Etsi

Tietoturva

"Ei syytä maksaa erillisistä ohjelmista": Tietoturva-asiantuntija kertoo, miksi hän luottaa vain Windowsin omaan torjuntaan

Tietoturva-asiantuntija Heikki Paananen on vakuuttunut siitä, että pienyritykselle riittää Windows-käyttöjärjestelmän oma tietoturva.

Yrittäjäsanomat kirjoitti viime viikolla tietoturvaohjelmista, niiden hinnoista ja ominaisuuksista. Artikkelin jälkeen toimituksemme sai runsaasti yhteydenottoja. Osassa niistä otettiin esille Windowsin oma Defender-virustorjunta.

– Jos vertaa tunnettujen tietoturvatestaajien raportteja viimeisen puolen vuoden ajalta, ei ole teknisesti mitään syytä hankkia kolmannen osapuolen tietoturvaratkaisuja pienyritykseen, tietoturvatehtävissä työskentelevä Heikki Paananen kommentoi.

Paanasen mukaan tarvetta ulkopuoliselle ohjelmistolle voi olla, jos yritys on iso tai se tarvitsee erityisiä suojausominaisuuksia kuten automaattisia suojausominaisuuksia ja integrointimahdollisuuksia muihin suojausratkaisuihin. Moni pk-yrityksille suunnattu suojaussovellus sisältää muita toiminnallisuuksia kuin perinteistä virustorjuntaa. Paanasen mukaan käyttäjä maksaa juuri tästä "ekstrasta" hankkiessaan virustorjuntaohjelmiston. Tällaisia ominaisuuksia ovat muun muassa vpn, URL-filtteröinti, palomuuri ja kolmannen osapuolen sovellusten päivitysmahdolllisuus.

– Ulkopuoliset ohjelmistot tarjoavat usein domain-perusteista suodatusta, jonka avulla nettisivut voidaan ryhmitellä esimerkiksi uhkapelien, pornon tai muun arveluttavan sisällön perusteella ja estää pääsy tällaisille sivustoille. Näitä ominaisuuksia ei ole Windows Defenderin ilmaisversiossa.

Ei tukea mobiililaitteille

Paanasen mukaan Defender riittää hyvin etenkin pienyrittäjän tarpeisiin.

– Jos mennään raskaampiin ominaisuuksiin, ne myös maksavat selvästi lisää. Pienyrittäjällä ei ole tarvetta sellaisille. En missään nimessä teilaa virustorjuntaohjelmia, mutta etenkin pienen mittakaavan tarpeissa en näe niiden tuovan merkittävää lisähyötyä. Tänä päivänä pelkkään antivirus-sovellukseen tuudittautuminen ei tuo itsessään tietoturvaa.

Windows Defender on Windows 10:ssä sisäänrakennettuna eikä vaadi erillisiä hankintoja. Se on yhteensopiva uusien käyttöjärjestelmäversioiden kanssa. Ratkaisua ei kuitenkaan saa mobiili- tai MacOS-laitteille.

Paananen on itse havainnut kokemuksen kautta, että erilliset virustorjuntaohjelmat eivät tuo oleellista lisäarvoa pienyrittäjälle.

– Keskittyisin itse identiteetin eli käyttäjätunnuksien suojaamiseen, tiedon tallentamiseen luotettuun pilvipalveluun sekä pitämään käyttöjärjestelmän ja sovellukset ajan tasalla. 

Windows Defenderissä oleellisia ominaisuuksia ovat Paanasen mukaan muun muassa tiedostojen suojaus ja tarkastus, kun niitä avataan tai ladataan. Kiristyshaittaohjelmien sekä tunnettujen haittaohjelmien tunnisteet päivittyvät automaattisesti internetistä.  Defenderillä voi lisäksi hallita Windowsin palomuuripalvelua.

Kuva: Getty Images

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi