Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yksinyrittäjä

Hannu maksaa YEL-maksua 18 000 euroa vuodessa: "En halua, että joudun kärvistelemään eläkkeellä"

Hannu Aarrelampi ei halua, että hänen ansiotasonsa laskee eläkepäivillä. – Se voi jopa nousta, hän sanoo.

Yksinyrittäjä Hannu Aarrelampi on maksanut kymmenen vuoden ajan tavallista suurempaa YEL-maksua.

– Käytännössä maksan paljon enemmän kuin pitäisi. Tällä hetkellä maksan YELiä yli 70 000 euron vuosiansion mukaan.

Aarrelampi halusi torpata tilanteen, jossa yrittäjän huono eläkekertymä aiheuttaisi hänelle ongelmia.

– Nyt saan varmasti riittävän eläkkeen sitten kun eläkkeelle pääsen. En halua, että joudun kärvistelemään eläkkeellä niin, että elintasoni putoaa nykyisestä. Päinvastoin voi olla, että se paranee.

Aarrelampi arvioi, että hänellä on työuraa jäljellä 2-3 vuotta. Tämän hetken YEL-kertymän mukaan hänen eläkkeensä olisi noin 3500 euroa kuukaudessa.

– Enää tässä vaiheessa kertymää ei pysty korjaamaan. Tällaiset päätökset on tehtävä hyvissä ajoin, hän muistuttaa.

18 000 euroa vuodessa

Aarrelampi oli palkkatöissä vuoteen 2002 asti. Tuolloin hänen palkkansa oli suhteellisen hyvä, mikä on edesauttanut eläkekertymää. Hän perusti yrityksensä Hantekno Oy:n vuonna 2002. Yritys tuo maahan ammattielektroniikkaa.

– Iso osa eläkkeestäni on varmasti palkkatöistä kertynyttä. Kun aloitin yrittäjänä, kirjanpitäjäni ehdotti, että nostaisin merkittävästi YEL-maksua. Silloin ymmärsin, että niin varmaan kannattaa tehdä. Jos olisin maksanut YEL-minimimaksua kaikki nämä vuodet, eläkkeeni ei olisi kuin pari tuhatta euroa kuukaudessa.

Aarrelampi harmittelee monen yrittäjän ratkaisua maksaa YELiä vain minimimäärän vuodessa.

– Ymmärrän toki sen, että kaikilla ei ole varaakaan maksaa enempää. Toiset sijoittavat rahaa muualle ja sekin on hyvä ratkaisu. YELin heikkous on toki se, että sieltä rahoja ei saa pois millään, jos tarve tulee.

Nyt hän maksaa YEL-maksua 18 000 euroa vuodessa.

– Se ei ole vaikeuttanut elämistä. Toimin sillä tavalla, että maksan eläkemaksun ja otan firmasta sen verran palkkaa kuin tarvitsen. En tarvitse kovin paljon. Firman tilillä on koko ajan rahaa, joten tavallaan minulla on kaksi vakuutusta, firman rahat ja eläkerahat.

Yrittäjä on varautunut siihen, että hän tulee toimeen eläkkeellä jopa nykyistä paremmin, jos vain terveys kestää.

– Olen vakuuttanut kaiken varalta myös terveyteni.

”Koko ajan täytyy mennä rahaa jonnekin”

Muita yrittäjiä Aarrelampi kannustaa maksamaan YEL-maksua mieluummin enemmän kuin vähemmän.

– Yrittäjän kannattaa tarkistaa eläkekertymä ajoissa ja korottaa tarvittaessa YEL-maksua. Tarkistus kannattaa tehdä mieluiten jo 40-vuotiaana.

– Se, maksaako firma vuodessa kymppitonnin vai 18 000 euroa, ei todennäköisesti kaada firmaa mutta henkilökohtaisesti on ikävä tilanne, jos eläke jää pieneksi. Eläkeansiota on pakko säästää järjestelmällisesti. Koko ajan täytyy mennä rahaa jonnekin.

Tuoreen yksinyrittäjäkyselyn mukaan hieman yli puolet kaikista vastanneista ilmoittaa YEL-työtulonsa olevan alle 13 000 euroa vuodessa. Vain noin kolmannes kaikista ilmoittaa maksavansa riittävästi YEL-maksua. Yrittäjyyden jälkeiseen elämään varautumisessa 37 prosenttia ilmoittaa turvautuvansa sijoitustoimintaan. Muina keinoina mainitaan erityisesti säästäminen ja vapaaehtoinen lisäeläke.

Tiesitkö? Suomen Yrittäjät järjestää YEL-vakuutusta ja yrittäjän eläketurvaa käsittelevän koulutuksen. Lue lisää täältä.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi