26.8.2019 klo 11:04
Uutinen

Suurimmalla osalla yksinyrittäjistä ei ole työterveyshuoltoa, Eeva Aarimaa luottaa vakuutuksiin

Suomen Yrittäjien tuoreen kyselyn mukaan kolme neljästä yksinyrittäjistä on työskennellyt sairaana kuluneen vuoden aikana.

Sairastuminen on yksinyrittäjille heikko lenkki. Ongelmia tuottaa niin töiden kasaantuminen sairausaikana kuin se, että suurella osalla yksinyrittäjistä ei ole työterveyshuoltoa.

Suomen Yrittäjien%20https://www.yrittajat.fi/suomen-yrittajat/tutkimukset/yksinyrittajakyselyt-546811″> tuore kysely kertoo, että peräti kolme neljästä yksinyrittäjästä on tehnyt kyselyä edeltäneen vuoden aikana töitä sairaana.

Kuhmossa omaa Taikasammakko -yritystään pyörittävällä Eeva Aarimaalla tilanne on keskimääräistä huolettomampi. Kymmenkunta vuotta yksinyrittäjänä toimineella ompelijalla ja vaatesuunnittelijalla on niin yksityinen sairausvakuutus kuin yrittäjän tapaturmakuluvakuutuskin.

– Vakuutuksissani parasta on se, että jos sattuu jotain, minun ei tarvitse jonottaa kolmea, neljää tuntia terveyskeskuksessa, Aarimaa sanoo.

Hän on välttynyt ammattitaudeilta yrittäjyytensä aikana.

– Tarvittaessa pääsisin vakuutukseni avulla tutkimuksiin huomattavasti nopeammin kuin julkisen terveydenhuollon kautta. Yrittäjänä koen, että vakuutusturvassa kyse on säästöstä.

Aarimaan vakuutukset ei sisällä työterveyshuoltoon kuuluvia ennaltaehkäiseviä palveluja.

Ennaltaehkäisevät palvelut puuttuvat

Kyselytutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa (67 prosenttia) yksinyrittäjistä jättää järjestämättä itselleen työterveyshuollon, eivätkä Eeva Aarimaankaan vakuutukset sisällä työterveyshuoltoon kuuluvia ennaltaehkäiseviä palveluja.

– Lain mukaan tilanne menee niin, että vain toisia henkilöitä työllistävät yrittäjät ovat velvoitettuja järjestämään työterveyshuollon, Terveystalon pienyritysasiakkaista vastaava johtaja Annina Porola sanoo.

Suomen Yrittäjät kartoittaa yksinyrittäjien työterveyshuollon tilannetta kolmen vuoden välein. Uuden kyselyn mukaan vain yksinyrittäjistä 21 prosenttia oli järjestänyt laajan työterveyshuollon ja 5 prosenttia ennaltaehkäisevän.

– Me olemme tyytyväisiä siihen, että YEL-vakuutettujen yrittäjien sairauspäivärahan omavastuuaika on lyhentynyt neljästä päivästä yhteen päivään lobbauksemme seurauksena, Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Héllsten kertoo.

Sairaana tehtävä töitä

Kyselyn vastaajista 74 prosenttia kertoi tehneensä töitä sairaana viimeksi kuluneen vuoden aikana.

Terveystalon Annina Porola uskoo, että työterveyspalvelut kiinnostava jatkossa entistä useampia yksinyrittäjiä. Vuodesta 2018 asti yksinyrittäjillä on ollut mahdollisuus saada Kela-korvaus työterveyspalveluista jo asiakaskäynnin yhteydessä.

– Jokaisella työterveysasiakkaallamme on tukenaan tiimi, johon kuuluu sama työterveyslääkäri, työfysioterapeutti, työpsykologi ja työterveyshoitaja, Porola kertoo.

Terveystalossa hoitovastuu säilyy aina työterveyslääkärillä, vaikka tämä lähettäisi asiakkaansa erikoislääkärin konsultaatioon.

Työterveyshuollon hankkineet yksinyrittäjät ovat tyytyväisiä myös etäpalveluihin, kuten LääkäriChatiin.

Suomessa yksinyrittäminen on yrittäjyyden yleisin muoto: vuonna 2018 maassamme työskenteli 182 000 yksinyrittäjää.

Leila Itkonen

leila.itkonen (at) yrittajat.fi