Etsi

Emergency banner

Yrittäjyys

HS: Jyrki Sukula ehdottaa ravintola-alalle pyrkiville yrittäjyysluentoja – vajavaiset taidot tietävät ongelmia

Jyrki Sukulan mielestä ravintola-alan esimiesten täytyy muuttaa tapaa, jolla tulevia sukupolvia johdetaan alalla.

Televisiosarjoista tuttu kokki Jyrki Sukula kertoi sunnuntaina Helsingin Sanomien haastattelussa, että ravintola-alalle tulee yrittäjiä vajavaisin taidoin. Hän ehdottaa alalle aikoville luentoja perusasioista ja harjoittelujaksoja, ellei pakollisina niin vahvasti suositeltuina.

– Suomihan on unelmapaikka yrittää, koska yhteiskunta toimii hyvin. Mutta kynnys tulla alalle on liian matala. Jos taidot ovat vajavaiset, ongelmat kasautuvat äkkiä, hän sanoo.

Sukula on tv-töissään huomannut, että alalle tulleiden uuden polven yrittäjien ongelmat eivät ratkea sillä, että heille opettaa kastikkeiden keittämistä. Ongelmien ratkominen vaatisi elämänhallinnan taitoja, ja siihen ei tv-kokin osaaminen taivu. Se vaatisi psykologin koulutusta.

Sukula on päättänyt lopettaa tv-ohjelmiensa Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula! ja Hotellit kuntoon, Jyrki Sukula! sekä Sukulan suojatit tekemisen, sillä Sukula kuuli tuontantoyhtiöstään, että hänen auttamistaan ravintolayrittäjistä useita on kuollut. 

Tänä kesänä Sukula teki TV5-kanavan Suomalainen menestysresepti -sarjaa.

Ala kaipaa uutta johtamista

Ravintola-ala on rankka ja hierarkinen. Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula! on suomalainen versio britti- ja yhdysvaltalaissarjasta Kurjat Kuppilat, joissa Gordon Ramsay rähjäsi ravintolanpitäjille. Suomen versio oli kiltimpi, mutta idea sama.

Sukulan Suojatit -ohjelmassa Sukula auttoi elämässään ajelehtivia nuoria työllistymään ravintola-alalle. Sitä tehdessään hän huomasi, miten nopea havainnointikyky nykynuorilla on. He hallitsevat monta asiaa yhtä aikaa, mutta samalla mielenkiinto lopahtaa, jos ei ole tarpeeksi ärsykkeitä.

Sukula havahtui ajattelemaan, että ravintoloiden esimiehiä pitäisi kouluttaa johtamaan tulevia sukupolvia toisin. Pitää osata palkita ja motivoida, ei käskyttää ja räyhätä.

– Pitää korostaa alaisten vahvuuksia ja kehittää heikkouksia vähitellen, jotta motivaatio säilyy, Sukula sanoo.

Monta rautaa tulessa

Sukula on itse toiminut yrittäjänä 31 vuotta. Matkalle on mahtunut ylä- ja alamäkiä. Esimerkiksi Töölön jalkapallostadionin ravintola ja Espoon monitoimiareenan ravintolabisnekset sujuivat kehnosti. Sukula ymmärsi, että toimintaa ohjasi rohkeuden ja innostuksen sijaan raha. Sukula myi ravintolansa.

Nykyään hän on muun muassa Savoy- ja Palace-ravintoloiden osakas ja hallituksen jäsen. Hän on osakkaana myös Jymy-jäätelöitä tuottavassa Suomisen Maidossa. Sukulan perheellä on Italiassa viinitila, jota johtaa Sukulan vaimo Riikka Sukula.