2.8.2019 klo 14:00
Uutinen

Tutkimus romanien yrittäjyydestä käynnissä – Asiakaskokemukset selättävät ennakkoluuloja

Suomen romanien työllistymisen ja yrittäjyyden nykytilaa selvitetään parhaillaan työ- ja elinkeinoministeriön tilaamassa tutkimuksessa, joka valmistuu lokakuussa 2019. Samalla selvitetään työnantajien näkemyksiä ja kokemuksia romanien työllistämisestä.

Alustavien tulosten mukaan romanien koulutustaso on noussut ja positiivista kehittymistä on tapahtunut työllistymistilanteessa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Romaneissa on perinteisesti ollut myös paljon yrittäjiä, mutta tarkkaa tietoa määristä on mahdoton saada, sillä Suomessa ei tilastoida ihmisiä etnisen taustan perusteella.

Tilastojen sijaan tutkimuksessa päivitetään tilannekuvaa ja kootaan muun muassa työnantajien näkemyksistä työllistymisen edistämiseksi. Romanien yrittäjyyden edistämiseksi aineistossa on noussut jo selkeä kiinnostus ja tarve tehdä yhä enemmän yhteistyötä yrittäjäjärjestöjen kanssa.

Lisää yrittäjäkoulutusta ja mentorointia

Kuljetusalalla toimiva Jeppe Isberg ryhtyi itse yrittäjäksi oltuaan ensin vuosia alan palkkatöissä. Yrittäjyys on Isbergin mukaan tuonut positiivisia ponnahduslautoja ja elinikäisiä ystäviä parempien ansaintamahdollisuuksien lisäksi.

– Ennakkoluuloja on joskus ilmennyt uusilla työmailla romanitaustan takia, mutta työn jälki ja hyvät asiakaskokemukset ovat auttaneet niiden selättämisessä, Isberg kertoo.

Isberg kertoo, että yrittäjyydessä on tukenut kokemuksen kautta syntyneet verkostot sekä alakohtaista tuntemusta omaava tilitoimisto.

– Romanien keskuudessa tarvitaan lisää yrittäjäkoulutusta, mentorointia ja pitkäjänteistä asennemuutosta, Isberg korostaa.

Isberg toimii aktiivisesti kuljetusalan puolestapuhujana.

– Kuljetusalan kilpailukyvyn edistämiseksi tulisi esimerkiksi työaikasäännöksiä avata ja ratkoa alakohtaisesti, hän arvioi.

Yrittäjä, vastaa kyselyyn!

Yrittäjille suunnattu kysely romanien työllistämistä on avoinna elokuun loppuun saakka. Kyselyyn voi vastata myös ilman kokemusta romanien palkkaamisesta.

Kyselyyn vastataan linkistä: https://fi.research.net/r/temrom.

Vastaukset annetaan nimettöminä ja tulokset raportoidaan siten, ettei yksittäistä vastaajaa voi tunnistaa.

Romanien työllisyyttä ja yrittäjyyttä koskevan tutkimuksen toteuttaa Owal Group Oy yhteistyössä Mertsi Ärlingin kanssa. Tutkimus käynnistyi maaliskuussa ja se valmistuu lokakuussa 2019. Lisätietoa tutkimuksesta löytyy täältä.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Owal Group