus ja toiminta ohjautuu ammatillisempaan suuntaan, Anttila summaa.

Anttila on koulutuksessa oppinut myös sen, että pörssitiedottaminen on säänneltyä, joten hänkään ei paljasta Level Upin listautumisaikeita.

– Enää se ei tunnu utopistiselta, hän sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi