18.6.2019 klo 11:04
Uutinen

Irtisanomisen keventäminen astuu voimaan: Näin se vaikuttaa käytännössä

Paljon keskustelua herättäneet irtisanomisen helpottamista koskevat työsopimuslain muutokset astuvat voimaan 1. heinäkuuta.

Lakimuutoksella pyritään madaltamaan pienten yritysten kynnystä uusien työntekijöiden palkkaamiseen.

– Nyt laki muuttuu niin, että työnantajan palveluksessa olevien työntekijöiden lukumäärä otetaan nimenomaisesti huomioon irtisanomistilanteissa, Suomen Yrittäjien työlainsäädäntöön erikoistunut asiantuntija Atte Rytkönen kertoo.

Toisin sanoen laki korostaa jatkossa nykyistä enemmän pienen työnantajan asemaa.

– Olosuhteet ovat monessa mielessä erilaiset pienillä työpaikoilla. Yhdelläkin työntekijällä on iso vaikutus työyhteisön toimivuuteen, jos kyse on pienestä yrityksestä. Pieni työyhteisö on selvästi herkempi häiriötilanteille. Lisäksi pienellä työnantajalla on usein heikommat mahdollisuudet ottaa vastaan taloudellisia menetyksiä.

Jatkossa irtisanomistilanteiden oikeuskäsittelyissä on merkityksellistä etenkin se, jos työpaikalla on vähän työntekijöitä.

– On syytä muistaa, että henkilökohtaisella suhteilla on isompi merkitys, kun henkilöstön määrä on pieni. Silloin keskinäinen luottamus ja lojaliteetti korostuvat.

Irtisanomisen perusteet eivät muutu

Rytkönen ei uskalla ennustaa vielä tässä vaiheessa, millaisia vaikutuksia irtisanomislain muutoksilla on jatkossa.

– Olemme arvioineet, että työllistämisen kynnys tulee laskemaan. Nyt pitää vaan toivoa, että yrittäjät uskaltautuvat palkkaamaan enemmän ihmisiä töihin.

Pidemmällä aikavälillä vaikutukset näkyvät tuomioistuinten päätöksissä.

– Kun puhutaan lainsäädäntömuutoksista, lakimuutosten vaikutus näkyy aina oikeuskäytännön kautta. Jatkossa kun tuomiosistuimet arvioivat irtisanomisperusteen painavuutta, niiden on otettava huomioon yrityksen koko ja etenkin pieni työntekijämäärä. Sitä kautta näemme vaikutuksia. Tämä on selvä muutos nykyiseen oikeuskäytäntöön.

Irtisanomisen perusedellytykset pysyvät jatkossakin ennallaan. Työntekijän irtisanominen on mahdollista ainoastaan asiallisesta ja painavasta syystä.

– Jatkossakin irtisanomiselle on oltava asiallinen ja painava syy. Jos työntekijä toimii vastoin ohjeita tai käyttäytyy epäasiallisesti, työnantajalla on edelleen velvollisuus varoittaa häntä ensin ja annettava mahdollisuus korjata käytös, Rytkönen huomauttaa.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi