7.8.2019 klo 11:04
Uutinen

Uusi opas auttaa tunnistamaan ja torjumaan yrityksiin kohdistuvat huijaukset

Suomen Yrittäjät on julkaissut oppaan, joka auttaa tunnistamaan ja torjumaan erilaisia huijauksia. Yrityksiin kohdistuvat huijaukset ja petosrikollisuus ovat lisääntyneet viime vuosina merkittävästi.

Juuri julkaistu opas esittelee 12 yleisintä yrityksiin kohdistuvaa huijausta. Näitä ovat esimerkiksi hakemistohuijaukset, huijauslaskut, identiteettivarkaudet ja toimitusjohtajahuijaukset.

Lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen kehottaa yrittäjiä tutustumaan oppaaseen, sillä siitä saa selkeitä neuvoja huijaustapauksiin.

– Kerromme, mitä pitää tehdä, jos joutuu huijausyrityksen kohteeksi tai huomaa tulleensa huijatuksi. Jokaisesta huijaustavasta annetaan selkeät toimintaohjeet.

Toivonen pitää opasta hyvin tarpeellisena.

– Pelkästään hakemistopalveluja koskevista huijauksista aiheutuu yrityksille yli 20 miljoonan lasku vuodessa.

Epämääräisten hakemistopalvelujen tarjoaminen on harhaanjohtavan markkinoinnin yleisin tapa. Varsinkin yrityksen juuri perustanut tai ostanut voi joutua huijausrumban kohteeksi.

– Yleisesti neuvona on, että pitää tehdä reklamaatio heti ja vaatia puhelunauhoite kuultavaksi. Usein jo tämä saa aikaan, että myyjä luovuttaa, Toivonen kertoo esimerkin.

Toimitusjohtajahuijaukset yleisiä

Koko ajan yleistyvä huijausmuoto on toimitusjohtajahuijaus. Yrittäjät.fi kertoi äskettäin yrityksestä, jossa uusi työntekijä luuli saaneensa luvan toimitusjohtajalta ja maksoi 9 000 euron huijauslaskun.

Yritysten identiteettivarkauksien määrä on kovassa kasvussa. Hankalaksi niistä tekee se, että yrityksille koituvat kulut voivat nousta jopa satoihin tuhansiin euroihin. Identiteettivarkauksia tehdään avoimia yritystietoja ja kyberturvallisuuden aukkoja hyödyntämällä. Myös PRH:n paperisia yhteystietojen muutosilmoituksia käytetään yritystietojen kaappauksissa.

– PRH:n vain sähköiset ilmoitukset salliva palvelu ja kaupparekisteritietojen muutoksista ilmoittava vahti ovat hyödyllisiä. Niiden avulla pystyy seuraamaan, etteivät tiedot joudu vääriin käsiin, Toivonen vinkkaa.

Lataa opas täältä.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi