Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Laki

KL: Kansainvälinen talouden sääntely voi vaikuttaa yritysten rahoituksen saantiin enemmän kuin talouden epävakaus

Pankkirahoituksen rinnalle tarvittaisiin lisää rahoitusmuotoja pk-yrityksille.

Suomen Yrittäjien jäsenyritykset ovat huomanneet, että yritysrahoituksen saaminen on saattanut joissain tilanteissa vaikeutua. Suuresta ongelmasta ei vielä ole kyse, mutta se saattaa kasvaa, mikäli kansainvälinen sääntely kiristyy. Aiheesta kirjoitti tänään Kauppalehti.

Finanssikriisin jälkeen rahoituksen saaminen kiristyi, mutta ongelma painui sittemmin taka-alalle. Nyt merkkejä on jälleen ilmassa.

– Kansainvälistä rahoitusta säädellään Basel -sopimusten kautta, joka laitetaan täytäntöön EU-tasolla direktiivien ja asetusten kautta. Nyt työstövaiheessa on Basel 4-sopimus ja siinä on riski, että jos säätely tulkitaan mahdollisimman kireäksi, se vaikuttaa pankkien mahdollisuuteen riskiä. Riskinottokyky siis pienenee, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen kertoo.

Usein talouden heilahtelut nähdään isoina riskitekijöinä, mutta jatkossa lainsäädännön epävarmuus voi vaikuttaa yritysten rahoituksen saantiin tai pankkien riskinottokykyyn talouden epävakautta enemmän.

– Epävakaampi tilanne vähentää rahoituksen tarvetta, koska silloin investoidaan vähemmän. Lainsäädännön epävarmuus, eli aikataulu ja kireys, voivat vaikuttaa enemmän, Malinen sanoo.

On myös mahdollista, että rahoitussäätelyssä muutetaan niin sanottu pk-yritysten riskipainokevennystä, jolloin pk-yritysten asema ei heikentyisi merkittävästi.

Kauppalehden haastattelussa Finanssiala ry:n pääekonomisti Veli-Matti Mattilan käsityksen mukaan rahoitusta on vielä hyvin saatavilla, eikä tilanteessa oli tapahtunut suuria muutoksia viime vuosina. Hänkin kuitenkin katsoo, että yritysrahoituksen ehdot, hinta ja saatavuus tulevat mahdollisesti heikentymään tulevina vuosina, jos Basel IV -uudistus toteutetaan tiukimmassa muodossaan.

Malisen mukaan perinteisen pankkirahoituksen saatavuus yrityksille voi hankaloitua ja siksi olisi hyvä saada uudenlaisia rahoitusmuotoja pk-yrityksille. Nyt ne ovat esimerkiksi turvautuneet pikaluottoyrityksiin.

– Osa  pikaluottoyrityksistä on aivan käypiä, mutta osalla korkotaso on erittäin korkea. Yrityslainoissa korkotasoa ei ole samalla tavalla rajoitettu kuin kuluttajille annettavissa pikavipeissä, Malinen sanoo Kauppalehdelle.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi