3.7.2019 klo 08:00
Uutinen

KATSO VIDEO: Joukko yrittäjiä tyrmistyi mafiatyylin Liiton miehestä – ja teki vastaiskuna IsoVeli-videon

– Me haluamme sanoa tämän videon avulla, että Suomea ei rakenneta repimisellä ja vastakkainasettelulla vaan yhteistyöllä, sanovat videon tekijät.

Teollisuusliitto lanseerasi toukokuun lopulla Liiton mies -kampanjan, jonka mafiatyyli nostatti kohun sosiaalisessa mediassa, erityisesti yrittäjien keskuudessa ja työnantajajärjestöissä.

Videoilla agressiivisen oloinen Liiton mies (näyttelijä Tommi Korpela) ryntää ”neuvottelemaan” autokauppaan, nakkikioskille ja kaupan pullonpalautusautomaatille. Videoiden lopuksi hämmentyneet pienyrittäjät kantavat talvirenkaita autoon ja läjäpäin nakkeja lihapiirakan väliin.

– Liiton mies -kampanja on herättänyt tyrmistystä yrittäjien keskuudessa. Kampanja on todella kaukana todellisuudesta. Miten tuollaista voidaan yleensäkään tehdä, kommentoi Willem van Schevikhoven, yksi yrittäjien oman videon tekijöistä.

”Emme tunteneet toisiamme entuudestaan”

Yrittäjäporukan video syntyi spontaanisti ja nopeasti Facebook-ryhmässä käydyn keskustelun jälkeen. IsoVeli-video oli käsikirjoitettuna ja kuvattuna alle viikossa.

– Meistä kukaan ei tuntenut toisiamme ennen tätä, Willem kertoo.

Näyttelijöinä on ryhmä Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla asuvia yrittäjiä. IsoVeljeä esittävä Sampo Nurmi ja autokauppiaan roolissa oleva Willem van Schevikhoven ovat autoalan yrittäjiä ja asiakasta esittävä Mika Lausamo on it-yrittäjä.

Videon kuvasi ja editoi myös spontaanisti mukaan lähtenyt videoalan yrittäjä. Videossa on samoja elementtejä, kuvakulmia ja repliikkejä kuin Liiton mies -videoissa.

”Haluatko, että asiakkaasi kuolee?”

Yrittäjien videolla autokauppias on perjantaina illansuussa juuri sulkemassa liikettään ja lähdössä vaimonsa kanssa illalliselle. Hän saa puhelun asiakkaalta, jonka auto on hajonnut. Asiakas haluaa tulla samantien ostamaan auton.

Autokauppias lykkää illallista, avaa liikkeen asiakkaalle ja kaupat syntyvät nopeasti, vaikka autossa ei ole talvirenkaita ja lohkolämmitintä. Tämä sopii asiakkaalle, hänelle tärkeintä on saada uusi auto alle.

Kättä päälle -vaiheessa sisään ryntää IsoVeli, joka tivaa talvirenkaista ja lämmittimestä. Hän kysyy niin kuin Liiton mies autokaupassa: Haluatko, että asiakkaasi kuolee?

Seuraavaksi IsoVeli on jo vaatimassa hierovia, ilmastoituja nahkapenkkejä asiakkaan autoon.

Video päättyy neuvotteluun, jonka päätteeksi autokauppias ja IsoVeli kättelevät tehtyään kaupat. IsoVeli nimittäin ostaa itselleen Audin, jossa on ne ilmastoidut nahkapenkit.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi