Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Digi

Soitot ja viestit siirtyvät ranteeseen – Odotettu lisäominaisuus teki älykellosta kertaheitolla kiinnostavan myös Suomessa

Älykellojen myynti on ottanut Suomessa tuulta alleen eSIM-toiminnallisuuden yleistyessä. Mutta mitä hyötyä eSIMistä on?

Maailman älykellomarkkinoita hallitseva Apple Watch on tullut Suomessa saataville mobiiliyhteydellä varustettuna. Toiminnon mahdollistaa eSIM (elektroninen SIM), joka on sähköinen versio perinteisestä fyysisestä SIM-kortista. Sähköinen on ollut esimerkiksi Yhdysvalloissa tarjolla jo pidemmän aikaa, mutta Suomi on tullut jälkijunassa. 

Elektronisen SIM:n etu käyttäjälle on se, että sitä varten laitteessa ei tarvitse olla paikkaa fyysiselle SIM-kortille. Näin valmistajat voivat tehdä laitteista pienempiä ja kevyempiä.

Käytännössä eSIM on mikrosiru, jollainen löytyy Apple Watchin lisäksi esimerkiksi Samsungin Galaxy Watchista. Lisää laitteita odotetaan Suomen markkinoille lähitulevaisuudessa.

Siinä missä fyysistä SIM-korttia on odoteltava jonkin aikaa liittymän tilaamisen jälkeen, eSIMin voi tilata sähköisesti ja se on käytössä välittömästi. Kun liittymä on käytössä, älykellolla voi soittaa ja lähettää viestejä samaan tapaan kuin älypuhelimella. Tähän asti älykellon kanssa on pitänyt kantaa puhelinta, jotta vastaava on onnistunut kellon kautta bluetooth-yhteydellä. Elektronisen SIM-kortin avulla soitot onnistuvat kätevästi, kun älykelloon liittää langattomat kuulokkeet.

Uudesta toiminnallisuudesta hyötyvät myös ne, joilla on ollut aikaisemmin käytössä kaksi numeroa kahdessa eri laitteessa. Elektronisen SIMin ansiosta iPhone-käyttäjä voi sisällyttää samaan laitteeseen kaksi numeroa joista toinen toimii eSIM-kortilla.

Miinuksena eSIMissä on vielä se, että mobiilivarmenne ei siinä toimi eikä elektroninen SIM ole yhteensopiva prepaid-liittymien kanssa.

Älykellojen myynti harppasi

Telian mukaan eSIM on lisännyt mielenkiintoa älypuhelimia kohtaan. Älykellojen myynti on yli tuplaantunut Telialla alkuvuonna verrattuna vuodentakaiseen.

– Siirrymme nyt Suomessakin älykelloaikakauteen. Apple Watchin ennakkomyynnin perusteella voidaan sanoa, että tätä uutuutta on todella odotettu. Ennakkomyynti on käynyt ennätystahtiin, Telia Finlandin laiteliiketoiminnasta vastaava johtaja Jussi Vuorinen kertoo yhtiön tiedotteessa.

Tällä hetkellä elektroninen SIM toimii Telian liittymissä iPhone XR, XS ja XS Max -puhelimissa sekä iPad Pro -tabletissa, joissa on iOS 12.1 tai uudempi ohjelmistopäivitys. Mobiiliyhteys toimii Apple Watchin uusissa Series 3- ja Series 4 -GPS & Cellular -malleissa, joiden myynti alkaa Suomessa tänään perjantaina.

Elektronisen liittymän voi hankkia myös Elisalta ja DNA:lta.

Kuva: Apple

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi