1.8.2019 klo 10:02
Uutinen

Mies kehuttujen kuntosalilaitteiden takana: Pasi työstää yhden kyykkylaitteen viikossa

Vaasalainen Pasi Pitkäkangas ei ole Suomen ainoa kuntosalilaitteita valmistava yrittäjä, mutta hän saattaa hyvinkin olla ainoa, joka valmistaa jokaisen laitteen itse alusta loppuun.

Pasi Pitkäkankaan Wasa Gym Trading Oy valmistaa Goljat-merkkisiä kuntosalilaitteita, joista on tullut viime vuosina pienimuotoinen käsite kuntosaliharrastajien keskuudessa. Pitkäkangas on valmistanut Goljatia kymmenen vuotta, mutta siinä sivussa hän on tuonut maahan myös amerikkalaisia kuntosalilaitteita.

– Ennen Goljatia tein jonkin aikaa merkittömiä laitteita. Oli kuitenkin hieman vaikeaa myydä tuotetta, jolla ei ollut nimeä.

Goljatit Pitkäkangas valmistaa Vaasassa yhtiön omissa tiloissa. Hän on valinnut alusta asti selkeän linjan: valikoiman kasvattamisen sijaan panostukset on suunnattu laatuun ja yksittäisten mallien suunnittelun hiomiseen.

– Tuontitavaraa on tarjolla todella paljon. Itselläni on ollut lähinnä tarkoituksena täydentää tuontitavaran puutteita.

”En halua, että maine kärsii”

Pitkäkangas on tarkka laadusta. Hänellä oli jonkin aikaa apurina kaksi hitsaria, mutta kun aikaa kului liikaa työn laadun tarkkailuun, hän päätti tehdä kaiken itse.

– Kun jotain tehdään, sen pitää olla hyvä. HItsareiden kanssa piti olla seuraamassa, että laatutaso pysyy. Ei ollut riittävää varmuutta siitä, että hommat tehtiin hyvin. En missään tapauksessa halua, että Goljatin maine kärsii.

Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä. Eniten Goljatin mallistosta on Pitkäkankaan mukaan kehuttu hack-kyykkyä ja jalkaprässiä.

– Hack-laitteen nykyinen myynnissä oleva perusmalli on täysin samanlainen kuin ensimmäinen, jonka teimme. Se onnistui kerrasta, laitetta ei ole tarvinnut muuttaa mitenkään.

”Alkuvaiheessa en kertonut, että valmistan itse”

Pitkäkangas paitsi valmistaa, myös suunnittelee laitteensa. Hän on harkinnut lisäkäsien palkkaamista, mutta haasteena on osaavan työvoiman löytämisen lisäksi palkkaamisen kalleus.

– Alkuvaiheessa en kertonut kenellekään, että valmistan laitteet itse. Ajattelin, että sitten kysytään heti, miten laite voi maksaa noin paljon ja aletaan katsoa tarkkaan jokaista hitsaussaumaa ja kysytään, kestääkö laite varmasti. Annoin asiakkaiden ymmärtää, että tilaan laitteet ulkomailta.

Ennen kuntosalilaitteiden valmistusta Pitkäkangas hitsasi kolariautoja. Myös siinä työn laadun jälki oli hänelle tärkeä kriteeri.

– Kunnostin jonkin aikaa käytettyjä laitteita, mutta sitten tajusin, että niiden kanssa saa tehdä paljon töitä ja laite on siitä huolimatta käytetty. On järkevämpää tehdä alusta lähtien uutta, jolloin saa sellaisen kuin itse haluaa.

Yhden hack-kyykkylaitteen valmistamiseen Pitkäkankaalla menee viikko. Monesti töitä on jonossa noin kuukaudeksi.

Kuva: Pasi Pitkäkankaan albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi