18.6.2019 klo 14:06
Uutinen

Viisi tärppiä virustorjuntaohjelman valintaan – Yksi tärkeä ominaisuus erottaa kilpailijat toisistaan

Listasimme viisi yrityksille tarkoitettua virustorjuntaohjelmaa. Asiantuntija kertoo, mitkä ominaisuudet valitusta ohjelmasta pitäisi ainakin löytyä.

Yrityksen tietoturvasta ei kannata tinkiä. Tietoturva-alan konsulttina toimiva Hannu Huttunen muistuttaa, että kuluttajakäyttöön tarkoitetut virustorjuntaohjelmistot eivät sovellu yrityskäyttöön, etenkään jos yrityksellä on useampi kuin yksi tietokone ja älypuhelin.

Huttunen opastaa valitsemaan ohjelmiston, joka pitää sisällään myös mobiililaitteiden suojauksen. Nykyisin yhä enemmän dataa liikkuu älypuhelinten ja tietokoneiden välillä. Kaikki virustorjuntaohjelmat eivät tarjoa mobiililaitteiden suojausta.

Listasimme viisi ominaisuuksiltaan monipuolista virustojuntaohjelmistoa. Hannu Huttunen kertoo, mikä hänen mielestään on oleellista ohjelmiston valinnassa.

Mihin asioihin yrittäjän tulisi kiinnittää huomiota valitessaan virustorjuntaohjelmistoa?

– Etenkin päivitysten saatavuuteen, saatavilla olevaan käyttäjätukeen, ohjelmiston luotettavuuteen ja siihen, voidaanko ohjelmistolla keskitetysti hallita ja valvoa kaikkien päätelaitteiden, palvelimien ja mobiililaitteiden suojausta. Tärkeää on myös tietää, kuinka laajat suojausominaisuuden ohjelmisto tarjoaa. Usein ohjelmistot ovat englanninkielisiä, joten jos oma kielitaito eri riitä, niin suomenkielinen käyttöliittymä ja tukipalvelut ovat tärkeitä.

Mitä ohjelmiston ominaisuuslistalta pitäisi vähintään löytyä?

– Päätelaitteiden ja mobiililaitteiden suojaus sekä säännölliset päivitykset ainakin. Helppokäyttöisyys on tärkeä, koska silloin ohjelmistoa tulee käytettyä. Ohjelmistoa valitessa työkäyttöön ei kannata säästää valitsemalla ilmaisversiota edes tunnetusta ohjelmistosta, vaan kannattaa hankkia maksullinen versio.

Onko tärkeää, että ohjelmistossa olisi tuki myös mobiililaitteiden suojaukselle?

– Tänä päivänä mobiililaiteet vastaavat ominaisuuksiltaan tietokoneita ja niillä käsitellään yrityksen hallussa olevia tietoja samalla tavoin. Tästä syystä mobiililaitteiden suojaukseen tulee myös kiinnittää huomiota, eli ehdottomasti kannattaa hankkia ohjelmisto, jossa on tuki myös mobiililaitteille.

Miten yrityksille tarkoitetut antivirusohjelmistot eroavat kuluttajaversioista?

Yleensä yritysversioissa on enemmän ominaisuuksia kuin kuluttajaversiossa, kuten useampien päätelaitteiden suojaus, tiedostojen kryptaus, verkkoliikenteen salaus (VPN) ja mobiililaitteiden suojaus. Kuluttajakäyttöön tarkoitettu antivirusohjelmisto saattaa joissakin tapauksissa riittää yrittäjälle, jos yritystä pyöritetään yhdellä tietokoneella.

Yrityksille tarkoitettu antivirusohjelmisto tarjoaa usein korkeamman luokituksen palomuurin useille laitteille ja servereille ja mahdollisesti myös älypuhelinten suojauksen. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että yritysohjelmisto on välttämätön, jos yrityksellä on työntekijöitä tai jos yrittäjän käytössä on useita tietokoneita.

Viisi tärppiä virustorjuntaohjelmiston valintaan

Avast Business Antivirus Pro

Hinta: 41,99 euroa / vuosi / 1 laite

Alustat: Windows

Lisenssien määrä: 1-100

Lisenssijakson pituus: 1 vuosi

Maksuton kokeilujakso: 30 päivää

Ominaisuudet: Antivirustoiminnallisuudet, palomuuri, sähköpostisuojaus, sovellusten suojaaminen ja roskapostisuodatin. Suojaa Microsoftin Sharepoint- ja Exchange-ohjelmat. Avastin Behavior Shield toimii havaitsemalla ja estämällä epäilyttävät tiedostot niiden samankaltaisuuden perusteella muihin tunnettuihin uhkiin, vaikka tiedostoja ei vielä ole lisätty virustunnistustietokantaan.

Symantec Endpoint Protection 14

Hinta: 34,70 euroa / vuosi / 1 laite

Alustat: Windows, Windows Server, macOS, Linux

Lisenssien määrä: 1-350

Lisenssijakson pituus: 1-3 vuotta

Maksuton kokeilujakso: 60 päivää

Ominaisuudet: Symantec on usein tunnustettu kyvystään suojata yritys tuoreita, äskettäin havaittuja uhkia vastaan. Ohjelmisto valvoo kaikkia tietokoneen prosesseja reaaliaikaisesti ja tunnistaa epäilyttävän käyttäytymisen. Ominaisuuksiin lukeutuvat lisäksi muun muassa virussuojaus, palomuuri ja Power Eraser -toiminnallisuus, joka korjaa tarvittaessa järjestelmän sinne pesiytyneistä sitkeistä vierailijoista. Symantecin ohjelmisto mahdollistaa niin sanottujen whitelistien ja blacklistien käytön sovelluksissa sekä muun muassa ulkopuoliseen datan kontrolloinnin. Miinuksena on se, että Symantecin ohjelmisto ei tarjoa mobiililaitteiden suojausta.

Bitdefender GravityZone Business Security

Hinta: 81,39 euroa / vuosi / 3 laitetta

Alustat: Windows, macOS, Linux

Lisenssien määrä: 3-50

Lisenssijakson pituus: 1-3 vuotta

Maksuton kokeilujakso: 30 päivää

Ominaisuudet: Bitdefenderin tuotteet ovat menestyneet hyvin erilaisissa virustorjuntaohjelmistojen vertailuissa etenkin koskien haittaohjelmien estämistä ja yleistä virustorjunnan suorituskykyä. Käyttäjän kannalta ohjelmisto on helppokäyttöinen, sillä monet ominaisuudet kuten palomuuri, URL-filtteröinti ja haittaohjelmasuojaus on automatisoitu. Käyttäjä voi kuitenkin manuaalisesti säätää ohjelmistoa omiin tarpeisiin soveltuvaksi. Bitdefender mahdollistaa esimerkiksi käyttäjien pääsyn estämisen tietoturva-asetuksiin. Käyttäjien monitorointi ja kontrollointi onnistuu kätevästi ohjauskonsolista. Bitdefender ei tarjoa mobiililaitteiden suojausta.

Avira Antivirus for Endpoint

Hinta: 109 euroa / vuosi / 3 laitetta

Alustat: Windows

Lisenssien määrä: 3-10 000

Lisenssijakson pituus: 1-3 vuotta

Maksuton kokeilujakso: 30 päivää

Ominaisuudet: Avira sisältää kaiken oleellisen yrityksen tietoturvan hallitsemiseen kuten antivirustoiminnallisuuden, verkon suojauksen ja mahdollisuuden tiettyjen nettisivujen blokkaamiseen. Lisäksi ohjelmalla on voi suojata tiedostopalvelimet. Helppokäyttöisestä käyttöliittymästä on kätevä hallita käytössä olevien laitteiden tietoturvaa. Tarjolla on toimintoja myös mobiililaitteille kuten varastetun puhelimen paikannus ja ”antitheft”-ominaisuus, jonka avulla varastetun puhelimen voi lukita ja sen tiedot tuhota. Aviran ohjelmisto on suunnattu pienemmille yrityksille. Avira tarjoaa rajatut ominaisuudet myös mobiililaitteille.

Kaspersky Endpoint Security Cloud

Hinta: 454 euroa / vuosi / 10 laitetta (minimi)

Alustat: Windows, Windows Server, iOS, Android

Lisenssien määrä: 10-150

Lisenssijakson pituus: 1-3 vuotta

Maksuton kokeilujakso: 30 päivää

Ominaisuudet: Kasperskyn tietoturvaohjelmiston etuna on mobiililaitteiden suojaus. Se on suunnattu yrityksille, joilla on useita suojattavia laitteita. Perusohjelmisto tarjoaa tutut toiminnallisuudet kuten palomuurin, spam-torjunnan ja virustorjunnan. Mobiililaitteiden suojauksessa tulevat esille Kasperskyn parhaat puolet. Ohjelmisto tunnistaa suojaamattomat laitteet, kontrolloi salasanakäytäntöjä ja esimerkiksi mobiilikameran käyttöä, filtteröi tuntemattomat soittajat ja viestien lähettäjät sekä tuhoaa datan kadonneista mobiililaitteista. Laitteet on mahdollista konfiguroida bluetooth-yhteyden välityksellä. Kaspersky tukee myös iOS-laitteita.

Lähteenä käytetty osittain Techradar.comin virustorjuntaohjelmien listausta. Ohjelmistojen hinnat / ominaisuudet tarkistettu 17.6.2019. Hinnat pääosin arvonlisäverottomia.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi