Etsi

Puheenaihe

Marjayrittäjä kamppailee historian huonoimman mustikkasadon kanssa: "Viidestä kilosta on maksettu 100 euroa"

Mustikkasato tuottaa vaikeuksia marjayrittäjille, jotka joutuvat maksamaan korkeita hintoja poimijoille.

– 29 vuotta olen tätä hommaa tehnyt enkä muista, että poimijahinta olisi ollut näin korkealla, tuskailee Arctic Myynti Oy:n toimitusjohtaja Tapani Lappalainen.

Lappalaisen tilanne on siinä mielessä hyvä, että hänellä on vuosien ajan ollut käytössään pitkään Rovaniemellä asuneita vietnamilaisperheitä, jotka keräävät vuosittain marjoja ja tulevat myymään ne Lappalaiselle. Tällä hetkellä kerääjille maksetaan mustikkakilosta 5-7 euroa. Viime vuonna hinta oli 3-4 euroa.

– Se on ihan maksimihinta. Yrittäjän kannalta tilanne on huono, koska poimijahinta on korkea eikä tavaraa saa läheskään riittävästi. Tilanne oli sama hillan kohdalla.

Mustikkasato on kaikin puolin haasteellinen, sillä tietyillä alueilla marjaa on, useimmilla ei. Poimijat ovat joutuneet koville.

– Moni poimija turhautuu, kun marjaa ei löydy. Poimijoille tulee kuluja autolla liikkumisesta. Lisäksi he joutuvat kävelemään metsässä paljon etsiessään marjapaikkoja. Monella tulee kunto vastaan.

Lappalainen harmittelee suomalaisen marjankeräyskulttuurin häviämistä.

– Kerääminen siirtyy vuosi vuodelta yhä enemmän ulkomaalaisten käsiin. Tilanne pahenee koko ajan. Vanhemmat ikäpolvet, jotka ovat tottuneet marjastmaan, alkavat olla niin iäkkäitä etteivät he enää jaksa.

Puolukan kohdalla tilanne näyttäisi olevan parempi. Tosin pohjoisessa puolukka on vasta raakile. Ensi vuoden marjasadosta Lappalainen ei uskalla vielä sanoa mitään.

– Syksyn sää vaikuttaa siihen, miten mustikka tekee alkavan silmun. Sopivan lämmin ja kostea syksy antaa hyvät eväät kasvulle.

"Kuluttajahinta ei ole todellinen"

Mustikan kuluttajahinta on hiponut tänä kesänä ennätyksiä. Luonnonsieniin ja -marjoihin erikoistuneen Dalla Valle Oy:n yrittäjä Loreno Dalla Valle kertoo kuulleensa, että mustikan torihinta on kivunnut kovimmillaan sataan euroon viideltä kilolta.

– Hinta on poikkeuksellinen. Vielä viikko sitten yleinen hinta oli 85 euroa viidestä kilosta, nyt on tultu 45-65 euroon.

Dalla Vallen mukaan mustikkasadon todellista tilannetta on vaikra tietää, koska joillakin alueilla marjaa on runsaasti. Tästä huolimatta kyseessä on historiallisen huono mustikkavuosi.

– Kaupan pakastealtaassa kotimaise mustikan hinta nousee ilman muuta, hän sanoo.

Tapani Lappalainen hämmästelee 100 euron hintoja, mutta löytää nopeasti syyn ilmiöön.

– Jos kauppias saa myyntiin muutaman viiden kilon laatikon, hän saattaa testata paljonko asiakkaat ovat siitä valmiita maksamaan. Kun ollaan vähällä tavaralla, kuluttajahinta ei ole todellinen.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi