Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yksinyrittäjä MTV:llä: “Yrittäjyys on itselle intohimo ja elämäntapa.” 

Se yllätti, kuinka pitkään kestää vakiinnuttaa toiminta. Pitää olla unelmia mutta myös realistisuutta, yksinyrittäjä Petra Bedda kertoi yrittäjäuransa alusta MTV:n Huomenta Suomessa yrittäjän päivän aamuna. 

Yrittämisen veto alkoi olla aika kova. Kysymys ei ollutkaan, lähteäkö yrittäjäksi vaan milloin, yksinyrittäjä Petra Bedda kuvasi yrittäjäuransa alkua. Hän kertoi toki miettineensä joskus, että varmaan helpomminkin voisi elämänsä järjestää. Mutta hänen on hankala keksiä, missä muualla voisi olla yhtä sitoutunut toimintaan ja tehdä yhtä suurella intohimolla kuin omassa yrityksessä. 

– Kyllä yrittäjyys on itselle intohimo ja elämäntapa.

Yrittäjän päivän kunniaksi MTV:n Huomenta Suomi -aamuohjelmassa haastateltiin helsinkiläistä yksinyrittäjää, Puunto Oy:n Petra Beddaa ja Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtajaa Janne Makkulaa

Makkula kertoo valtaosan yrittäjistä päätyneen yrittäjuralle siksi, että on ollut mahdollisuus siihen ja hyvä tilaisuus kehittää itseään ja tehdä siitä liiketoimintaa. Makkulan mukaan yhteistä yrittäjille on usein sinnikkyys, rohkeus ja työteliäisyys. Noin kaksi kolmasosaa yrittäjistä on yksinyrittäjiä, loput työntekijäyrittäjiä. Makkula muistutti MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa, että palkansaajille tehtyjen kyselyjen mukaan pienyrittäjät pitävät hyvää huolta työntekijöistään. 

Makkula kertoi, että on joitain toimialoja, joissa palkkatyömahdollisuudet ovat vähissä. Se saattaa siis johtaa siihen että olosuhteet vievät yrittäjyyteen, mutta Tilastokeskuksen selvityksen mukaan valtaosa yrittäjistä ei haluaisi vaihtaa palkansaajatyöhön, 

Yrittäjyyden alku kriittistä aikaa

Petra Bedda siirtyi päätoimiseksi yrittäjäksi muutama vuosi sitten. Hän kertoi MTV:llä yllättyneensä aluksi siitä, kuinka kauan kestää vakiinnuttaa yrityksen tominta. Janne Makkula kertoi, että yrityksen ensimmäiset vuodet ovatkin kaikkein kriittisimmät. Alussa on tehtävä paljon, vakiinnutettava paikkansaa ja saatava oma tila, koska kilpailu on kovaa. 

– Mutta se myös jalostaa, Makkula huomautti ja muistutti, että sääntelyllä pitäisi pyrkiä siihen, että kilpailu toimii. 

Parasta yrittäjyydessä on mahdollisuus rytmittää työtä

Petra Beddan mukaan parasta yrittäjyydessä on mahdollisuus rytmittää työtä oman elämäntilanteen mukaisesti. Hän tekee työtä paljon kotona omassa työhuoneessaan ja pystyy sen takia olemaan läsnä lapsille. Ja työn ohessa voi pitää tauon ja käydä kävelyllä, tai sitten illalla inspiration iskiessä käyttää sen hyväksi, hän kuvaili arkeaan MTV:llä. 

Hän korosti, että on tärkeä että on rajannut oman työ- ja vapaa-ajan: Mitkä ovat niitä hetkiä, jolloin tekee töitä ja koska ei tee. 

– Teen töitä kotona vain työhuoneessa, hän kertoi ja korosti, että jaksamisesta pitää huolehtia. 

– Koska yrittäjän tärkein pääoma on yrittäjä itse.

Makkula muistutti, että YEL-työtulon tasoon kannattaa kiinnittää huomiota. 

– Jos sattuu sairastumisia tai tapaturmia, se määrittää yrittäjän sosiaaliturvan. Siihen kannattaa perehtyä.

Työntekijän palkkaaminen on yksi yrittäjän uran merkittävimpiä päätöksiä

Beddalta kysyttiin työntekijän palkkaamisesta. Toistaiseksi se ei ole ollut hänelle ajankohtaista, mutta hän kertoi miettivänsä sitä tulevaisuudessa. Esimerkiksi myyntityöhön hän ottaisi mielellään apuvoimia. 

Makkula jatkoi, että työntekijän palkkaaminen on yksi yrittäjän uran merkittävimpiä päätöksiä. 

Suomen työmarkkinat toimivat Makkulan mukaan sillä tavalla heikosti, että monet yrittäjät mieluummin verkostoituu muiden yrittäjien kanssa kuin työllistävät. Siinä ei Makkulan mukaan ole mitään vikaa, mutta jos poliittisesti halutaan, että työpaikkoja syntyy, pitäisi uudistaa lansäädäntöaä niin, että työllistämisen riski pienenee. Irtisanomisen kynnyksen alentaminen laskisi Makkulan mukaan suoraan työllistämisen kynnystä. Lainsäädäntöä pitäisi myös selkeyttää, jotta työpaikoilla pystyttäisiin sopimaan enemmän.

Yksinyrittäjän vinkki: Verkostoidu! 

– Kannattaa ainakin verkostoitua jo ennen kuin lähtee yrittäjäksi. Ottaa mentorin joka toimii ehkä yritäjänä samalla alalla, jota itse on ajatellut, Petra Bedda vinkkasi MTV:llä niille, jotka aikovat alkaa yrittäjiksi. Hän suositteli myös Uusyrityskeskusten maksuttomia yritysneuvontapalveluita. 

– Ja uskoa omaan juttuunsa ihan intohimoisesti!

Yrittäjän päivää juhlittu vuodesta 1997

Yrittäjän päivää on juhlittu syyskuun 5. päivänä vuodesta 1997 alkaen. Petra Bedda kertoi lähtevänsä MTV:n studiolta suoraan Pohjois-Helsinkiin yrittäjille suunnattuun aamiais- ja verkostoitumistilaisuuteen. 

– Lähden sinne kattamaan aamiaista muille yrittäjille, eli yhdessä muiden yrittäjien kanssa juhlistetaan (yrittäjän päivää).

 

Eeva Ketvel

eeva.ketvel (at) yrittajat.fi