Etsi

Startup

Pohjois-Savoon syntyy 10 miljoonan euron rahasto alueen siemenvaiheen yrityksille

Tavoitteena on uusien yritysten synnyttäminen ja talousalueen elinvoimaisuuden kasvattaminen.

Pohjois-Savoon syntyy paikallinen pääomasijoitusrahasto North Savo Startup Fund, joka sijoittaa pääasiassa pohjoissavolaisiin alkuvaiheen kasvuhakuisiin yrityksiin. Kooltaan rahasto on 10 miljoonaa euroa ja se kattaa koko maakunnan yritykset. Rahaston on tarkoitus aloittaa toimintansa syksyllä 2019.

Rahasto on toimialariippumaton ja toimii uutena ja erilaisena rahoitusvaihtoehtona maakunnan yrityksille.

– Perustettava pääomarahasto on hieno osoitus hyvästä yhteistyöstä Kuopion, Iisalmen ja Varkauden kaupunkien kesken. Rahaston tavoitteita ovat talousalueen elinvoimaisuuden kasvattaminen, uusien yritysten syntyminen, yritysten kasvun tukeminen sekä myönteinen työpaikkakehitys Pohjois-Savossa, Kuopion elinkeinojohtaja Jukka Pitkänen kertoo.

Pohjois-Savosta on puuttunut kokonaan siemenvaiheen pk-yritysten pääomarahastosijoittajat. Pääomasijoitusrahaston synnyttäminen Pohjois-Savoon on koko maakunnan yhteisen pitkän väännön tulos. Rahaston saamiseen maakuntaan on tehty töitä useita vuosia ja selvitetty julkisen rahan käyttömahdollisuuksia pääomarahaston näkökulmasta. Mukana yhteistyössä ovat olleet kaupunkien lisäksi ELY-keskus ja elinkeinoelämä.

Parempia kasvuedellytyksiä yrityksille

Nyt perustettavan Pohjois-Savon oman pääomasijoitusrahaston uskotaan helpottavan kasvuhakuisten yritysten edellytyksiä. Pääomarahaston nopeuttaa ja vahvistaa maakunnan yritysten markkinoille menoa, kasvua ja turvaa rahoituksen saatavuuden.

Yrityksen liiketoiminnan alkuvaihe on usein haastavaa, ja yrittäjät ovat kokeneet, että alkuvaiheen rahoituksen saamiseksi pitää löytyä jo kontakteja ja verkostoja alalta.

Seuraavaksi pääomasijoitusrahastoon on tarkoitus hakea sijoittajia yksityiseltä ja julkiselta puolelta. Rahaston hallinnoijaa haetaan julkisella kilpailutuksella. 

Kuopion, Iisalmen ja Varkauden kaupunkien rahoitusosuus pääomasijoitusrahastossa on 2,2 miljoonaa euroa, ELY-keskuksen osuus on 4,9 miljoonaa euroa ja yksityisten sijoittajien 2,9 miljoonaa euroa.

 

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi