Etsi

Emergency banner

Verotus

Palkkasitko kesätyöntekijän tai teetätkö remonttitöitä? Muista ilmoittaa palkat tulorekisteriin

Moni palkkaa kesäksi alaikäisen työntekijän tai teettää remonttitöitä. Palkat tulee ilmoittaa tulorekisteriin myös lyhytaikaisista työsuhteista.

Tulorekisteriin ilmoitetaan kaikki maksetut palkat ilman euromääräisiä alarajoja. Myös alaikäisille ja ulkomaalaisille työntekijöille maksetut palkat ilmoitetaan. Ilmoitusvelvollisuus koskee myös lyhytaikaisia suhteita eli esimerkiksi kesätyöntekijöiden palkat tulee ilmoittaa.

Työnantaja ilmoittaa tiedot tulorekisteriin palkkatietoilmoituksella jokaisen maksutapahtuman jälkeen viiden kalenteripäivän kuluessa. Tulorekisteri korvaa aikaisemmat palkkojen ilmoitusvelvollisuudet Verohallinnolle, Työllisyysrahastolle, työeläkelaitoksille ja työtapaturmavakuuttajille.

Palkkatietoilmoituksen lisäksi työnantaja antaa tulorekisteriin työnantajan erillisilmoituksen kerran kuukaudessa. Ilmoitus annetaan maksukuukautta seuraavan kuukauden 5. päivään mennessä.

Palkka.fi ilmoittaa tiedot automaattisesti

Jos lasket palkat maksuttomassa Palkka.fi-palvelussa, siirtyvät tiedot maksetuista palkoista automaattisesti tulorekisteriin eikä erillistä ilmoitusta sinne tarvitse tehdä.

Voit ilmoittaa tiedot myös tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa. Palveluun kirjaudutaan henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla osoitteessa tulorekisteri.fi.

Ilmoitus, jos ei ennakkoperintärekisterissä

Kesäaikana moni teettää remonttitöitä kotona tai mökillä, tilaa pitopalvelun tai bändin kesän juhliin tai rakennuttaa laiturin tai vierasmajan. Remonttityöntekijöille, muusikoille ja pitopalvelun järjestäjille sekä muille palveluntarjoajille maksetut korvaukset on ilmoitettava tulorekisteriin, jos palveluntarjoaja ei kuulu ennakkoperintärekisteriin.

Ennakkoperintärekisteriin kuuluminen tarkoittaa, että palveluntarjoaja huolehtii verojen maksamisesta itse. Tiedon ennakkoperintärekisteriin kuulumisesta voit tarkistaa yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä sivulta www.ytj.fi.

Ilmoita maksetut korvaukset tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa. Palveluun kirjaudutaan henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella osoitteessa tulorekisteri.fi.

Tiedot annetaan palkkatietoilmoituksella. Ilmoituksen tekemistä varten tarvitset palveluntarjoajan Y-tunnuksen tai henkilötunnuksen sekä nimen. Ulkomaisista palveluntarjoajista tarvitset myös osoitetiedot.

Korvauksesta ilmoitetaan työn osuus ja mahdolliset matkakustannusten korvaukset tulolajilla 336 Työkorvaus. Arvonlisäveron osuutta laskusta ei ilmoiteta.

Lue lisää: Ilmoita kausityöntekijöiden palkat tulorekisteriin

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Getty Images