31.7.2019 klo 09:38
Uutinen

Apple tipahti älypuhelinten markkinaosuuksissa, suomalainen HMD nousi kympin sakkiin

Samsung on kasvattanut älypuhelinten markkinajohtajuuttaan.

Tutkimusyhtiö Counterpoint Research on julkaissut tuoreita tietoja maailmanlaajuisista älypuhelintoimituksista. Ne koskevat vuoden toista neljännestä.

Suomalainen Nokia-puhelimia valmistuttava HMD Global nousi takaisin kymmenen suurimman älypuhelintoimittajan joukkoon yhdeksänneksi. Counterpointin tietojen mukaan HMD Global kasvatti älypuhelintoimituksia 20 prosentilla ja ylsi 4,8 miljoonaan kappaleeseen. Yhtiön markkinaosuus on nyt 1,3 prosenttia.

Tilastossa silmiinpistävää on kiinalaisten älypuhelinvalmistajien vahva vire siitä huolimatta, että Huawei on kärsinyt Yhdysvaltain hallinnon asettamista myyntirajoituksista.

Kiinalaisvalmistajien yhteenlaskettu markkinaosuus nousi kaikkien aikojen ennätykseen 42 prosenttiin. Luvussa ovat mukana Huawei, Xiaomi sekä BBK-ryhmään lukeutuvat Oppo, Vivo ja Realm.

Toisaalta älypuhelintoimitukset ovat laskeneet eniten Kiinassa, jossa markkina pieneni yhdeksällä prosentilla vuoden takaiseen verrattuna. Kiinalaiset valmistajat ovatkin kasvaneet nimenomaan kotimarkkinansa ulkopuolella.

Samsung on edelleen älypuhelinten markkinajohtaja. Sen osuus on 21,3 prosenttia. Yhtiö onnistui kasvattamaan toimitustensa määrää.

Huawein ongelmat alkoivat näkyä jo tarkastelujaksolla, sillä kiinalaisyhtiön kasvu oli pitkästä aikaa Samsungia hitaampaa. Tästä huolimatta Huawein markkinaosuus nousi 15,8 prosenttiin. Loppuvuoden aikana osuuden odotetaan kuitenkin laskevan, kun Yhdysvaltain politiikan vaikutukset kansainvälisillä markkinoilla alkavat näkyä.

Applen tilanne on heikompi, sillä iPhone-toimitusten määrä laski keväällä 11,9 prosentilla vuotta edeltävään aikaan verrattuna. Applen markkinaosuus on laskenut 10,1 prosenttiin.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi