Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Voimamiehen erilainen kuntosali: Jouko Ahola rakentaa kaiken itse

Jouko Ahola pyrkii erottautumaan kuntosalibisneksessä innovatiivisilla harjoitusmahdollisuuksilla.

Jouko Ahola esittelee Hämeenlinnan Tiiriössä sijaitsevan vajaa vuosi sitten avatun kuntosalinsa sisätiloja. Liikuntakeskus Liken aulaan on tulossa asiakkaiden seurusteluhuone, johon Ahola aikoo avata smoothiebaarin.

Sisätilat ovat avarat, tilaa on noin 900 neliötä. Vieras huomaa pian, että kyseessä ei ole aivan tavallinen kuntosali. Yläkerrasta löytyy muun muassa kiipeilyseinä. Alakerrasta voi siirtyä ylös niin kutsuttuja voimaportaita pitkin, kantaen enimmillään reilusti yli 100-kiloisia punnuksia.

Kaksi kertaa maailman vahvimmaksi mieheksi tituleeratulle Aholalle oli alusta asti selvää, että hän haluaa tarjota salillaan mahdollisuuden voimamieslajien harrastamiseen. Keskellä salia on Aholan itse kehittämä vinssi, jolla liikutellaan kelkkaa alumiinikiskoa pitkin.

Aholan apuna salin pyörittämisessä on oma puoliso Hanna Rantala.

– Hanna Rantala on homman järki, Ahola hymyilee.

Talonrakennus sai jäädä

Voimamies on halunnut pitää omistuksen kokonaan itsellään.

– Alussa oli tarjolla yksi kaveri mukaan, mutta hän olisi halunnut tehdä asiat eri tavalla kun halusin, esimerkiksi kaikki välineet olisi pitänyt tuoda Kiinasta. Olisihan ne sieltä saanut halvemmalla, mutta oma ajatukseni on, että kaikki pitää olla paikallisesti valmistettua niin pitkälle kuin mahdollista. Suosin oman alueen yrityksiä.

Ahola on suunnitellut ja rakentanut salin sisätilat kokonaan itse. Hänellä on pitkä kokemus talonrakennusalalta, joten ammattitaidon puutteeseen projekti ei kaatunut. Salin ulkopuolelle valmistuu pian armeijatyylinen kuntorata, johon tulee erilaisia esteitä. Nekin Ahola on rakentanut pitkälti itse.

Talonrakennuksesta Ahola on nyt enimmäkseen luopunut, sillä kuntosali vielä kaiken ajan.

– Viimeisin iso rakennusprojektini oli sata metriä pitkä hirsitalo, johon toteutimme kymmenen asuntoa. Ostimme kaupungilta vanhan talon ja tontin ja rakensimme Museoviraston vaatimuksesta täsmälleen samanlaisen tilalle.

Vuonna 2011 kysyntä laski asuntomarkkinoilla selvästi. Kaksi hirsitalon asunnoista jäi Aholalle käsiin.

– Toinen saatiin myytyä hinnanlaskun jälkeen ja toisen päätin pitää itselläni. Olihan siinä aikamoinen riski sille, että emme olisi pystyneet maksamaan lainoja pankille.

Kuva: Meeri Utti

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi