27.6.2019 klo 09:31
Uutinen

”Hankala lähteä, kun kysyntää olisi” – Nahkatuotteita valmistavat Neirtamot aikovat keskittyä matkustamiseen, kunhan jatkaja yritykselle löytyisi

Omistajanvaihdos vaatii valmisteluja myyjältä ja ostajalta. Anja ja Jussi Neirtamon Nippanappa Helsingin Kruununhaassa olisi käsityöläisyrittäjälle valmis paketti.

Heti ovella nahkatavaroita valmistavan Nippanapan tuoksu valloittaa. Tässä kivijalkaverstaassa on valmistettu ja myyty nahkatuotteita 1980-luvun alusta lähtien. Sitä ennen yrittäjäpariskunta Jussi ja Anja Neirtamo valmistivat nahkatuotteita muutaman sadan metrin päässä Mariankadulla Helsingin Kruununhaassa.

– Anjalla on ompelualan koulutus ja hän on tykännyt suunnitella ja valmistaa tuotteita. Minä opiskelin oikeustiedettä, mutta liu’uin tähän suuntaan, koska tämä oli kivempaa hommaa. Opinnot ovat antaneet kuitenkin valmiudet hoitaa liikettä, Jussi Neirtamo kertoo.

Nyt pariskunta on valmis eläkkeelle ja luopumaan yrityksestään. Neirtamot pitävät matkustelusta ja se häiritsee työntekoa, kuten Jussi Neirtamo vitsailee. Eläkeiän lähestyessä pariskunta on antanut itselleen luvan lomailla useammin.

– Ei luopuminen ole vaikea päätös, mutta on hankala lähteä, kun kysyntää on, Anja Neirtamo sanoo.

Takaraja on vuoden loppu

Kivijalkaverstas ja -myymälä ilmoitti lopettamispäätöksestään Facebook-sivuillaan ennen juhannusta, josta vain muutama tunti myöhemmin pariskunta sai ensimmäiset kyselyt. Facebookissa useampi käyttäjä on myös jakanut tietoa eteenpäin. Jokunen on jo kartoittanut rahoitusmahdollisuuksia.

– Siellä on kommentteja, kuten ’Hei Pentti, tämä olis just sulle’ tai ’lähtisin heti, jos uskaltaisin’. Yhden rohkean se vaatisi, Jussi Neirtamo toteaa.

Ilmoitus on poikinut myös lehtijuttuja, joten Neirtamoiden lopettamispäätös on saanut paljon huomiota. Kiinnostus on lupaavaa, mutta pian pitäisi alkaa tapahtua. Neirtamot aikovat jäädä eläkkeelle vuoden lopussa, löytyi ostajaa tai ei.

Helppo alku

Yrittäjäpariskunnan mielestä yritys olisi valmis paketti, josta uuden yrittäjän olisi helppo jatkaa. Vakiintunutta asiakaskuntaa on ja uusi noin 35-vuotiaiden laatua etsivien asiakkaiden ryhmä on löytänyt Nippanapan.

– Jos osaa toimia asiakkaiden kanssa, tässä pärjää, Jussi Neirtamo kertoo.

Nippanappa myy omien tuotteiden ja tilaustöiden lisäksi Liisa Sauson hansikkaita, sateenvarjoja, suomalaisten yritysten valmistamia lompakoita, piennahkatavaraa sekä joitain tehdasvalmisteisia laukkuja.

Yrityksen mukana saa valmiita myytäviä tuotteita, materiaalia, työkoneita ja perehdytystä, jotta uusi yrittäjä pääsee vauhtiin. Toiminta ja valikoima voi kehittyä moneen suuntaan.

– Noita koneita oppii käyttämään kuka vaan, jos vähänkin tykkää tehdä käsillään. Työ opettaa tekijäänsä. Mutta liikevaihdostamme puolet on ostotavaraa, eli pakko ei ole valmistaa mitään. Meille tämä alkoi kunnolla toimia, kun jätimme halpistavaran pois parikymmentä vuotta sitten, Jussi Neirtamo kertoo.

Neirtamot ovat värjänneet itse nahkoja, joista tuotteet syntyvät. Yksi erikoisuus on rahavyö, johon voi matkoilla piilottaa seteleitä ja passikopion.

Jussi Neirtamo ei ikinä unohda sitä, kun asiakas tuli liikkeeseen kertoakseen, miten oli selvinnyt Nepalin maanjäristyksestä, vaikka kaikki muu paitsi vaatteet päällä olivat kadonneet. Passikopio vyössä oli helpottanut asioimista konsulissa ja kotiinpääsyä.

– En muista, mistä idea rahavyöhön tuli. Kehitettiin vaikka kuinka pitkään jotain, mikä ei kiinnittäisi rosvojen huomiota, Jussi Neirtamo kertoo.

Nyt rahavöitä on hyllyssä yksi. Omistajanvaihdosuutinen on tuonut julkisuutta myös rahavyölle, ja tuotteet ovat lentäneet hyllyistä.

Apua omistajanvaihdosprosessiin

Omistajanvaihdoksen valmistelu on vaatinut jonkun verran työtä, sillä Neirtamot ovat toimineet avoimena yhtiönä. He ovat Suomen Yrittäjien jäseniä toimialajärjestö Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistyksen kautta, joten he saivat juristin apua sitä kautta yhtiömuodon vaihtamiseen osakeyhtiöksi. Niin yrityksen myyminen on mahdollista.

Myyntihintaa määritellessä on täytynyt käydä läpi myyntivarasto ja omat tavarat tukkuhinnoin sekä materiaalit ja koneet. Yhteyksille tavarantoimittajiin ja uuden yrittäjän perehdytyksellekin täytyy laskea arvo.

Liikevaihto on vakiintunut Neirtamoiden mukaan 150 000 -200 000 euron välille, ja viimeisimmän tilikauden voitto oli 60 000 euroa.

– Kyllä tästä toimeentulon saa yhdelle yrittäjälle, kun on riittänyt meille kahdellekin, Jussi Neirtamo sanoo.

Lisätietoa omistajanvaihdoksesta täältä.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi