Etsi

Emergency banner

Innovaatiot

Syntyykö Suomessa maailman ensimmäinen kvanttitietokone? "Tähdet tuntuivat olevan kohdallaan"

Kauppalehti uutisoi suomalaisyrityksestä, joka keräsi 11,2 miljoonaa euroa alkuvaiheen siemenrahaa kvanttitietokoneen kehittämiseen.

Kauppalehti kertoo suomalaisesta IQM:stä, joka tähtää ensimmäisen kvanttitietokoneen rakentamiseen. Yhtiö on kerännyt 11,2 miljoonan euron siemensrahapotin ja aikoo nyt palkata 20 työntekijää.

Aalto-yliopistosta ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:stä ponnistava IQM onnistui keräämään sijoituksen kansainvälisiltä sijoittajilta. Mukana on myös suomalaisia pääomasijoitusyhtiöitä.

Yritys on perustettu viime vuonna. Kauppalahden haastattelussa IQM:n perustaja Mikko Möttönen kertoo, ettei yrityksellä ole käytännössä ollut toimintaa ennen rahoituksen saamista.

Kvanttitietokoneesta povataan seuraavaa isoa mullistusta, joka mahdollistaa kokonaisten uusien toimialojen syntymisen. Sellaista kehittävät maailmalla muun muassa IBM ja Microsoft. Kvanttitietokoneen laskentatehon odotetaan mullistavan esimerkiksi lääkkeiden kehitystä.

– Lähdemme rakentamaan tietokonetta, jollaista kukaan muu ei ole koskaan aiemmin rakentanut, Möttönen sanoo Kauppalehdelle.

Yksi rahoittajista on suomalainen pääomasijoitusyhtiö Maki.vc.

– Tällä alueella on pakko olla rahaa pohjalla, ja tämä on toimialalla pieni rahoitus, Maki.vc:n partneri Ilkka Kivimäki kommentoi lehdelle. Hänen mukaansa "tähdet tuntuivat olevan kohdillaan" IQM:n tapauksessa.

Mikko Möttönen johtaa kvanttitietokoneisiin erikoistunutta tutkimusryhmää Aalto-yliopistossa. Mukana yrityksessä on samassa laboratoriossa työskennellyt Juha Vartiainen.

IQM aikoo käyttää rahoitusta oman laboratorion perustamiseen.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi