26.8.2019 klo 13:02
Uutinen

”Tulipalo opetti, että kaikkeen pitää varautua” – Kari Rautionaho kutsui työntekijät hädän hetkellä kotiinsa

Päävaraston tuhoutuminen tulipalossa oli Suomen Akuille iso menetys. Nyt yrittäjä on päässyt uudestaan jaloilleen.

Yrittäjäsanomat kertoi huhtikuussa Suomen Akut Oy:n rajusta tulipalosta Rovaniemellä. Palossa tuhoutui koko yrityksen päävarasto.

Nyt, useamman kuukauden jälkeen, yrittäjä Kari Rautionaho voi huokaista helpotuksesta.

– Olihan se tiukka paikka. Aloitimme heti palon jälkeen rakentamaan uutta.

Ensin piti löytää väliaikainen liiketila ja pystyttää uudet myyntitiskit. Rautionaho aloitti yhdessä vaimonsa ja neljän työntekijän kanssa työt pariskunnan kotona.

– Kokoonnuimme minun ja vaimoni luona heti palon jälkeisenä päivänä. Sieltä käsin teimme työtä, mikä oli mahdollista jotta pääsimme käynnistämään liiketoiminnan uudelleen. Hyvänä tukena olivat huipputyöntekijät.

Kotoa käsin pystyttiin tilaamaan tavaraa ja valmistelemaan muuttoa väliaikaisiin tiloihin, jonne yritys pääsi muuttamaan neljän viikon kuluttua tulipalosta.

– Löysimme hyvät tilat. Nyt tuotevalikoima alkaa olla sama kuin ennen tulipaloa, Rautionaho kertoo.

Piakkoin Suomen Akut aloittaa uuden toimitilan rakentamisen Rovaniemen Lampelankadulle. Tarkoitus on avata tilat ensi kesänä.

– Siitä tulee isompi kuin vanhasta. Ennen meillä oli 740 neliötä, jatkossa 1100. Rakennamme liikekeskuksen yhdessä useamman yrittäjän kanssa. Siihen tulee neljä omistajaa, Rautionaho kertoo.

”Tietokantojen menetykseen emme varautuneet”

Tulipalo vaikuttaa yrityksen toimintaan edelleen. Rautionahon mukaan suurin haaste on saada asiakkaat tulemaan uuteen osoitteeseen.

– Ongelmia on tullut myös siitä, että kaikkia tarvittavia tuotteita ei ole saatu hyllyyn. Koska me tuomme tuotteet maahan, niitä ei voi tilata lyhyellä toimitusajalla. Tehtaalta toimitusaika voi olla useampia viikkoja. Vasta nyt olemme saaneet hyllyyn tuotteita, jotka tilasimme pian tulipalon jälkeen.

Yrittäjä myöntää, että tulipalo on muistuttanut asioista, joita ei tullut mietittyä riittävästi ennen tuhoa.

– Tulipalo opetti, että kaikkeen pitää varautua, vaikka ensimmäinen tunne onkin, ettei meille voi sattua tällaista. Tapaus opetti sen, että tietokannat kannattaa suojata pilvipalveluun. Toki meillä oli hyvät vakuutukset, mutta tietokantojen menetykseen emme osanneet varautua. Dataa hävisi.

Rautionaho kiittelee läheisten ja työntekijöiden tukea jaksamisessa tulipalon jälkeisenä aikana.

– Jos olisin ollut tässä yksin, tilanne olisi ollut paljon vaikeampi. Yhdessä olemme asioita tehneet vaimon ja työntekijöiden kanssa. Heiltä olen saanut tukea ja turvaa.

Kuva: Kari Rautionahon kotialbumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi