Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Toiminimiyrittäjän puolisolle suositeltiin työttömyysturvaa väärin perustein – Yrittäjä ihmettelee Tehyn tietämättömyyttä

Heinäkuun alusta voimaan astunut lakimuutos parantaa yrittäjän perheenjäsenen työttömyysturvaa. Siitä eivät kuitenkaan pääse nauttimaan toiminimiyrittäjät, jotka jakavat työtuloaan perheenjäsenen kanssa.

Kotihoitoalalla työskentelevän Susannan mies sai viime syksynä yllättävän suosituksen sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöltä Tehyltä. Järjestöstä suositeltiin, että tämän kannattaa hakea ansiosidonnaista päivärahaa.

– Mieheni työskenteli jo silloin toiminimeni alla jakaen työtuloa kanssani. Puolisoni oli tuolloin jäänyt pois muista töistä. Kun saimme Tehyn työttömyyskassasta kyseisen suosituksen, päätimme hakea sillä ajatuksella, että ei siinä mitään menetä.

Lokakuun alussa Susannan miehelle maksettiin reilut 900 euroa. Seuraavana päivänä TE-toimistosta tuli päätös, ettei mies ole oikeutettu työttömyysturvaan.

– Nyt lähes vuoden tappelun jälkeen sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnalta tuli kirje, että kyseinen rahasumma pitää maksaa takaisin. Summa, jota ei olisi edes haettu, jos kassassa olisi tuntenut asian paremmin.

"Asiakkaanko pitää tietää?"

Suomen Yrittäjien työmarkkinoihin ja yrityslainsäädäntöön keskittyvän asiantuntijan Atte Rytkösen mukaan lainsäädäntö on toiminimiyrittäjän kohdalla selkeä. 

– Yksityisen elinkeinonharjoittajan tai toiminimellä toimivan yrittäjän aviopuoliso katsotaan yrittäjäksi ja puolison työskentely kyseisessä toiminnassa vakuutetaan YEL:n mukaan. Myös työttömyysturvan puolella henkilö katsotaan tällöin yrittäjäksi. Heinäkuun alusta voimaan tullut lakimuutos ei myöskään tuonut muutosta tältä osin.

Susanna ihmettelee, miten on mahdollista, että Tehyssä ei tunnettu käytäntöä.

– Olen ollut tästä erittäin vihainen. Kuka tekee päätöksiä? Asiakkaanko pitää tietää, milloin ei kannata hakea ansiosidonnaista, yrittäjä surkuttelee.

– Takaisin maksaminen on huomattavasti ikävämpää kuin se, että tukea ei olisi saanut lainkaan.

Tapauksen jälkeen Susannan mies erosi Tehystä.

– Olemme varautuneet siihen, että mieheni ei nykyisessä tilanteessa saa minkäänlaista työttömyysturvaa. Olemme sijoittaneet rahastoihin ja sijoitusasuntoon, jotta on joku turva. Koitamme pitää puskurit kunnossa.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi