27.6.2019 klo 16:31
Uutinen

Väkimassat suurin turvallisuusuhka festivaaleilla – ”Provinssi on käsittämättömän turvallinen”

Väkimassat suosikkiartistin lavan edessä tuovat suurimman turvallisuusuhan festivaaleilla. Provinssissa järjestysmiehet ovat paikalla, jos tunnelma alkaa tiivistyä liikaa.

Kun tiedetään, että joku tietty esiintyjä vetää lavan edustalle normaalia suuremman väkimassan, varataan paikalle enemmän henkilöstöä. Ruuhkaa on varmasti pääesiintyjien keikoilla, mutta myös pienemmillä lavoilla voi tulla yllättäviä tilanteita.

– Viime vuonna nopeasti suosioon noussut Gettomasa esiintyi kiinnostukseen nähden hyvin pienellä lavalla, mutta tilanteeseen oli varauduttu eikä vaaratilanteita syntynyt. Tänä vuonna samanlaista tilannetta odotetaan esimerkiksi Maustetyttöjen kohdalla. Toki he esiintyvät Amfiteatterissa, jossa yleisömäärä on helposti kontrolloitavissa. Siellä on istumakatsomo ja siten rauhallisempaa, sanoo Provinssin festivaalijohtaja Sami Rumpunen.

Rumpunen korostaakin sitä, että turvallisuusasioihin panostetaan jokaisen lavan edustalla.

Tilanteisiin varustaudutaan etukäteen ja tilannekeskus organisoi radioliikennettä. Osa työskentelee ensiavun tehtävissä, toiset lavamontussa artistin ja eturivin välissä, joka on loogisin paikka nostaa ihmisiä paineaidan yli. Osa järjestyksenvalvojista jalkautuu yleisömassan sekaan, osa tähystää korotetuilta paikoilta tilannetta ja antaa tarvittaessa lisäohjeita.

300 henkeä turvaa Provinssissa

Provinssissa työskentelee turvallisuuden parissa liki 300 henkilöä. Mukana luvussa ovat ammattimaiset järjestyksenvalvojat, talkoolaiset, seuroista tulevat sekä vartijat.

Festivaalijohtaja Rumpunen kertoo koko tapahtuman olevan hyvin turvallinen.

– Voisi sanoa, että käsittämättömän turvallinen. Yhteenottoja saattaa festivaalialueella olla vähemmän kuin normaalina viikonloppuna kaupungissa.

Festivaaliporttien ulkopuolella saattaa toisinaan olla rauhatonta, joten järjestyksenvalvonta partioi myös siellä.

Festivaaleilla ulkomaiset esiintyjät edellyttävät järjestäjiltä, että heidän turvallisuutensa on taattu. Tämä tarkoittaa myös henkilösuojausta esimerkiksi kuljetuksissa lentokentältä tapahtumapaikalle. Vaatimukset suhteutetaan siihen, mihin maahan ollaan menossa.

Suomessa on vielä turvallista ja kotimaisille artisteille riittää yleensä normaali järjestyksenvalvonta backstage-alueiden porteilla.

– Monesti henkilösuojauksessa on kyse enemmän työrauhan ja yksityisyyden suojaamisesta kuin niinkään suorista uhkakuvista henkeen ja terveyteen. Usein tehtävät pitävät sisällään logistista suunnittelua, kun asiakas noudetaan vaikkapa yksityiskoneesta hotellin kautta keikkapaikalle. Aikataulut ovat tapahtumissa tiukkoja, kommentoi turvallisuusammattilainen.

Suurin uhka isoilla festivaaleilla liittyy isoihin väkimassoihin ja niiden käyttäytymiseen lavojen edustoilla. Tuntikausia odotellessa tapahtuu pyörtymisiä ja muita vahinkoja. Vaaroja Seinäjoen Törnävänsaaressa liittyy myös festivaalialueen läpi virtaavaan jokeen, jonne aina joku keksii lähteä uimaan.

Sami Rumpunen sanoo, että Provinssille on tärkeätä, että järjestyksenvalvojat toimivat festivaalissa asiakaspalvelijoina.

– Haluamme henkilöitä, jotka haluavat auttaa. He kertovat mieluusti, missä on lähin vessa, vesipiste, tai jopa missä Apulanta soittaa viidentoista minuutin päästä. Tärkeintä on, että apua annetaan miettimättä oman toimenkuvan raameja, Rumpunen tähdentää.

Provinssi tuntuu olevan sloganinsa mukaisesta ihmisten juhla, jossa ihmiset ovat hyväntahtoisia ja kävijöiden kesken erinomainen henki.

Teksti ja kuvat: Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi