20.6.2019 klo 16:45
Uutinen

Pituutta 11 metriä, kiukaassa 200 kiloa kiviä: Isän ja pojan saunalautta syntyi ”hullusta ajatuksesta”

Raumalla liikennöivä Raumatar-saunalautta syntyi isän ja pojan ideasta.

Vuonna 2017 Jere ja Ismo Lehtisen rakentama saunalautta oli Suomen suurin. Nyt ykköspaikan haltijasta ei ole täyttä varmuutta, mutta mahtava ilmestys Raumattareksi nimetty lautta on edelleen: pituutta on 11 ja leveyttä 5,5 metriä. Kantavuus on 15 000 kiloa. Saunatilassa on tilaa noin seitsemän neliötä ja kiukaaseen mahtuu 200 kiloa kiviä. Samaan aikaan saunomaan mahtuu kymmenisen aikuista.

Lautan pohjassa on kuusi kappaletta 10-metrisiä ponttooneita. Kaksikerroksisen lautan runko on rakennettu teräksestä.

Jere Lehtinen ei vieläkään osaa sanoa, mistä isän ja pojan rakennusprojekti sai alkunsa.

– Kaikenlaisia hulluja ideoita sitä mieleen tulee. Jotain vastaavaa oli varmasti tullut netissä vastaan ja siitä saimme ajatuksen.

Nyt saunalauttaa vuokrataan Raumalla kolmatta kesää. Juhannuksen aikoja varattiin jo pari kuukautta sitten, mutta halukkaille on vielä vapaita vuoroja.

– Kysyntä on ollut odotettua, se noudattaa viime kesän kaavaa.

Yleensä saunalautta on liikkeellä muutaman tunnin. Viikolla kolmen tunnin risteily maksaa 360 euroa, viikonloppuna tuntihinta on muutaman kympin kalliimpi. Lisätunnista veloitetaan 110 euroa.

”Aika kovaa keliä kestää”

Lautan saa käyttöönsä vain Raumalla. Tapahtumiin se voidaan siirtää, mutta ei aivan lyhyellä varoitusajalla.

– Reissut tehdään Rauman saaristossa. Yleensä risteilyn pituus on kolmesta kuuteen tuntia. Ajetaan jonnekin ankkuriin, jolloin ihmiset pääsevät uimaan ja sitten jatketaan, Lehtinen kertoo.

Lautan vuokraajat ovat polttari- tai kaveriporukoita, mutta myös yritykset ovat olleet kiinnostuneita.

– Isommat yritykset tuovat saunalautalle ulkomaalaisia vieraita. Samalla voi kokoustaa ja saunoa.

Matkan aikana mukana on aina kaksihenkinen miehistö, joka vastaa saunan ja paljun lämmityksestä ja siitä, että lämpöä riittää. Asiakkaat saavat tuoda mukanaan omat juomat ja ruuat, mutta tarvittaessa ne saa myös pitopalvelusta.

Liikkeelle lähdetään kovemmallakin tuulella.

– Aika kovaa keliä tämä kestää. Joku raja täytyy kuitenkin olla, sillä kovassa kelissä ei ole enää kivaa saunoa. Olemme pitäneet häilyvänä rajana tuulen 15 metrin sekuntinopeutta, Lehtinen kertoo.

Kuva: Jere Lehtisen albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi